Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Σύνοδος Δία-Κρόνου Ο 20ετης κύκλος τους και η οικονομική πραγματικότητα

 


 

από την Αλίντα Κανάκη

Η σύνοδος των γιγάντων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος συμβαίνει κάθε 19,6 χρόνια, ονομάζεται «η μεγάλη σύνοδος» στην αστρολογία, καθώς έχει βαρύνουσα σημασία και κλείνει κάθε φορά έναν εικοσαετή κύκλο δραστηριοτήτων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιόδου.

Η χρονιά που διανύουμε φιλοξενεί και αυτό το μεγάλο πλανητικό γεγονός που θα λάβει χώρας τις 21 Δεκεμβρίου, με σχεδόν απόλυτη σύνοδο των πλανητών, καθώς η απόκλιση τους θα είναι μόλις της τάξης της 0,1ο . Η ελάχιστη αυτή απόκλιση αποτελεί το κοντινότερο σημείο που θα βρεθούν οι δύο πλανήτες στον μεταξύ τους εναγκαλισμό μετά το 1623! Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τη φετινή χρονιά κλείνει ένας τεράστιος οικονομικός κύκλος 4 αιώνων, κατά τον οποίο περάσαμε από τις οικονομίες που στηριζόταν στην πρωτογενή παραγωγή και το εμπόριο στην βιομηχανική επανάσταση, και από εκεί στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες της εποχής μας.

Τη φορά αυτή η σύνοδος φιλοξενείται στο ζώδιο του Αιγόκερου, ένα ζώδιο της γης με σημαίνουσα βαρύτητα στα οικονομικά δρώμενα, και η κύρια επιρροή της κατευθύνεται στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Πέρα από το γεγονός ότι φιλοξενούνται σε ένα ζώδιο με οικονομικές προεκτάσεις, και οι δύο πλανήτες έχουν μεγάλη επιρροή στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, με τον Δία να προωθεί την ανάπτυξη, την επέκταση και την οικονομική ευημερία, ενώ τον Κρόνο να φέρνει περιορισμούς οικονομικής φύσης, δυσκολίες και ύφεση. Η μεταξύ τους σύνοδος δε, συνδέεται συνήθως με οικονομικές δυσκολίες και χρηματιστηριακή αστάθεια και ολοκληρώνει ένα κύκλο οικονομικής δραστηριότητας.

Το 2020 ξεκίνησε με τους δύο πλανήτες να κινούνται προς την σύνοδο τους, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλο, μια προσέγγιση που διήρκεσε μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε γύρισαν και οι δύο σε ανάδρομη πορεία και άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους. Το κοντινότερο σημείο που βρέθηκαν, καταγράφηκε στις 19 Μαΐου, και απείχαν μεταξύ τους μόλις 4ο 68΄. Εάν εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν τους πρώτους μήνες του έτους, θα διαπιστώσουμε ότι, όσο οι δύο πλανήτες προσέγγιζαν ο ένας τον άλλο, τόσο πιο δύσκολη ήταν η οικονομική πραγματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Και ναι μεν μπορεί η οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε να οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού, αυτό καθ εαυτό το γεγονός όμως της οικονομικής ύφεσης θα ήταν αναπόφευκτο, με Covid-19 ή χωρίς!

Καθώς ξεκίνησε η απομάκρυνση των δύο πλανητών στις 19 Μαΐου, άρχισε να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα και να επικρατεί ένα αίσθημα ανακούφισης και μια αισιοδοξία, ότι οι οικονομίες των χωρών και τα οικονομικά των επιχειρήσεων θα ανακάμψουν. Ο κόσμος επέτρεψε στις δουλειές του, όσοι δεν τις έχασαν ήδη, και υπάρχει η διάχυτη αισιοδοξία ότι τα πράγματα εξομαλύνονται σταδιακά και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το κλίμα αισιοδοξίας όμως δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς μετά τις 30 Αυγούστου ξεκινάει πάλι η σταδιακή προσέγγιση των πλανητών, που θα οδηγήσει τελικά στην σύνοδο τους της 21 Δεκεμβρίου.

Όσο θα προχωράμε προς τα τέλη του χρόνου θα γίνεται όλο και πιο σαφές, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ των αρχών του έτους.  Για την ακρίβεια, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, καθώς η πραγματικότητα θα είναι πολύ σκληρή. Η παρούσα οικονομική συγκυρία συγκρίνεται αστρολογικά με την Μεγάλη Ύφεση προ εκατό ετών, που έφερε η κατάρρευση των χρηματιστηρίων, καθώς και την οικονομική καταστροφή που επέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Θα εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις (την πρώτη την έχουμε περάσει ήδη) και χωρίς να έχει την καταστροφική δυναμική αυτής του Β΄ΠΠ, θα είναι σαφώς βαθύτερη της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του ΄20

Θεωρητικά, ότι πρόκειται να συμβεί, θα συμβεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2020! Και επειδή τα γεγονότα θα τρέξουν με πολύ γοργούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες και οι αλλαγές θα είναι κατακλυσμιαίες, δεν θα προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε την πλήρη έκταση των γεγονότων. Μετά την σύνοδο των δύο πλανητών, και καθώς η σκόνη θα κατακάθεται, θα ανακαλύψουμε την πραγματικότητα, την διάσταση και το εύρος των καταστροφών. Μια πραγματικότητα που θα μας συνοδεύσει όλο το 2021 και θα μας αναγκάσει να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας εκ βάθρων, στα ερείπια που θα αφήσει η κατάρρευση του καπιταλισμού.

 

Η σύνοδος Δία-Κρόνου και τα χρηματιστήρια



Ιδιαίτερη αναφορά κρίνουμε ότι θα πρέπει να γίνει για την πιθανή επίδραση που θα έχει η σύνοδος των δύο πλανητών στα χρηματιστήρια, γιατί στον οικονομικό κύκλο που βιώνουμε την παρούσα χρονική στιγμή, το μέγεθος και η σπουδαιότητα των επιχειρήσεων καθορίζεται κυρίως από την χρηματιστηριακή τους αξία, παρά από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά τους.

Σε αντίθεση των τον μεταπολεμικό δυτικό κόσμο που η οικονομική του δυναμική καθοριζόταν από την παραγωγή των βιομηχανικών μονάδων της εποχής, στον σημερινό κόσμο κυριαρχούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις δηλαδή που μεσολαβούν για να ολοκληρωθεί μια οικονομική δραστηριότητα. Οι μεγάλες εταιρίες της εποχής, το καμάρι και το στολίδι των δυτικών χρηματιστηρίων, όντας παρασιτικές, με ελάχιστο ή ανύπαρκτο παραγόμενο έργο, εύκολα αντικαταστάσιμο, αποτελούν τις τεράστιες φούσκες του σήμερα, που βρήκαν ανοδικό χρηματιστηριακό άνεμο και έφτασαν στην στρατόσφαιρα. Κατά πόσο θα επηρεαστούν όμως από την επικείμενη σύνοδο Δία-Κρόνου; Προς αναζήτηση απαντήσεων,  ας εξετάσουμε την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων κατά την προηγούμενη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2000 στο ζώδιο του Κριού.

Πριν από μια 20ετία οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διαδικτυακών υπηρεσιών, οι λεγόμενες dot com, βρίσκονταν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούσαν τα νέα «χαρτιά», τις επιχειρήσεις που ενσάρκωναν τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής. Το ίντερνετ πέρασε τις πόρτες του μεγάλου ναού των επιχειρήσεων και ήρθε για να μείνει. Παρατηρώντας λοιπόν την εξέλιξη του δείκτη των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του NASDAQ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι όσο προσέγγιζαν οι δύο πλανήτες, τόσο πιο ευάλωτες ήταν οι χρηματιστηριακές αγορές σε ένα σοκ. Η χρηματιστηριακή αστάθεια διήρκεσε με διαλείμματα περίπου τρία χρόνια μετά τη σύνοδο και ήταν μεγάλη η προσπάθεια των χωρών να αποτρέψουν την διάχυση της χρηματιστηριακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, με την κοπή και κυκλοφορία φρέσκου χρήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020, με το ξεκίνημα του έτους, οι Δίας και Κρόνος απείχαν μεταξύ τους περίπου 15ο. Τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου ο χρηματιστηριακό δείκτης NASDAQ κατέγραφε κέρδη. Βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του όταν οι πλανήτες απείχαν μεταξύ τους 9,5ο  και μετά ξεκίνησε η πτώση του που διήρκησε ένα μήνα, όταν οι Δίας και Κρόνος είχαν προσεγγίσει στις 7ο . Η πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων θα έπρεπε να είχε συνεχιστεί και μέσα στο Απρίλιο και Μάιο, ώσπου η προσέγγιση των πλανητών άγγιξε τις 4ο 68΄, και ο μοναδικό λόγος που κάτι τέτοιο δεν συνέβη, θα πρέπει να αποδοθεί στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών με μέτρα στήριξης των υπό κατάρρευση οικονομιών και επιχειρήσεων.

Μεταξύ 19 Μαΐου και 30 Αυγούστου οι χρηματιστηριακές αγορές θα παρουσιάζουν άνοδο των δεικτών τους, μέχρι να ξεκινήσει και να αρχίσει να επιδρά οι εκ νέου προσέγγιση Δία-Κρόνου. Στις 30 Αυγούστου η απόσταση των δύο πλανητών θα αγγίζει τις 8,35ο και θα ακολουθήσει μια ταχύτατη προσέγγιση, με τα χρηματιστήρια να πάρουν τους μήνες που ακολουθούν την κατρακύλα. Μόνο που αυτή τη φορά καμία κυβερνητική παρέμβαση δεν θα μπορεί να εμποδίσει το αναπόφευκτο, κανένας κεντρικός τραπεζίτης δεν θα μπορέσει να τυπώσει αρκετό χρήμα για να παρέμβει αποτελεσματικά. Οι χρηματιστηριακές φούσκες θα σκάσουν και πολλές επιχειρήσεις dot com θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Οι μικροεπενδυτές θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους, ενώ κάποιοι μεγιστάνες και δισεκατομμυριούχοι, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των εταιριών τους, θα είναι οι αυριανοί νεόπτωχοι. Μέσα στην πληθώρα των αλλαγών που θα φέρει το κλείσιμο του παρόντος οικονομικού κύκλου, θα είναι και οι όροι και οι συνθήκες λειτουργίας των χρηματαγορών την επόμενη μέρα, που θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση του οικονομικού τοπίου της νέας εποχής.

Μέχρι όμως να ανατείλει η καινούργια μέρα, ας προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, περισώζοντας εγκαίρως ότι μπορεί να διασωθεί, δημιουργώντας τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες για εμάς και τις οικογένειες μας. Γιατί είναι δεδομένο ότι κάποια γεγονότα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να αμβλύνουμε τις συνέπειες τους, με το να είμαστε προνοητικοί.

Αλίντα Κανάκη

astroblock

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.