Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Η αβεβαιότητα αυξάνει την παράνοια

Η παράνοια αυξάνεται σε περιόδους επιδημιών - Polis 24 Polis 24
Σε περιόδους απροσδόκητης αβεβαιότητας, όπως η ξαφνική εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην παράνοια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.
«Όταν ο κόσμος μας αλλάζει απροσδόκητα, θέλουμε να κατηγορήσουμε για αυτήν την αστάθεια κάποιον, να το κατανοήσουμε και ίσως να το εξουδετερώσουμε», δήλωσε ο Philip Corlett, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Ιστορικά σε περιόδους αναταραχές, όπως η μεγάλη πυρκαγιά της αρχαίας Ρώμης το 64 μ.Χ. ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11, η παράνοια και η συνωμοτική σκέψη αυξήθηκαν».
Η παράνοια είναι ένα βασικό σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής ασθένειας, που χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι άλλοι άνθρωποι έχουν κακόβουλες προθέσεις. Αλλά εκδηλώνεται σε διάφορους βαθμούς στον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, μια προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το 20% του πληθυσμού πίστευε ότι οι άνθρωποι ήταν εναντίον τους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Το 8% πίστευε ότι άλλοι ενεργούσαν για να τους βλάψουν.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η παράνοια προέρχεται από την αδυναμία ακριβούς αξιολόγησης των κοινωνικών απειλών. Ωστόσο, ο Corlett και ο συγγραφέας Erin Reed υπέθεσαν ότι η παράνοια βασίζεται σε έναν μηχανισμό μάθησης που προκαλείται από την αβεβαιότητα, ακόμη και αν δεν υπάρχει κοινωνική απειλή.
«Σκεφτόμαστε τον εγκέφαλο ως μηχανή πρόβλεψης. Η απροσδόκητη αλλαγή, είτε κοινωνική είτε όχι, μπορεί να αποτελεί ένα είδος απειλής -περιορίζοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει προβλέψεις», δήλωσε ο Reed. «Η παράνοια μπορεί να είναι μια απάντηση στην αβεβαιότητα γενικά, και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν».
Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα με διαφορετικούς βαθμούς παράνοιας να παίξουν ένα παιχνίδι καρτών στο οποίο οι καλύτερες επιλογές για επιτυχία άλλαξαν κρυφά. Τα άτομα με μικρή ή καθόλου παράνοια άργησαν να καταλάβουν ότι η καλύτερη επιλογή είχε αλλάξει. Ωστόσο, όσοι είχαν παράνοια περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στο παιχνίδι. Άλλαξαν τις επιλογές τους ιδιόρρυθμα -ακόμα και μετά από μια νίκη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα αβεβαιότητας αλλάζοντας τις πιθανότητες νίκης στα μισά του παιχνιδιού χωρίς να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες. Αυτή η ξαφνική αλλαγή έκανε ακόμη και τους συμμετέχοντες με χαμηλή παράνοια να συμπεριφέρονται όπως εκείνοι με παράνοια, μαθαίνοντας λιγότερο από τις συνέπειες των επιλογών τους.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι συνεργάτες του Πανεπιστημίου Yale, Jane Taylor και Stephanie Groman εκπαίδευσαν αρουραίους, ένα σχετικά κοινωνικό είδος, για να ολοκληρώσουν ένα παρόμοιο έργο όπου οι καλύτερες επιλογές επιτυχίας άλλαξαν. Οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε μεθαμφεταμίνη -προκαλεί παράνοια στους ανθρώπους- συμπεριφέρθηκαν όπως οι παρανοϊκοί άνθρωποι. Περίμεναν υψηλή μεταβλητότητα και βασίζονταν περισσότερο στις προσδοκίες τους, παρά στο μάθουν από την εμπειρία τους.
Ο Reed, ο Corlett και η ομάδα τους στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να συγκρίνουν τις επιλογές των αρουραίων και των ανθρώπων κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Τα αποτελέσματα από τους αρουραίους που έλαβαν μεθαμφεταμίνη έμοιαζαν με αυτά των ανθρώπων με παράνοια, βρήκαν ερευνητές.
«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η εργασία θα διευκολύνει μια μηχανιστική εξήγηση της παράνοιας, ένα πρώτο βήμα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν αυτούς τους υποκείμενους μηχανισμούς», δήλωσε ο Corlett.
Το πλεονέκτημα του να βλέπει κανείς την παράνοια μέσω μη κοινωνικού φακού είναι ότι μπορεί να αναλύσει τους μηχανισμούς σε απλούστερα συστήματα, χωρίς να χρειάζεται να ανακεφαλαιώσει τις δαιδαλώδεις πτυχές της ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.