Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Οι αλήθειες της Μαρία Μοντεσσόρι

Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870. Αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά και ανέπτυξε τη Μοντεσσοριανή μέθοδο, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Ακολουθούν ορισμένα αποφθέγματά της...

Η Μαρία Μοντεσσόρι είπε...

  1. Τα παιδιά είναι ανθρώπινα όντα στα οποία οφείλεται ο σεβασμός, ανώτερα από εμάς λόγω της αθωότητας τους και των μεγαλύτερων δυνατοτήτων του μέλλοντός τους…
  2. Το παιδί, αξιοποιώντας όλα όσα βρίσκει γύρω του, διαμορφώνει τον εαυτό του για το μέλλον.
  3. Όποιος αγγίζει τη ζωή ενός παιδιού, αγγίζει το πιο ευαίσθητο κομμάτι ενός συνόλου που έχει ρίζες στο πιο μακρινό παρελθόν και σκαρφαλώνει προς το άπειρο μέλλον.
  4. Τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας.
  5. Η εκπαίδευση είναι μια φυσική διαδικασία που πραγματοποιείται από το παιδί και δεν αποκτάται ακούγοντας λέξεις αλλά από εμπειρίες του περιβάλλοντος.
  6. Το πρώτο βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του παιδιού είναι η συγκέτρωση. Το συγκεντρωμένο παιδί είναι εξαιρετικά χαρούμενο.
  7. Το μεγαλείο της ανθρώπινης προσωπικότητας ξεκινά την ώρα της γέννησης.
  8. Η φροντίδα μας για το παιδί θα πρέπει να κυβερνάται, όχι από την επιθυμία να το κάνει να μαθαίνει πράγματα, αλλά από την προσπάθεια να συνεχίσει πάντα να λάμπει μέσα του αυτό το φως που ονομάζεται ευφυΐα.
  9. Το παιδί έχει διαφορετική σχέση με το περιβάλλον του από το δικό μας… το παιδί απορροφά το περιβάλλον του.
  10. Υπάρχει στο παιδί ένα ιδιαίτερο είδος ευαισθησίας που τον οδηγεί να απορροφήσει τα πάντα σχετικά με εκείνο, και αυτό το έργο της παρατήρησης και της απορρόφησης του επιτρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή. Το κάνει χάρη στην ασυνείδητη δύναμη που υπάρχει στην παιδική ηλικία…
  11. Ποτέ μη βοηθήσετε ένα παιδί σε μια εργασία που νοιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του.
  12. Ο στόχος της εκπαίδευσης στη νεαρή παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσει τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει.
  13. Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας.
  14. Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος.

Η Μοντεσσοριανή μέθοδος

Η Μαρία Μοντεσσόρι ακολούθησε σπουδές ιατρικής, ψυχολογίας και φιλοσοφίας και κατέληξε μέσα από την κλινική της εμπειρία στο συμπέρασμα ότι η παιδαγωγική θα πρέπει να συνδυάζεται με την ιατρική για τη θεραπεία των παιδιών με νοητική υστέρηση. Έτσι, το 1907 η Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο: Σπίτι των παιδιών(Μοντεσσοριανό περιβάλλον για ηλικίες δυόμιση έως έξι χρονών, όπου εφαρμόζει τη μέθοδό της σε παιδιά εγκαταλελειμμένα.
Στην πορεία διαπιστώνει ότι δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εποπτικά μέσα διδασκαλίας δικής της εμπνεύσεως και κατασκευής, για να γίνονται κατανοητά τα μαθήματα μέσω των αισθήσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά μεταμορφώθηκαν σε ευγενικά, τακτικά και καθαρά πλάσματα που μάθαιναν μόνα τους να γράφουν και να διαβάζουν, να φροντίζουν το χώρο τους και να εργάζονται με ησυχία. Ακόμα και τα παιδιά με χαμηλό νοητικό δείκτη, χάρη στη Μοντεσσοριανή μέθοδο, μπαίνουν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου.

Στόχοι του Μοντεσσοριανού εκπαιδευτικού συστήματος

Η ανεξαρτησία, η ελευθερία με όρια και ο σεβασμός για τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού -το τρίπτυχο του Μοντεσσοριανού εκπαιδευτικού συστήματος, θα οδηγήσουν το παιδί σε έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος θα διαθέτει αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, θα ξέρει να συνεργάζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες, να σέβεται και να εκφράζεται με ειλικρίνεια.
Η Μοντεσσόρι ταξίδεψε και δίδαξε ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν θετικά μέσα στην κοινωνία είναι η αγάπη. Η Μαρία Μοντεσσόρι ασχολήθηκε με όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως και ίδρυσε σχολές σε πολλές χώρες προκειμένου να εκπαιδεύονται ειδικοί και να εφαρμόζουν τη μέθοδό της αφού πρώτα κατανοήσουν και ασπαστούν τη φιλοσοφία της πίσω από αυτό. Με το καθεστώς του Μουσολίνι στην Ιταλία εξορίστηκε στην Ισπανία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, αφού στην Ισπανία επικρατούσε το καθεστώς του Φράνκο κι έπειτα καθόλη τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έμεινε στην Ινδία κι έπειτα επέστρεψε στην Ολλανδία όπου και απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.