Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Παγκόσμιο project

Project Kuiper: Παγκόσμιο δίκτυο Internet από την Amazon με ...

Γεια σου πιτσιρίκο.
Θα πάω κόντρα λίγο στα δυσάρεστα νέα και θα αναφέρω μερικά ευχάριστα που έχουν γίνει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες λόγω Κορωνοϊού.
Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό τον καιρό είναι η έλλειψη αναπνευστήρων και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα γιατί είναι ένα από τα τελευταία πράγματα το οποίο μπορεί να σώσει ζωές.
Δεν θα μπω τώρα στις λεπτομέρειες τι γίνεται με τους πνεύμονες και τι ακριβώς κάνουν οι ειδικοί αυτοί αναπνευστήρες, αλλά το βασικό τους χαρακτηριστικό και η δυσκολία κατασκευής τους είναι ότι έχουν ανάδραση. Δηλαδή μπορούν και ελέγχουν αυτόματα το πόσο αέρα και οξυγόνο θα στείλουν στους πνεύμονες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, λοιπόν, είδα πάρα πολλούς συναδέλφους ανά τον κόσμο να κάνουν έρευνα και να ανεβάζουν τα σχέδιά τους και το ειδικό λογισμικό σε ειδικά φόρουμ στο ίντερνετ.
Κάποιοι πήγαν ένα ακόμα βήμα παραπέρα και τους πιστοποίησαν με διαδικασίες εξπρές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία.
Ακόμα και το αμερικάνικο ΜΙΤ έδωσε ελεύθερα τα σχέδια της δικής τους υλοποίησης ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα και με υλικά τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα, καθώς οι κατασκευές αυτές είναι βασισμένες πάνω σε φθηνούς χειροκίνητους αναπνευστήρες.

Η ίδια ιστορία έγινε με πάρα πολλές μικρές εταιρίες και ιδιώτες που άρχισαν να τυπώνουν ανταλλακτικά υλικά για ιατρικά μηχανήματα με 3D εκτυπωτές. Πήραν τα ανταλλακτικά στα χέρια τους, σχεδίασαν σε μερικές μόνο ώρες το 3D εξάρτημα και άρχισαν να τα τυπώνουν και να τα διαθέτουν στα νοσοκομεία.
Κάποια τέτοια υλικά κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια πχ και τώρα πια κοστίζουν μερικά cents. Μάλιστα βρέθηκαν και κάποιοι κλασικοί μ@λάκες και είπαν, “θα σας ρημάξουν στις μηνύσεις για τα δικαιώματα”. Και τους απάντησαν “ας σωθούν ζωές και μετά ας μας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν”.
Επίσης, πολλές μικρές βιοτεχνίες άρχισαν να κατασκευάζουν απλές μάσκες και άρχισαν να τις διαθέτουν όπου χρειάζονται.
Κάποιες μεγάλες βιομηχανίες άλλαξαν την γραμμή παραγωγής τους, με δικά τους έξοδα και άρχισαν να κατασκευάζουν και αυτοί αναγκαίο υλικό και να το διαθέτουν με ελάχιστο ή μηδαμινό κόστος.
Πολλοί αναλυτές δεδομένων (data scientists) άρχισαν να φτιάχνουν μοντέλα εξάπλωσης και πρόληψης και να τα διαθέτουν επίσης αφιλοκερδώς.
Τα μοντέλα αυτά είναι δυναμικά και μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί σε κάθε χώρα και μπορούν ακόμα να επεξεργάζονται και τα δεδομένα από τα μέτρα που παίρνονται.
Επίσης, κάποιοι δουλεύουν μανιωδώς σε datasets, δηλαδή σε συλλογή δεδομένων έτσι ώστε να τα παρέχουν στους υπόλοιπους για βοήθεια, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στα μοντέλα που φτιάχνουν.
Άλλοι αναλυτές έχουν φτιάξει ομάδες -μόνοι τους μέσω πλατφόρμας στο internet- για να δουλέψουν σε deep learning μοντέλα που να μπορούν με τεχνητή νοημοσύνη να κατηγοριοποιούν με ασφάλεια τους ασθενείς από τις ακτινογραφίες θώρακα και να βρίσκουν κατ’ αρχάς αν έχουν τον Κορωνοϊό και κατά δεύτερον σε τι στάδιο είναι και τι θεραπεία χρειάζονται.
Τα αποτελέσματα μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμα και έτρεξα επιτυχώς κάποια μοντέλα για να τα δοκιμάσω ο ίδιος.
Επίσης, κάποιοι έκαναν δωρεές πολλών εκατομμυρίων σε τέτοιες έρευνες και ομάδες.
Τέλος πάντων, η λίστα είναι μακριά για να αναφέρω όλα όσα βλέπω και διαβάζω και από άλλους συναδέλφους κάθε μέρα.
Και όλα αυτά σε λίγες μόνο μέρες. Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούργιο και κάθε μερικές μέρες κάποιος κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και το δημοσιεύει, ώστε να είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους.
Όλα αυτά φυσικά δεν θα τα διαβάσεις πουθενά και ούτε θα τα πουν οι ειδήσεις. Αλλά πάρα πολλοί επιστήμονες και άλλοι λιγότερο επιστήμονες αλλά με πολύ όρεξη εκεί έξω, έχουν αφοσιωθεί στο να προσφέρουν ένα ακόμα λιθαράκι στην λύση του προβλήματος. Αφιλοκερδώς.
Φυσικά η λύση είναι το εμβόλιο, αλλά θα έρθει και αυτό σύντομα. Αν και όχι τόσο σύντομα σε μαζική παραγωγή.
Μπορεί την μία μέρα να έρθει ένα νέο από το ΜΙΤ και την άλλη από ένα κωλοχώρι κάπου στην Ινδία από ένα τύπο που έφτιαξε ένα μοντέλο σπίτι του σε ένα ρημαδο-υπολογιστή που εκπαιδεύει τα μοντέλα του πάνω σε δωρεάν servers που έχει διαθέσει δωρεάν η Google και για το σκοπό αυτό.
Αν το σκεφτείς, το μέγεθος και η κλίμακα της βοήθειας που έρχεται από όλο τον πλανήτη, είναι συγκλονιστική. Με λίγα σπαστά αγγλικά, άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάθονται και βρίσκουν συνέχεια λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.
Προσωπικά σε εμένα μου δίνει ελπίδα αυτό το πράγμα. Ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο σκοτάδι της ενημέρωσης και στον κόσμο του γυαλιού της τηλεόρασης, άνθρωποι από όλες τις άκρες του πλανήτη και από όλες τις ειδικότητες συνεργάζονται όλοι μαζί με ένα κοινό σκοπό.
Αυτή την εποχή, υπάρχουν πάρα πολλοί ήρωες για τους οποίους δεν θα μάθει ποτέ κανείς.
Δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, αλλά εμένα αυτό μου έδωσε λίγη χαρά μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα.
Φιλιά πολλά!
Δ.
(Αγαπητέ φίλε, για να υπάρξει αντίδραση και αντεπίθεση σε αυτό που μας ετοιμάζουν μπροστά στα μάτια μας, χρειάζεται συνεργασία όλων αυτών των καλών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Διαφορετικά, οι αγαθές προθέσεις είναι κάτι που μόνιμα εκμεταλλεύονται αυτοί που μας ξεσκίζουν τις ζωές. Δεν αρκεί η συνεργασία την ώρα της καταστροφής. Είναι προτιμότερη -και πολύ πιο αποδοτική- η συνεργασία που θα φέρει δημιουργία και θα αποτρέψει τις καταστροφές. Ερχόμαστε πάντα δεύτεροι. Και χαρούμενοι γι’ αυτό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)


pitsirikos


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.