Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα – Πλήττονται χώρες και περιοχές που έμειναν αλώβητες την άνοιξη

Αρχικά μας είπαν να μείνουμε σπίτι, μετά να μείνουμε σε επαγρύπνηση και τώρα να θυμόμαστε να πλένουμε τα χέρια μας, να καλύπτουμε τα πρόσωπά μας και να κρατάμε τις αποστάσεις, γράφει, Πιτσιρίκο, το Skynews για τα διαφορετικά μηνύματα της κυβέρνησης προς τους Βρετανούς, κι ενώ εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού.
Στις αρχές της πανδημίας το σλόγκαν που κυριάρχησε ήταν “μένουμε σπίτι, προστατεύουμε το NHS (το δημόσιο σύστημα υγείας), σώζουμε ζωές”.
Ήταν το κύριο μήνυμα της κυβέρνησης, όταν επιβλήθηκε το εθνικό lockdown και συνέβαλε για την εφαρμογή του, αφού οι Βρετανοί θεώρησαν καθήκον τους να παραμείνουν σπίτι για όσο περισσότερο διάστημα μπορούσαν.
Στις αρχές Μάη, όταν ο Boris Johnson ήταν πια πεπεισμένος ότι μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown και να ξανανοίξει -μερικώς- την οικονομία και πιθανώς και τα σχολεία, το σλόγκαν έπρεπε να αλλάξει.
Υιοθέτησε, λοιπόν, το “μένουμε σε επαγρύπνηση”, ένα μήνυμα, όμως, που δέχτηκε πολλή κριτική για την ασάφειά του, με τον ηγέτη των Εργατικών να λέει ότι δεν είναι ξεκάθαρο, κι έτσι άλλαξε πολύ γρήγορα.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ότι η πρόοδος ενάντια στην Covid 19 παραμένει πολύ εύθραυστη και -παρά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων- επιβλήθηκε νέο τοπικό lockdown στο Λέστερ και απαγόρευση συναθροίσεων μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών στη βόρεια Αγγλία.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει φρένο στη χαλάρωση των μέτρων και υιοθέτησε και το νέο σλόγκαν που είναι “χέρια, μάσκες, αποστάσεις”.
“Δηλαδή, πλύνε τα χέρια σου, κάλυψε το πρόσωπό σου και κράτα απόσταση ασφαλείας από τον διπλανό σου και, φυσικά, αν έχεις συμπτώματα κάνε το τεστ και απομονώσου” όπως λέει χαρακτηριστικά ο Johnson, προσθέτοντας ότι θέλει όλοι να θυμούνται τους παραπάνω κανόνες.
Τα ίδιο -πανομοιότυπο κυριολεκτικά- μήνυμα κυκλοφορεί, δηλαδή, σε όλη την Ευρώπη.
Και κανείς δεν στέκεται στην ουσία, που είναι ότι για να έχει τώρα το καλοκαίρι 10-15 θύματα τη μέρα η Βρετανία σε χίλια επιβεβαιωμένα κρούσματα (11 είχε χθες η Γαλλία σε 1.463 κρούσματα), τον χειμώνα που είχε καταγράψει κοντά και 1.000 θανάτους ημερησίως, τα κρούσματα πρέπει να ήταν εκατομμύρια.
Και από τη Βρετανία στη Γαλλία, όπου ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο εντοπισμού του κορωνοϊού μέσω της εκπνοής των ασθενών, όπως αναφέρει η Le Monde.
Πρόκειται για έναν νέο τρόπο διάγνωσης, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και επί της ουσίας αναλύει τη χημική σύνθεση του αέρα που εκπνέει ο ασθενής.
Οι ερευνητές από τη Λυών δηλώνουν πεπεισμένοι ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αν και θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται πειραματικά από τον Ιούνιο, συγκρίνοντας τις εκπνοές ασθενών με Covid 19 και υγιών ανθρώπων.
Όταν ένα άτομο εκπνέει σε μία ειδική συσκευή που λέγεται φασματόμετρο μάζας, η χημική ανάλυση δίνει 30 χιλιάδες διαφορετικές πληροφορίες το δευτερόλεπτο.
Και αυτό που κάνουν οι επιστήμονες είναι να συγκρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στις πληροφορίες που προέρχονται από τους ασθενείς με Covid 19 με εκείνες των υγιών ατόμων.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ταυτοποιηθεί σιγά, σιγά ποια είναι η σύνθεση της αναπνοής ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες είναι προς το παρόν πολύ προσγειωμένοι, αλλά, αν ταυτοποιήσουν την “αναπνοή Covid 19”, μετά θα μπορούν να αναπτύξουν ένα σύστημα εντοπισμού του ιού πολύ εύκολα μέσω ενός αναπνευστήρα με ένα χρώμα πράσινο ή κόκκινο που θα ανάβει ανάλογα, καθώς το παραπάνω μηχάνημα (φασματόμετρο μάζας) είναι ακριβό και περίπλοκο και δεν μπορεί να υιοθετηθεί από ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.
Σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο, δεν είναι αδύνατο να ξεχωρίζονται με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς με κορωνοϊό από τους υγιείς, με το πού φτάνουν στο νοσοκομείο.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για μία νέα εποχή στη διάγνωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Ακόμα πιο προχωρημένη η Ρωσία, ετοιμάζει μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τον Οκτώβριο του 2020, καθώς ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας Mikhail Murashko.
Οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν στο Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας και απομένει πλέον η γραφειοκρατική δουλειά, προκειμένου να πάρει άδεια το εμβόλιο.
Δάσκαλοι και γιατροί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ενώ μαζικός εμβολιασμός θα γίνει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Murashko.
Μάλιστα, το εμβόλιο θα πάρει άδεια μέσα στον Αύγουστο και οι επαγγελματίες υγείας θα εμβολιαστούν αμέσως μετά.
Το Ινστιτούτο Gamaleya παρασκεύασε το εμβόλιο, βασιζόμενο σε έναν αδενοϊό. Η ταχύτητα των Ρώσων κάνει, πάντως, πολλούς στη Δύση να πιστεύουν ότι το εθνικό πρεστίζ της αχανούς χώρας μπήκε πάνω από την επιστήμη και την ασφάλεια.
Τουλάχιστον στη Γερμανία, αντί να κάνουν μόνο κριτική στους Ρώσους, πραγματοποίησαν και την πρώτη διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ο οποίος απλά εξαπλώνεται τώρα σε χώρες και περιοχές που δεν είχαν πληγεί την άνοιξη και δεν υπάρχει δεύτερο κύμα· για αυτό και η Γουχάν, η Ιταλία, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Λονδίνο δεν έχουν πλέον σχεδόν κανένα πρόβλημα.
Αυτά υποστηρίζει έκθεση της Argonaut Capital, που θεωρεί ότι η πανδημία θα λήξει με την ανοσία της αγέλης -η οποία είναι ίσως και πενταπλάσια από ό,τι δείχνουν τα τεστ αντισωμάτων, που δεν “βρίσκουν” τα κύτταρα Τ, που εξουδετερώνουν επίσης τον ιό- και όχι με το εμβόλιο.
Στη Ρωσία, πάντως, το παρασκεύασαν το εμβόλιο και λένε ότι τα κατάφεραν όπως το 1957, όταν έγιναν η πρώτη χώρα που εκτόξευσε δορυφόρο (τον Σπούτνικ 1) στο διάστημα.
Μέσα στον Αύγουστο θα κάνουν, λοιπόν, τους πρώτους εμβολιασμούς στη Ρωσία.
Τον μήνα που ήδη τρέχει, είναι ο τέταρτος σερί με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς έστω και τοπικά στην Ελλάδα και με βρήκε να φωτογραφίζω καλούτσικα αυτή τη φορά δύο θαλασσοκόρακες πριν πετάξουν στα ανοιχτά.
Πετούν πολύ γρήγορα, αλλά πάντα χαμηλά, σχεδόν σύριζα με το απέραντο γαλάζιο, που είχε θολώσει για άλλη μία φορά.
Τουλάχιστον φάνηκε και ένας σαργός που κολυμπούσε μαζί με έναν κακαρέλο, μία τσιπούρα, τις σάλπες, τα μελανούρια και τις καλόγριες στα ρηχά.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, μπάνια να κάνουμε. Ο ιός δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τα μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
pitsirikos

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.