Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Πώς να αλλάξετε συνήθειες για το καλό

Η συγγραφέας του βιβλίου “The kindness method: changing habits for good “ Shahroo Izadi υποστηρίζει πως το να είσαι καλός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που βοηθά την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και τον έλεγχο της συμπεριφοράς του κάθε ανθρώπου. 
ΤBehaviorChangeΤο Balance Magazine δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ‘’ Γιατί η καλοσύνη είναι μία υπερδύναμη;”
Είναι εύκολο να επικεντρωθούμε στα αρνητικά και τι συμβαίνει με τις συμπεριφορές μας, αλλά για να διασφαλίσουμε πραγματική, διαρκή αλλαγή, ίσως ήρθε η ώρα να αφήσουμε την καλοσύνη να οδηγήσει τον δρόμο μας. Είναι φυσικό να σκεφτόμαστε πολύ πάνω στα αρνητικά των συνηθειών μας – τελικά, είναι συχνά ο λόγος που θέλουμε να αλλάξουμε. Όμως, εστιάζοντας στο πώς τα μοτίβα της συμπεριφοράς μας μας βοηθούν να παραμείνουμε ίδιοι, μπορεί αυτό να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πολύ πιο χρήσιμες γνώσεις.
Γιατί όμως κάποιος να αλλάξει συνήθειες και να γίνει ‘’περισσότερο’’ καλός; 
  1. Όταν προσπαθείς να αλλάξεις μία συνήθεια καταλαβαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου
Ας υποθέσουμε πως υπάρχουν κάποιες στιγμές που απογοητεύεσαι από τον εαυτό σου και αναρωτιέσαι, γιατί αντέδρασες απότομα σε μία συνθήκη. Έχεις προσπαθήσει ποτέ να καταλάβεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την αντίδραση ή αν σου θυμίζει κάτι αυτή η συμπεριφορά; Σύμφωνα με το περιοδικό Balance, ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τον εαυτό σου είναι να αναρωτηθείς εξ αρχής γιατί φέρεσαι με έναν τρόπο που δεν σου αρέσει και μετά το μετανιώνεις. Για να καταλάβεις τους αγαπημένους σου θα χρειαστεί πρώτα να καταλάβεις εσένα. 

  1. Όταν σκέφτεσαι θετικά για τους ανθρώπους γύρω σου είναι πιο πιθανό να θεωρείς ότι θα κάνουν το ίδιο για σένα.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό από το να μην φοβάσαι πως η συμπεριφορά σου θα παρεξηγηθεί από τους ανθρώπους γύρω σου. Παρόλα αυτά, για να καταφέρω να βρεθώ σε αυτό το σημείο όπου σταμάτησα να αμφιβάλω τόσο συχνά για τον εαυτό μου, έπρεπε πρώτα να σταματήσω να ερμηνεύω αρνητικά τις συμπεριφορές των άλλων.
Αν για παράδειγμα, ένας περαστικός σε σπρώξει με την τσάντα του καθώς σε προσπερνά, μπορείς να ερμηνεύσεις με πολλούς τρόπους την συμπεριφορά του. Μπορεί να σκεφτείς πως ήταν αφηρημένος γιατί μάλλον περνάει δύσκολα ή πως το έκανε επίτηδες γιατί είναι αγενής και δεν τον νοιάζουν οι άνθρωποι γύρω του ή πως κάτι πολύ επείγον συμβαίνει στη ζωή του και έτρεχε. Όταν επέλεγα να συμπονώ τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά μου ήταν πιο πιθανό να πιστεύω πως και κάποιος δεν θα σκεφτεί άσχημα και για μένα.
  1. Όταν φέρεσαι και σου φέρονται με καλοσύνη γίνεσαι πιο αισιόδοξος
Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τις πράξεις καλοσύνης με την αύξηση της ορμόνης της οξυτοκίνης ή αλλιώς της ορμόνης της αγάπης στον οργανισμό.
Η οξυτοκίνη ανήκει στις ορμόνες που μας κάνουν πιο χαρούμενους. Όταν φερόμαστε καλά σε έναν  άνθρωπο γινόμαστε πιο χαρούμενοι και οι ίδιοι. Ταυτόχρονα το κίνημα ‘’Random Acts Of Kindness” έχει οδηγήσει και στην καταγραφή όμορφων τρόπων με τον οποίο θα μπορούσες να γίνεις ‘’καλύτερος’’ με τους γύρω σου. Προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι όσες φορές κάποιος μου πει μία καλή κουβέντα ή με βοηθήσει με κάποιον τρόπο θα το ανταποδώσω στον επόμενο άνθρωπο που θα συναντήσω. Είναι λες και η καλοσύνη ανακυκλώνεται με έναν τρόπο. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.