Το βίντεο και η ανάλυση του κειμένου. Free download το βιβλίο του Jim Holt: Why Does the World Exist__ An Existential Detective Story. Σύνοψη του κειμένου: 1. Γιατί υπάρχει το σύμπαν; 2. Τι λένε διάφοροι φιλόσοφοι, επιστήμονες, στοχαστές. 3. O Θεός υπάρχει βάσει λογικής; 4. Μια κβαντική διακύμανση προερχόμενη από το κενό δημιούργησε το σύμπαν; 5. Αν οι νόμοι δημιούργησαν το σύμπαν, στους νόμους ποιος δίνει συνείδηση; 6. Η φιλοσοφία των πολυσυμπάντων. 7. Η πλήρης πραγματικότητα και η ανυπαρξία. 8. Τι βρίσκεται όμως ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα; 9. Η καλαίσθητη πραγματικότητα. 10. Μεταξύ ανυπαρξίας και πληρέστερης πιθανής πραγματικότητας, υπάρχουν ειδικές πραγματικότητες. 11. Οι ευτελείς, κοινές πραγματικότητες. 12. Ο καθένας από εσάς έχει κερδίσει το κοσμικό λαχείο. 13. Οι επιλογές μας δεν έχουν νόημα αν υπάρχει άπειρος αριθμός εκδοχών του εαυτού μας.
Ένας επιστημονικός, φιλοσοφικός, υπαρξιακός μονόλογος από τον Jim Holt που θα σας συναρπάσει
Συλλογή επεξεργασία από το Ζάχο Σκαφίδα
Μετάφραση: Maria Piskiouli Επιμέλεια: Lucas Kaimaras
Γιατί υπάρχει το σύμπαν; Γιατί υπάρχει - Εντάξει, εντάξει. (Γέλια) Πρόκειται για ένα κοσμικό μυστήριο. Να είστε σοβαροί. Γιατί υπάρχει ο κόσμος, γιατί ζούμε σ' αυτόν, γιατί υπάρχει κάτι αντί για ένα απόλυτο τίποτα; Αυτή είναι η ύψιστη ερώτηση που βάζει το ερώτημα «γιατί».
Πρόκειται να μιλήσω για το μυστήριο της ύπαρξης, τον γρίφο της ύπαρξης, πού βρισκόμαστε τώρα στην αντιμετώπισή του, και γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρεστε, κι ελπίζω πράγματι να ενδιαφέρεστε. Ο φιλόσοφος Άρθουρ Σόπενχαουερ είπε ότι αυτοί που δεν αναρωτιούνται για τη συγκυρία της ύπαρξής τους, για τη συγκυρία της ύπαρξης του κόσμου, είναι διανοητικά ανεπαρκείς. Είναι λίγο σκληρό αλλά ισχύει. (Γέλια)
Γιατί υπάρχει το σύμπαν; Τι λένε διάφοροι φιλόσοφοι, επιστήμονες, στοχαστές
Έτσι αυτό έχει ονομαστεί το υπέρτατο και φοβερότερο μυστήριο, η πιο βαθιά και πιο ευρεία ερώτηση που μπορεί να θέσει ο άνθρωπος. Προβλημάτισε μεγάλους στοχαστές.
Ο Λούτβιγκ Βιτγκενστάιν, ο μεγαλύτερος ίσως φιλόσοφος του 20ού αιώνα, ήταν έκπληκτος με την ίδια την ύπαρξη του κόσμου. Έγραψε στο βιβλίο του «Τρακτάτους», Δήλωση/Θεώρημα 4.66, «Το μυστήριο δεν είναι το πώς είναι τα πράγματα στον κόσμο, αλλά το ότι ο κόσμος υπάρχει».
Κι αν δε σας αρέσει η χρήση επιγραμμάτων από φιλοσόφους, δείτε ένα επίγραμμα επιστήμονα.
Ο Τζον Άρτσιμπαλντ Γουίλερ, απ' τους κορυφαίους φυσικούς του 20ού αιώνα, δάσκαλος του Ρίτσαρντ Φάινμαν, του επινοητή του όρου «μαύρη τρύπα», είπε: «Θέλω να ξέρω γιατί υπάρχει το κβάντο, γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν, γιατί η ύπαρξη;»