Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η χώρα των κουπονιών ή " Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις..."

Το χαρακτηριστικό των Φιλοσόφων και των Αγίων ήταν ότι ήταν απροσάρμοστοι. Μήπως τελικά η τακτική και «επαναστατική» αρθρογραφία μας φανερώνει ότι προσαρμοστήκαμε στη μόδα της εποχής μας, στην φλύαρη και ανούσια αρθρογραφία που δεν κατορθώνει κανένα αποτέλεσμα αλλά ουσιαστικά κοιμίζει και θανατώνει τις μάζες από το σύστημα αποτελεσματικότερα; Τέλος η προσαρμογή τελικά, ώρα για πράξεις.(Βασίλης Κωστούλας)

Μπορεί αλήθεια ένα χρεοκοπημένο κράτος, όπως οι Η.Π.Α., με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών του να ζουν από την επιδότηση αγοράς τροφίμων, να μας συμβουλεύσει, μέσω του ΔΝΤ, πώς να βγούμε από την κρίση;   
Οι ηλεκτρονικές κάρτες αγοράς τροφίμων στις Η.Π.Α., το Σάββατο το πρωί, σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω προβλημάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές – αν και το γεγονός αιτιολογήθηκε ως μία «αναβάθμιση», η οποία απαίτησε την προσωρινή «αποσύνδεση» του συστήματος.
Σε πολλές πολιτείες όμως (Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Οχάϊο, Μίσιγκαν, Αλαμπάμα κλπ.), η αγορά τροφίμων εκ μέρους των εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα να επιβιώσουν, μετατράπηκε σε εφιάλτη – αφού πίστεψαν ότι, η πατρίδα τους χρεοκόπησε.

Το *μαζι* είναι ένας τρόπος να βγούμε απ΄ τον φόβο”


…πολλά σχετίζονται με την αγριότητα αυτού του κόσμου!! ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που λείπουν είναι η αυτογνωσία. Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) η αυτογνωσία και η αυτοαντίληψη του εαυτού είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία (και βεβαίως όχι στατική). Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι καθρεφτίζουν το τέρας που έχουν μέσα τους στον απέναντι, χωρίς καν να υποψιάζονται ότι τους αφορά, ότι είναι το δικό τους τέρας!!

…και ξέρεις όσο πιο πολύ φωνάζεις και μάχεσαι το όποιο απέναντι τέρας που τόσο σίγουρος είσαι ότι είναι ο απροκάλυπτος εχθρός, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει και το μέσα σου τέρας… και μεγαλώνει μπας και το ακούσεις, μπας και του δώσεις σημασία αλλά… ναι το αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο…

Είναι πιο εύκολο, αυθόρμητο, βολικό και αναίμακτο… να θυματοποιείσαι, να είσαι ο καημένος, ο ριγμένος, ο χαμένος (προσωπική πείρα χρόνων!!). Είναι βολικός τέτοιος πόνος να σου φταίει πάντα κάποιος άλλος για τα δεινά της ζωής σου. Βολικός για σένα (ίσως άθελά σου, ας το πούμε ότι γίνεται ασυνείδητα) αλλά είναι βολικό και για το γνωστό “σύστημα” που μας φταίει, λες και δεν το φτιάξαμε ΚΑΙ εμείς (με τον όποιο τρόπο συμμετοχής ή μη συμμετοχής δεν είναι το θέμα να μοιράσουμε ευθύνες αλλά το “εδώ και τώρα”).

Ο Άνθρωπος: λύκος ή πρόβατο;




Υπάρχουν πολλοί πού πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι λύκοι. Και οι δυο πλευρές μπορούν να προβάλουν γερά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Oι άνθρωποι είναι «πρόβατα»;

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε τα δόντια μετά το φαγητό

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε τα δόντια μετά το φαγητό

Είστε από αυτούς που μόλις ολοκληρώσουν ένα γεύμα σπεύδουν στο μπάνιο για να βουρτσίσουν τα δόντια τους;
Ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία του «δε βαριέσαι βρε αδερφέ, τα πλένω αργότερα», η οποία συνοδεύεται από μερικές τύψεις που δεν είχατε την όρεξη να «εκτελέσετε το καθήκον σας» απέναντι στην πολύτιμη οδοντοστοιχία σας;
Σε όποια από τις δύο αυτές κατηγορίες κι αν ανήκετε, ίσως θα ήταν καλό να ακούσετε και αυτήν την άποψη: σύμφωνα με τουλάχιστον μία μελέτη, η πρακτική του «τρέχω στο μπάνιο για να πλύνω τα δόντια μου μετά το φαγητό» δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για το αστραφτερό χαμόγελό σας!

Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν


Στην ειδησεογραφία της ημέρας ξεχωρίζει το θέμα της επιδότησης κατανάλωσης πετρελαίου για τον χειμώνα που πλησιάζει.

Ο περυσινός ήπιος χειμώνας ήταν σύμμαχος οικογενειών που δεν είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο, ξύλα, χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και γενικά να καλύψουν κάθε ανάγκη τους για ενέργεια που παράγει θέρμανση.

Εστιάζοντας το πρόβλημα στο πετρέλαιο, η κυβέρνηση που ΄έχει σπρώξει΄ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο φυσικό αέριο με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, δείχνει να αδιαφορεί γι' αυτούς, ενώ η λύση που προσφέρει μέσω της επιδότησης πετρελαίου σε όσους έχουν ορισμένες προϋποθέσεις ουσιαστικά καλύπτει μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Τα οικονομικά κριτήρια που βάζει φέτος μπορεί να είναι πιο ελαστικά από πέρυσι, αλλά θα είναι δίχως αντίκρυσμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ζούμε σε Καφκικό περιβάλλον;


Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ταινία Η Δίκη του Franz Kafka μια ταινία που είχε εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους της εποχής, πολλοί από τους οποίους, όπως συμβαίνει συχνά, αγνοούσαν την ύπαρξη του βιβλίου.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ποτέ δεν είχε διανοηθεί κανείς να συγκρίνει την ατμόσφαιρα της ταινίας με την καθημερινή ζωή, ακόμα και στην περίοδο την χούντας.
Τελευταία όμως, όλο και πιο συχνά ακούμε εκφράσεις για καφκικό περιβάλλον και μερικοί από εμάς, όπως εγώ, πραγματικά φοβόμαστε ότι έχουμε ξεφύγει.

Ο φανερός έλεγχος που ασκεί η κυβέρνηση μέσω των τραπεζών από τις οποίες έχουν πάρει τεράστια δάνεια σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, δείχνει να επηρεάζει την συμπεριφορά τους, η οποία είναι κάθε άλλο παρά αμερόληπτη.

Καταρρίπτεται το ηλιοκεντρικό σύστημα!

Από το Ινστιτούτο για Ισλαμικές Έρευνες

Χωρίς να το αντιληφθεί η παγκόσμια κοινότητα, επιστημονική και μη, μουσουλμάνοι διδάσκαλοι της αλήθειας απέδειξαν με fatwa (ιερατική γνωμοδότηση) ότι η αντίληψη για το ηλιοκεντρικό σύστημα δεν είναι σωστή. Η επιστήμη μίλησε!
Ο σεΐχης Saleh bin Fauzan bin Abdul-Lah al-Fauzan είναι ένας από τους επιφανέστερους κληρικούς του σουνητικού Ισλάμ και διδάκτωρ του ισλαμικού δικαίου του πανεπιστημίου της Ριάντ, διδάσκει δε στο ίδιο πανεπιστήμιο ισλαμικό δίκαιο. Επιπλέον είναι πρόεδρος της ανώτατης ένωσης για τη διδασκαλία του ισλαμικού νόμου μεταξύ των προσκυνητών! Με αυτές τις ιδιότητες και γνώσεις έχει συγγράψει ο σεΐχης πολλά βιβλία για το αντικείμενο που μελετάει, ερευνά και διδάσκει.
Με όλα αυτά τα εφόδια έγραψε ο ίδιος και κοινοποίησε μία fatwa, με ένα απλό ερώτημα και μια εξ ίσου απλή απάντηση:

Μαγική Σκέψη




"Αυτός που σκέφτεται πραγματικά κριτικά,δέχεται αυτό που λίγοι άνθρωποι δέχονται--ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται συστηματικά τις μνήμες του και αυτά που αντιλαμβάνεται"--James Alcock,"The Belief Engine"

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο δρ.Φίλιπ Στίβενς Τζ. (Philip Stevens Jr.), η μαγική σκέψη περιέχει διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της πίστης στην διασύνδεση όλων των πραγμάτων μέσω δυνάμεων που υπερβαίνουν τόσο τις φυσικές όσο και τις πνευματικές συνδέσεις. Η μαγική σκέψη προσδίδει ειδικές δυνάμεις και ικανότητες σε πολλά πράγματα τα οποία φέρονται ως σύμβολα.

 Σύμφωνα με τον Φίλιπς "Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του κόσμου...πιστεύουν οτι υπάρχουν πραγματικές συσχετίσεις μεταξύ των συμβόλων και αυτών που συμβολίζουν, και οτι μια υπαρκτή και δυνητικά μετρήσιμη δύναμη ρέει μεταξύ τους". Πιστεύει οτι υπάρχει μια νευροβιολογική βάση γι'αυτό, αν και το συγκεκριμένο περιεχόμενο του κάθε συμβόλου καθορίζεται από τις εκάστοτε κουλτούρες. (Όχι οτι κάποια σύμβολα δεν είναι παγκόσμια,π.χ. το αυγό)

Η πλάνη του χαμένου κόστους


Όταν κάποιος κάνει μια απέλπιδα επένδυση, τότε μερικές φορές σκέφτεται: Δεν μπορώ να σταματήσω τώρα, αλλιώς ότι έχω επενδύσει μέχρι τώρα θα πάει χαμένο.

 Αυτό φυσικά είναι αλήθεια, αλλά άσχετο με το αν πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στο συγκεκριμένο. 

Ότι έχει επενδύσει είναι χαμένο έτσι κι' αλλιώς. Αν δεν υπάρχει ελπίδα επιτυχίας για την επένδυση, τότε το γεγονός ότι κάποιος έχει χάσει ένα σωρό λεφτά πρέπει να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το λογικό πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να αποσυρθεί από την επένδυση αυτή.

Κάψατε λίγο το ρούχο στο σιδέρωμα; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε!


Συμβαίνει συχνά να παρασυρόμαστε όταν σιδερώνουμε ένα ανθεκτικό ύφασμα με υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια ακολουθεί ένα πιο ευαίσθητο. Τότε, μπορεί να συμβεί το κακό!
Για να διορθώσουμε τη ζημιά του καμμένου λεκέ ή της γυαλάδας που δημιουργήθηκε θα πρέπει να:

Πως ήμασταν και πως γίναμε... (ή Νέοι vs Ηλικιωμένων)

young_vs_old (WinCE)
Η διαδικασία της γήρανσης δεν είναι κάτι που παρατηρούμε συνήθως στην καθημερινή μας ζωή.  Γνωστά μας πρόσωπα που τα βλέπουμε κάθε μέρα φαίνεται να μην αλλάζουν, ενώ εκείνους που  δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό μας φαίνεται σαν να γέρασαν μέσα σε μια νύχτα.  Ωστόσο, όταν βλέπουμε φωτογραφίες των γονιών μας σε νεαρότερη ηλικία , η διαφορά είναι πολύ σαφής.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε την τεράστια διαφορά μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων.

Μάγκωσε το κλειδί στην κλειδαριά;

κλειδί


Αν το κλειδί σου μαγκώνει στην κλειδαριά, κάνε το εξής πολύ απλό:

Το βαλσαμωμένο χέρι ενός κλέφτη και ο κόμης που θάφτηκε ζωντανός σε μια εκκλησία της Πράγας

Όταν ο κόσμος μπαίνει στον κυρίως ναό του Kostel Sv. Jakuba Vetsiho, κοιτάει ψηλά πάνω και δεξιά. Εκεί, υπάρχει ένα μαραμένο μαύρο χέρι που κρέμεται από ένα γάντζο στο ταβάνι. Σε αντίθεση με τα οστά των αγίων που βρίσκονται σε καθολικές εκκλησίες, δεν έχει τοποθετηθεί εκεί από σεβασμό. Αντιθέτως, είναι πετσοκομμένο, οι τένοντες και το δέρμα κρέμονται στον αέρα, εκεί όπου θα πρέπει να είναι ο ώμος. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε κρεμάστηκε το χέρι εκεί, αλλά η ιστορία του πώς βρέθηκα εκεί είναι θρυλική.

Πολύ παλιά, κάπου γύρω στον 16ο ή 17ο αιώνα, μπήκε ένας άντρας τη νύχτα στο ναό. Διέσχισε το μέρος όπως και σήμερα κάνουν οι τουρίστες και θαύμασε την ομορφιά της εκκλησίας. Οι πολύτιμοι λίθοι και ο χρυσός γυάλιζαν στο φως των κεριών, αλλά και τα κοσμήματα που κοσμούσαν την εικόνα της Παναγίας τράβηξαν την προσοχή του. Σίγουρα θα ήταν πιο χρήσιμα σε αυτόν από ότι σε ένα άγαλμα. Έτσι, ανασηκώθηκε και τα περιεργάστηκε.

Το χέρι του κλέφτη - φωτογραφία: Elizabeth Harper

ΡΟΔΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ!!! (Βίντεος)

1371341_10202251834156728_1070643216_n


Σύμφωνα με τις πρώτες  πληροφορίες, ο ανεμοστρόβιλος που σήμερα τα ξημερώματα «σάρωσε» την Ρόδο ήταν ισχυρός και κατατάσσεται από τους μετεωρολόγους στις Κλίμακες F1- F2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει μόνο 2 ανεμοστρόβιλοι κλίμακας F2 και χαρακτηρίζονται ως αξιοσημείωτοι – ισχυροί από τους ειδικούς.
Με έναν ανεμοστρόβιλο αυτής της έντασης : «Αποσπώνται στέγες σπιτιών με ισχυρό πλαίσιο. Κινητά σπίτια καταστρέφονται. Αυτοκίνητα σηκώνονται στον αέρα και ανατρέπονται. Μεγάλα δέντρα σπάζουν ή ξεριζώνονται. Εξωτερικά παράθυρα σπάζουν προς τα μέσα. Ελαφρά αντικείμενα μετατρέπονται σε αεριωθούμενα βλήματα και εκτοξεύονται σε σημαντικές αποστάσεις.»

Η ελευθερία δεν έρχεται μέσα απ’ την πειθαρχία




Είναι δυνατόν ο Θεός, αυτό το υπέρτατο ον, που δεν έχει όνομα και δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να περιγράψουν το μεγαλείο του, να προσεγγιστεί μέσα από την  πειθαρχία ή μέσα από τη συμμόρφωση σε κάποιο ειδικό μοντέλο δράσης; Μπορείτε να εξαναγκάσετε ένα παιδί να κάτσει τιμωρία στη γωνία του δωματίου και ίσως αν αγριέψετε πολύ να μείνει ικανοποιητικά ήσυχο αλλά μέσα του σίγουρα θα βράζει, θα κοιτάζει έξω απ’ το παράθυρο και θα σκέφτεται πώς να το σκάσει.


Οι περισσότεροι από μας δυστυχώς διαβάσαμε πάρα πολλά βιβλία εσωτερικής αναζήτησης (τα οποία γέμισαν με ακόμη περισσότερη ομίχλη τον νου μας), συμμετείχαμε σε διάφορες εσωτερικές ομάδες και ακολουθήσαμε επιπόλαια πολλές πειθαρχίες στην προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

H αλεξανδρινή αστρονομία σήμερα

Η πενιχρότητα των μέσων οξύνει την επινοητικότητα
Μελέτη του Αρίσταρχου περί μεγέθους της γης, του ήλιου και της σελήνης (αντίγραφο του 10ου αι.)
Ένας φίλος που αγαπάει πολύ τα μαθηματικά, κάνοντας χιούμορ σε συζήτηση που είχαμε πρόσφατα, ισχυρίστηκε πως ελάχιστοι φυσικοί μπορούν να αποδείξουν την σχέση μεταξύ του μεγέθους της Γης και της προβολής της σκιάς της επί της Σελήνης.
«Ζήτα από συναδέλφους σου, φυσικούς να αποδείξουν την σχέση μεταξύ του μεγέθους της Γης και της προβολής της επί της Σελήνης. Καίτοι είναι απλή, πολλοί κάνουν λάθος…», μου είπε. Kαι δυστυχώς είχε δίκιο…

Το λάθος του Einstein: νόμισε ότι έκανε λάθος


Φανταστείτε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν – όχι όπως τον δείχνουν συνήθως οι φωτογραφίες ως ηλικιωμένο καθηγητή με τα ατημέλητα άσπρα μαλλιά – αλλά ως νεαρό επιστήμονα, γεμάτο ζωντάνια και ορμητικότητα στα τριάντα του.
Βρισκόμαστε στο 1916, και μόλις δημοσίευσε την επαναστατική για την εποχή του Γενική θεωρία της Σχετικότητας – μια θεωρία που έδωσε στους επιστήμονες για πρώτη φορά, τα κατάλληλα εργαλεία για να κατανοήσουν το σύμπαν.


Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Οι φυσικοί απεφάνθησαν ότι σύμφωνα με την Γενική Σχετικότητα, το σύμπαν ήταν μη στατικό. Δεν θα μπορούσε να παραμένει αμετάβλητο. Είτε έπρεπε να διαστέλλεται ή να συστέλλεται.

Ανηθικη ευφυΐα και παράπλευρες διάνοιες


aiwars

Ποιοι είναι έξυπνοι άνθρωποι; Ποιοι είναι ευφυείς; Ποιοι κουβαλάνε σπουδαία μυαλά;
Μπορεί ένας ευφυείς άνθρωπος να είναι κακός; Μπορεί να είναι ένας ευφυείς άνθρωπος ο προπομπός του μίσους;
Αυτά και άλλα γυρνάγανε στο μυαλό μου μετά από διάφορες κουβέντες που έτυχε να είμαι παρόν, κατά τις οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο αμφιλεγόμενες ιστορικά προσωπικότητες, τις οποίες όμως έστω και νωχελικά αρκετοί αναγνωρίζουν την ευφυΐα τους, άσχετα με τα κίνητρα που τους πρόσταζαν, άσχετα με το κόστος της ανθρωπότητας για ότι κάνανε, αναγνώριζαν ότι ήταν σπουδαία μυαλά.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, τι είναι νοημοσύνη;

“Η παράνομη παρακολούθηση βουλευτών συνιστά εσχάτη προδοσία”!


ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΩΣ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

του Προκόπη Παυλόπουλου Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

(στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της 17/10/2013, τ.209)

Μ’ έντονο προβληματισμό αλλά και δικαιολογημένη ανησυχία –νομίζω κι εύχομαι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών- παρακολουθούμε την πρόσφατη σπερμολογία περί παράνομων παρακολουθήσεων εκ μέρους κρατικών οργάνων, πολύ περισσότερο δε εκ μέρους οργάνων της ΕΥΠ.  Η σπερμολογία αυτή, χωρίς να συνοδεύεται έστω και από επαρκείς ενδείξεις, προφανώς αποβαίνει βλαπτική για τους θεσμούς εν γένει, άρα για την ίδια τη Δημοκρατία.  Και μάλιστα σε μια στιγμή που, μέσα στη βαθειά κι επώδυνη κοινωνική κρίση, οι δημοκρατικοί θεσμοί και η αποτελεσματική λειτουργία τους συνιστούν, κυριολεκτικώς, «ultimum refugium» για την κοινωνική συνοχή.

Η ευτυχία δεν είναι ο σκοπός αλλά το μέσο της ζωής


Η ευτυχία δεν είναι ο σκοπός αλλά το μέσο της ζωής.
Paul ClaudelΗ ευτυχία είναι μια κατάσταση ύπαρξης, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα κράμα χαράς, δύναμης και ελπίδας. Το να ορίσεις την ευτυχία είναι κάτι πραγματικά δύσκολο αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να ζεις ευτυχισμένος.
Από αρχαιοτάτων χρόνων πλήθος φιλοσόφων ασχολήθηκε με τους τρόπους που επιτυγχάνεται η ευτυχία. Από τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο μέχρι τον Ιμάνουελ Καντ η επίτευξη της ευτυχίας είναι το ζητούμενο. Ακόμη και ο απαισιόδοξος Άρθουρ Σοπενχάουερ ασχολείται με την τέχνη της ευτυχίας.

”Την ευτυχία την απολαμβάνουν πραγματικά εκείνοι που έχουν ήπιο χαρακτήρα, αγαθό πνεύμα και υλικά αγαθά σε μέτρο” έλεγε ο Αριστοτέλης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Η ΙΔΕΩΔΗΣ ΛΥΣΗ!


Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον πήραν στο ψιλό τον Γιώργο Παπανδρέου που από τις τηλεοράσεις στην Αμερική τους λέει τι πρέπει να κάνουν οι Αμερικάνοι για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Τελικά, ο κόσμος, και μιλάω αρκούντως σοβαρά, είναι πολύ της πλάκας.

Αν δεν πει τη γνώμη του ο Παπανδρέου, απορώ ποιος είναι άξιος για το συγκεκριμένο πρόβλημα των ΗΠΑ. Όσο και να πεις και ο Γιώργος έβαλε το χεράκι του που η Ελλάδακαταστράφηκε οικονομικά. Άρα, το παλληκάρι έμαθε. Είπαμε. Μιλάμε σοβαρά. Μόνον ο μαλάκας δεν μαθαίνει όταν παθαίνει. Είναι μαλάκας ο Γιώργος; Σε καμμία περίπτωση.
      
Κανονικά, αν είμαστε έξυπνοι θα πρέπει να καλέσουμε τον Γιώργο να αναλάβειπρωθυπουργός. Θα είναι πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα. Δεν το συζητώ αυτό. Γιατί; Να σου πω. Και όπως πάντα με λογική θα σου πω και με υπευθυνότητα.

Η παραβολή του ληστή και του σκύλου



o_skulos_&_o_listis Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με 
βεβαιότητα, αν το φονικό όπλο είναι το 
περίστροφο ή το ανθρώπινο σώμα. Η “σφαίρα” 
πάντως, με τη μορφή μιας μεταλλικής ατράκτου, 
δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας άκακος, 
γεωμετρικός συμβολισμός, έξω απ' την κρύα 
θαλπωρή της θαλάμης. Επίσης, ουδείς σκοπός 
άγιασε ποτέ, κανένα αντικειμενικό μέσο. Ο 
κάτοχος του σκοπού, ήταν πάντα κι ο 
“εξαγνιστής” του... 
 Το μόνο που μπόρεσα να σκαρφιστώ απέναντι 
στην ώρα που κυλά και γυρεύει μια επίδειξη 
θάρρους από μέρους μου, ήταν μια απόδραση 
μέσα στην απόδραση. Μια παράτολμη ισορροπία 
πάνω στη κλωστούλα που ξετυλίγει μια 
φευγαλέα σκέψη, μέχρι η επιστροφή μου στο 
χωροχρόνο να την λυγίσει με το βάρος μιας απόφασης. 
 Βρίσκομαι χωμένος κάτω απ' την σκιά ενός πέτρινου τείχους. Δεν αισθάνομαι 
καθόλου ασφαλής, καθώς γνωρίζω πως σε λίγα λεπτά θα αναγκαστώ να τρέξω για 
να σώσω την ζωή μου. Η σειρήνα, σαν εγωπαθής ιερομάντης που διαλαλεί τον 
χρησμό μιας μακάβριας προφητείας, δεν έχει σταματήσει ακόμα να ουρλιάζει, 
παρόλο που έχει εκπληρώσει τον ρόλο της. Ακούω τους φρουρούς να με βρίζουν 
προς όλες τις κατευθύνσεις, σημάδι πως δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει που κρύβομαι. 
Βλέπω τις λευκές γλώσσες των προβολέων τους ,να χαρακώνουν τη νύχτα.

το βιβλίο της ζωής

Τίποτε στη ζωή μας δεν έρχεται έτσι ξαφνικά, κάπως το προκαλέσαμε, το μαγνητίσαμε να συμβεί.


Όλα έχουν μία αιτία και ένα αποτέλεσμα.
Εμείς κάποια συμβάντα τα θεωρούμε τυχαία- ατυχήματα κι όμως δεν είναι.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αναζητήσουμε τις αιτίες που προκάλεσαν το όποιο συμβάν- αποτέλεσμα. Γιατί δεν αναζητούμε την αιτία σε βάθος. Ένα συμβάν- αποτέλεσμα δεν οφείλεται στο χθες και στο προχθές, αλλά στο πολύ χθες. Γιατί δεν ζούμε αποσπασματικά και μερικές μέρες- ώρες … αλλά κάθε μέρα επί πόσες ώρες επί πόσα χρόνια.

Η Ελλάδα βυθίζεται στην φτώχεια την στιγμή που ο ΟΗΕ προσπαθεί διεθνώς να την εξαλείψει

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993. Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του
Στην Ελλάδα καταγράφεται τεράστιο ποσοστό ανεργίας με  1.500.000 επίσημα ανέργους. Παράλληλα με τους άνεργους καταμετρούνται περισσότεροι εργαζόμενοι μερικού χρόνου, κυρίως γυναίκες. Παράλληλα, η παιδική φτώχεια αποτελεί πρόβλημα για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονέων και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας είναι άνω του 25% στην χώρα μας

Η φυλακή της ψυχής στο Δαχτυλίδι του Γύγη

81_ancient_ring (WinCE)
Τον Πλάτωνα απασχολούσαν πάντοτε τα διττά - αντικρουόμενα ζεύγη καλού - κακού, ευτυχίας - δυστυχίας, γνώσης - άγνοιας, δικαιοσύνης - αδικίας, γενναιότητας - δειλίας, κοινωνικής προσφοράς - απραγίας, αρμονίας - δυσαρμονίας και οραματιζόταν την κυριαρχία του αγαθού σε ένα «φωτεινό», δηλαδή ευτυχισμένο και αρμονικό κόσμο.
Ο ευρηματικός φιλόσοφος, στο Β΄ βιβλίο της «Πολιτείας» του και με το στόμα του αδελφού του Γλαύκωνα, επινοεί ένα μύθο.
Ένας βοσκός του βασιλιά της Λυδίας ονόματι Γύγης βρίσκει τυχαία ένα μαγικό δακτυλίδι μετά από δύο καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα.
Την ώρα που έβοσκε τα πρόβατα του άρχοντα του, έπιασε φοβερή καταιγίδα και έγινε τόσο δυνατός σεισμός, ώστε άνοιξε η γη κάτω απ’ τα πόδια του. Κατέβηκε στο χάσμα που δημιουργήθηκε και εκεί μέσα στα σπλάχνα της γης, είδε ένα μεγάλο χάλκινο κούφιο άλογο. Από κάποια ανοίγματα στα πλευρά του κοίταξε μέσα του και διαπίστωσε ότι εκεί ήταν ξαπλωμένος ένας νεκρός με διαστάσεις σχεδόν γιγαντιαίες. Και το σημαντικότερο, φορούσε στο χέρι του ένα χρυσό δακτυλίδι. Ο Γύγης το πήρε και ανέβηκε πάλι στην επιφάνεια.