Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ Α΄

                                


Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΣ
Εν αρχή ην το Χάος... Στη συνέχεια, η Ευρυνόμη, η Θεά των Πάντων, γυμνή, αναδύθηκε από το Χάος και αφού διαχώρισε τον ουρανό από τη θάλασσα, χόρεψε μόνη πάνω στα κύματα.

Η Ευρυνόμη άρπαξε το βόρειο άνεμο και τον έτριψε στα χέρια της. Έτσι δημιουργήθηκε ο Οφίων, ο Μέγας Όφις, ο οποίος βλέποντάς τη να χορεύει έξαλλα, θέλησε να σμίξει μαζί της. Έπειτα η Ευρυνόμη πλανήθηκε πάνω στα κύματα με τη μορφή περιστέρας και όταν ήρθε ο καιρός, γέννησε ένα αβγό, το Αβγό του Σύμπαντος. Ο Οφίωνας κουλουριάστηκε επτά φορές γύρω από το αβγό, μέχρι που αυτό άνοιξε στα δυο και ξεπήδησαν από μέσα τα παιδιά της Ευρυνόμης: ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, τα αστέρια και η γη με τα βουνά, τα ποτάμια, τα δέντρα και τα έμβια όντα.

Η Ευρυνόμη και ο Οφίωνας έχτισαν το παλάτι τους στον Όλυμπο. Ο Οφίωνας όμως επειδή τόλμησε να ξεστομίσει ότι εκείνος δημιούργησε τον κόσμο, προκάλεσε την οργή της Ευρυνόμης, η οποία τον χτύπησε με δύναμη στο κεφάλι με τη φτέρνα της, του πέταξε τα δόντια και τον φυλάκισε στα έγκατα της γης.

Ακολούθως, η Μεγάλη Θεά δημιούργησε τους επτά πλανήτες, ορίζοντας μια Τιτανίδα και ένα Τιτάνα για τον καθένα, που αντιπροσώπευε μια πλανητική δύναμη: Τη Θεία και τον Υπερίωνα για τον Ήλιο, τη Φοίβη και τον Άτλαντα για τη Σελήνη, τη Διώνη και τον Κρ(ε)ίο για τον πλανήτη Άρη, τη Μήτιδα και τον Κοίο για τον πλανήτη Ερμή, τη Θέμιδα και τον Ευρυμέδοντα για τον πλανήτη Δία, την Τηθύα και τον Ωκεανό για τον πλανήτη Αφροδίτη και τη Ρέα και τον Κρόνο για τον πλανήτη Κρόνο. Οι πλανητικές δυνάμεις ήταν: ο Ήλιος για το φως, η Σελήνη για τη μαγεία, ο Άρης για τη σοδειά, ο Ερμής για τη σοφία, ο Ζευς (Δίας) για το νόμο, η Αφροδίτη για τον έρωτα και ο Κρόνος για την ειρήνη.

Ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε από το χώμα της Αρκαδίας ήταν ο Πελασγός, ο οποίος έγινε ο γενάρχης των Πελασγών.

Μετά την κυριάρχηση του Κρόνου και της Ρέας, η Ευρυνόμη έγινε θαλάσσια θεότητα (ο Ησίοδος την αναφέρει ως κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας) και μητέρα των Χαρίτων (Θάλειας, Ευφροσύνης και Αγλαΐας) από το μετέπειτα πατέρα των θεών και των ανθρώπων, Δία.

Αγαπητές και αγαπητοί Mythologists, ένας όχι τόσο γνωστός μύθος της δημιουργίας, ο Πελασγικός, άκρως ενδιαφέρων, ο οποίος μας δείχνει τις κοσμογονικές αντιλήψεις των Πρωτοελλήνων και όχι Προελλήνων, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τους Πελασγούς, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την κατανόηση του βαθύτατου παρελθόντος μας.
® Geras Georg:
The Mythologists


Αλέκος Χρυσόπουλος
https://www.facebook.com/TheMythologists
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Αλέκο Χρυσόπουλε, για την αναδημοσίευση. Να τονίσω πως το κείμενο έχει βασιστεί στον Α΄ τόμο του δίτομου έργου του R. Graves "Οι Ελληνικοί Μύθοι" (1979).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.