Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Πως να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σε 4 φάσεις

Πως να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σε 4 φάσεις

Πώς να διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας

Ο χρόνος όπως τον ξέρουμε είναι ανελαστικός και αμετάβλητος, και η καλή διαχείρισή του είναι συχνά συνδεδεμένη με την επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική εξέλιξη. Γι’αυτό και ο χρόνος μπορεί να γίνει πηγή στρες για τον καθένα μας. Όταν δεν τον ελέγχουμε όπως θέλουμε, μπορεί να μας εξουθενώσει, να μας οδηγήσει σε λάθη και να μας κάνει να νιώσουμε απογοητευμένοι από τη ζωή μας.
Το στρες που προκύπτει ως συνέπεια μπορεί να πάρει τη μορφή μιας σοβαρής σωματικής κούρασης λόγω της συχνής έκκρισης αδρεναλίνης, λόγω λαθών και απογοητεύσεων από τις δουλειές που κάνουμε πολύ γρήγορα, λόγω απώλειας της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, λόγω έλλειψης κινήτρων ή λόγω ενοχών που τροφοδοτούνται από σκέψεις ηττοπάθειας: «Δεν θα έχω ποτέ χρόνο», «Είμαι πνιγμένη/ος», «Δεν αντέχω άλλο», «Δεν έχω πια κουράγιο» ή «Είμαι τεμπέλης ή αναποτελεσματικός».
Η διαχείριση χρόνου απαιτεί προγραμματισμό και πρόβλεψη του χρόνου που πρέπει να διατεθεί σε κάθε δραστηριότητα ώστε αυτή να γίνεται αποτελεσματικά και παραγωγικά, και να διασφαλίζεται μια ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα στα προσωπικά και στα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα. Η διεργασία για να φτάσουμε να κάνουμε καλή διαχείριση του χρόνου μπορεί να ακολουθήσει τέσσερις φάσεις.

Φάση 1: Συνειδητοποίηση του προβλήματος και αποσαφήνιση του τι είναι σημαντικό

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να θέσετε, αν θέλετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο σας, είναι: «Πώς περνώ τον καιρό μου;». Η δεύτερη ερώτηση, εξίσου σημαντική, είναι: «Τι είναι πιο σημαντικό για μένα στη ζωή μου; Από όλα αυτά που κάνω, ποιες είναι οι προτεραιότητές μου; Το χρήμα; Η καριέρα μου; Η υγεία μου; Η οικογένειά μου; Οι πνευματικές μου αναζητήσεις; Οι φίλοι μου; Η ποιότητα της ζωής μου;»… Υπάρχει επίσης το ερώτημα: «Τι σας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στον κόσμο;»
Τι είναι αυτό που ταιριάζει με τις βαθύτερες αξίες σας;
Αν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό, τότε θα βρείτε το κίνητρο και τη δύναμη να σχεδιάσετε τη χρήση του χρόνου σας με τον πιο ευνοϊκό τρόπο για εσάς, χωρίς ενοχές ή παράπονα.

Φάση 2: Διατύπωση ειδικών στόχων

Στη δεύτερη φάση προσδιορίζετε και διατυπώνετε ειδικούς και πραγματικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις αναπόφευκτες επαγγελματικές και οικογενειακές σας υποχρεώσεις, καθώς και την ιεράρχησή τους. Ποιους στόχους θέτετε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε σχέση με αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για σας;
Το σημαντικό για έναν στόχο είναι ότι πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια που συνοψίζονται στο ακρώνυμο «ΕΜΑΡΣ» και συγκεκριμένα: Ε= Ειδικός, Μ= Μετρήσιμος, Α= Αποδεκτός, Ρ= Ρεαλιστικός, Σ= Σταδιακός.

Φάση 3: Δραστηριοποίηση

Με τη δραστηριοποίηση εισάγετε στη ζωή σας ένα σύνολο από διεργασίες και τεχνικές που θα βοηθήσουν να προγραμματίζετε καλύτερα το χρόνο σας, να οργανώνεστε με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, να περιορίσετε ορισμένα πράγματα και να προστατευτείτε από παρασιτικές ασχολίες.

Φάση 4:

Επιμονή και ξεπέρασμα εμποδίων
Προκειμένου να έχει διάρκεια μια αλλαγή, οι νέες τεχνικές είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να ενσωματωθούν στη ρουτίνα σας και να γίνουν καθημερινές συνήθειες. Άρα είναι σημαντικό να επιμείνετε, να αξιολογείτε κατά καιρούς τις ενέργειές σας και, εν ανάγκη, να κάνετε προσαρμογές. Βρείτε χρόνο να δείτε πώς αυτές οι νέες πρακτικές βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας, ώστε να έχετε μεγαλύτερο κίνητρο να τις συνεχίσετε.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Patrick Amar & Silvia Andre «Νίκησε το Στρες» από τις εκδόσεις Πεδίο. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.