Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παγκράτιο... Το όνομά του προέρχεται από το ΠΑΝ-ΚΡΑΤΟΣ που δηλώνει αυτόν που κατέχει την εξουσία, αυτόν που νικά με την απόλυτη δύναμη-γνώση. (ΒΙΝΤΕΟ)





Η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του Παγκρατίου Αθλήματος υπάρχει στο στίχο 586 των «Αργοναυτικών». Σύμφωνα με τις έρευνες του αστρονόμου Κωνσταντίνου Χασάπη και γενικότερες μελέτες του Ιωάννη Πασσά, τα «Αργοναυτικά» περιέχουν πληροφορίες μέχρι και τη δωδέκατη χιλιετία π.Χ. 


Η αρχαιότερη εικόνα που υπάρχει με παγκρατιαστικές κινήσεις αθλητικού περιεχομένου κατά τους Αχιλλέα Γρίβα και Ζακ Καρυωτάκη, ανήκει σε ρυτό, χρονολογείται 17ο με 16ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην Αγία Τριάδα της Κρήτης. 
ΣΤΗ λαμπρή περίοδο του κλασσικού Ελληνικού πολιτισμού οι Ελληνες εκπαιδεύονται μαζικά στο Παγκράτιο ως αθλητική δραστηριότητα αλλά και ως πολεμική τέχνη ταυτόχρονα, «κλασθέντων αυτοίς ξιφών τε και δοράτων, πολλά ταις χέρσι γυμναίς έπραξαν…πάλη δε και Παγκράτιον ως ες το πρόσφορον τω πολέμω εύρηται». 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα γραπτά του Ξενοφώντος του Φιλόστρατου και πολλών άλλων, παρατηρούμε ότι το Παγκράτιο συνεχίζει να υπάρχει με τη διπλή του μορφή από τα βάθη της Ελληνικής προϊστορίας. Το 648 π.χ. εισάγεται ως Ολυμπιακό Αγώνισμα Ανδρών στην 33η Ολυμπιάδα και το 200 π.Χ. ως Αγώνισμα Παίδων στην 145η Ολυμπιάδα. 

ΤΟ Παγκράτιο υμνήθηκε πάρα πολύ και έφτασε να γίνει «των εν Ολυμπία το κάλλιστον» σύμφωνα με τον Φιλόστρατο. 

ΣΤΟΝ ελλαδικό χώρο το Παγκράτιο έχει συνεχή παρουσία μέχρι τα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα και συμμετοχή σε αγώνες κυρίως στην Αντιόχεια με τον τίτλο «Ολύμπια». 

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ότι και μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 394 π.Χ. από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, το Παγκράτιο και τα άλλα Ελληνικά Αγωνίσματα ζουν και υπάρχουν στο χώρο της λεκάνης της Μεσογείου. 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ είναι οι πληροφορίες που μας παρέχει ο Ρήγας Φεραίος σε μεταφρασμένο έργο του με τον τίτλο «Ολυμπία» από το πρωτότυπο έργο του Ιταλού Μεταστάσιου, όπου αναφέρει ότι το Παγκράτιο μαζί με τα άλλα αρχαιοελληνικά αγωνίσματα υπάρχει, «…μέχρι της σήμερον εις την Θεσσαλίαν αλλά και εις όλην την Ελλάδαν». 



ΤΕΛΟΣ, ακόμη και στη μεταπολεμική περίοδο υπήρχαν προπονητές, όπως ο γνωστός Κωνσταντινουπολίτης Χαρισιάδης, ο οποίος στο υπόγειο του κινηματογράφου ΒΟΞ στα Εξάρχεια πάντα έλεγε στους μαθητές του (μεταξύ αυτών ήταν και ο Παπαλαζάρου, Ασημάκης, Ναθαναήλ), «αυτό που κάνουμε δεν είναι κατς, αυτό είναι Παγκράτιον». 

ΤΟ όνομά του προέρχεται από το ΠΑΝ-ΚΡΑΤΟΣ που δηλώνει αυτόν που κατέχει την εξουσία, αυτόν που νικά με την απόλυτη δύναμη-γνώση. 

ΚΑΤΑ τον Πλούταρχο ευρέτης του Παγκρατίου είναι ο Θησεύς, ο οποίος με το Παγκράτιο νίκησε τον Μινώταυρο και κατά τον Παυσανία ο Ηρακλής. 

ΣΤΟ αρχαιότερο γνωστό λεξικό του Σουίδα, αναφέρεται: 
Παγκράτιο = Πυγμή, Αγών, Αθλησις και 
Παγκρατιαστής = Ταις χερσί και ποσί πυκτομαχούσι 

Ο σχολιαστής του Πλάτωνος αναφέρει: 
«Αγών τις εξ ατελούς πυγμής και ατελούς πάλης συγκείμενος». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ γραπτή μαρτυρία για την ποιότητα και τη σύσταση του Αγωνίσματος και της Πολεμικής τέχνης μας δίνει και ο Αριστοτέλης στη ρητορική του αναφέροντας: 

«Ο ΘΛΙΒΕΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙΝ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΚΟΣ. Ο ΔΕ ΩΣΑΙ ΤΗΙ ΠΛΗΓΗΙ ΠΥΚΤΙΚΟΣ, Ο Δ' ΑΜΦΟΤΕΡΟΙΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΙΚΟΣ».


Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Στατιστικά

Αθλητές, Σωματεία και Αθλητικές Εγκαταστάσεις ανά Έτος:

Έτος Αθλητές Σωματεία Εγκαταστάσεις
1995 280 25 25
1996 604 33 33
1997 1202 56 56

Τα στατιστικά από το 1997 έχουν υπερδιπλασιαστεί.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.