Τρόποι αντιμετώπισης
Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, πήγαμε σε αρκετούς γιατρούς για μια απλή ενόχληση, και παρόλο που κάναμε πάρα πολλές εξετάσεις όπου απέκλυαν όλες τις πιθανότητες για να έχουμε κάτι, τελικά αποδεχθήκαμε μας να μας λέει ότι ‘είναι ψυχολογικό’. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας στη ζωή μας.
Οι άνθρωποι, ακόμα και σήμερα φοβούνται να εκφράσουν τους φόβους ή τις αδυναμίες τους ενώ ξέρουν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας τους. Έτσι λοιπόν ακολουθούν χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα τους και να μην νιώθουν τύψεις για το ότι δεν κάνανε κάτι για το πρόβλημα. Συνήθως η σκέψη του κάθε ασθενούς που πονάει είναι να επουλώσει τον πόνο του και όχι να μάθει τι προκαλεί τον πόνο του.
Η αλήθεια είναι ότι το να αντιμετωπίζω μια ενόχληση επιφανειακά όχι μόνο δεν την απαλύνει αλλά πιθανότατα την εντείνει. Για να βρεθεί η λύση σε κάθε πρόβλημα πρέπει να αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια.
Κύρια αιτία εμφάνισης ενός ψυχοσωματικού συμπτώματος είναι το άγχος ή η μη έκφραση καταπιεσμένων συναισθημάτων. Αυτό που διαφέρει σε κάθε ψυχοσωματικό σύμπτωμα είναι το επίπεδο των συναισθημάτων και τα βαθύτερα αίτια που τα προκαλούν. Όσον αφορά το άγχος, όταν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, δημιουργεί δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και αυτό με τη σειρά του μπλοκάρει τις λειτουργίες του σώματος που ελέγχει.