Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ (Μέρος Πέμπτο)


Ιατρική ευθύνη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών | Ιατρικό Δίκαιο

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ  

Το ζήτημα των αρχών και αξιών που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος αποτέλεσε στο παρελθόν και συνεχίζει να αποτελεί τον πυρήνα αναρίθμητων δημοσίων συζητήσεων των εκπροσώπων του κλάδου καθώς και άλλων ειδικών επιστημόνων.

Σκοποί αυτών των δημοσίων συζητήσεων αποτελούν: 

 Ο προσδιορισμός του ιδανικού προτύπου ιατρού, σε επίπεδο λειτουργικών και τεχνικών δεξιοτήτων, σε επίπεδο συμπεριφοράς και αποτελεσματικότερης συνεργασίας προς τους συναδέλφους του και προς τους ασθενείς.
 Η ενδυνάμωση της θέσης του ιατρού μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων.
 Η αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων και η διεκδίκηση νέων επωφελών δικαιωμάτων του κλάδου.

Η βιοϊατρική ή ιατρική ηθική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φιλοσοφική μελέτη των ηθών και των εθίμων στα θέματα που προκύπτουν στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών υγείας, από τους ιατρούς προς τους ασθενείς τους.

Ο Gillon (1985) ορίζει ως Φιλοσοφική Ιατρική Ηθική τη δραστηριότητα που στοχεύει στην κριτική ανάλυση και εξέταση των παραδοχών, των λόγων, των επιχειρημάτων, των εννοιών και των συναισθημάτων που βρίσκονται πίσω από κάθε ιατρική απόφαση.

Ο προσδιορισμός της ηθικής διάστασης του ιατρικού επαγγέλματος δεν αποτελεί εύκολο στόχο. Απεναντίας πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο στόχο λαμβάνοντας υπόψη πως η απλή γνώση των καθηκόντων του ιατρού δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και την ηθικώς ορθή άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Η ιατρική ηθική δεν έχει ως αντικείμενο την παροχή έτοιμων λύσεων στα ηθικά διλήμματα των ιατρών αλλά την ανάλυση τους, με βάση ορισμένες θεμελιώδεις αρχές και αναλυτικές μεθόδους.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι συγκεκριμένες λύσεις στα διλήμματα αυτού του τύπου δεν υπάρχουν, καθώς οι απόψεις που μπορούν να υποστηριχθούν είναι περισσότερες από μία, επιφέροντας έτσι, δικαιολογημένα, σύγκρουση. Στη βιοϊατρική ηθική επιχειρείται η εφαρμογή των γενικών κανόνων-αρχών της ηθικής στον τομέα της βιοϊατρικής.


Την Ιατρική Ηθική διέπουν τέσσερεις θεμελιώδεις βασικές αρχές: 



1. Η αρχή της προτεραιότητας της ευημερίας του ασθενούς. Βάση αυτής της αρχής ο ιατρός αφιερώνεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του ασθενούς και προσπαθεί να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη του ασθενούς προς το πρόσωπό του. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.