Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τα «Κλειδιά» της Προσωπικής μας Αλλαγής.....!!!!!!!!!



Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το «πως» λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σημειώστε τη λέξη «πώς». Αυτή η λέξη είναι σημαντική. Τι γίνεται μέσα στο κεφάλι μας όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας προκειμένου να το λύσει; Τι συναισθήματα, εικόνες και ήχοι μας δημιουργούνται; 

Ο εγκέφαλός μας δεν ενδιαφέρεται εάν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ως υγιή ή ασθενή. Ο εγκέφαλός μας κάνει ο,τι ακριβώς του υποδείξουμε. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πώς μπορούμε να επέμβουμε στη σκέψη μας ώστε να λύσουμε τα προβλήματα, που όλοι μας κατά καιρούς τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε. 

- Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες κατά κύριο λόγο από τον έξω κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον κόσμο σας μέσα από αυτό που βλέπετε, ακούτε, αισθάνεστε, μυρίζετε και γεύεστε. Όταν σας έρθει στο μυαλό κάτι που είχατε δει, θα το ανακαλέσετε με μια εικόνα (Visual). 

Όταν ανακαλείτε κάτι που έχετε ακούσει στο παρελθόν, θα το ανακαλέσει με ήχους (Auditory). Το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματα (Kinesthetic), την οσμή (Olfactory) και γεύσεις (Gustatory). Για χάριν συντομίας καλούμε αυτά τα συστήματα αναπαράστασης VAK.

Ο εγκέφαλός μας αντιδρά με τον παραπάνω τρόπο (κατανόησης του κόσμου) όχι μόνο με τις υπαρκτές εμπειρίες αλλά και με τις κατασκευασμένες εμπειρίες. Μπορώ να σας ζητήσω να φανταστείτε τον εαυτό σας που θέλει να φτάσει σε ένα χρόνο από τώρα. 

Ο εγκέφαλός μας ξέρει πώς να κατασκευάσει μια εικόνα του επιθυμητού δηλ. πως θα είστε σε ένα χρόνο από τώρα. Επίσης όταν ανακαλούμε μία εικόνα (εμπειρία) όχι μόνο θυμόμαστε την εικόνα αλλά και τα συναισθήματα που νιώθαμε, το τραγούδι που ακουγόταν ή τις μυρωδιές που κυριαρχούσαν. 

- Ο εγκέφαλος δίνει νόημα σε αυτές τις εικόνες με τις λέξεις. Έχω, λοιπόν, εικόνες, συναισθήματα, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις στο μυαλό μου όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την υπέροχη ικανότητα να δίνει νόημα σε αυτές τις εικόνες με τις λέξεις. Αυτές οι λέξεις "σχετίζονται" με τις εικόνες - εμπειρίες, οι οποίες αποτελούνται από εικόνες, ήχους, συναισθήματα, μυρωδιές. 

- Ο εγκέφαλος δεν σταματά μόνο στο πρώτο επίπεδο του νοήματος της λέξης που έδωσε στην εικόνα. Ο εγκέφαλος δεν σταματά σε μια σκέψη, αλλά εξακολουθεί να έχει σκέψεις για τις σκέψεις και είναι εκεί είναι η «μαγεία». 

- Επαναλαμβάνοντας τις σκέψεις θα δημιουργήσει τις αισθήσεις ​​που θα κατευθύνουν τη συνείδησή μας.
Αυτά τα πλαίσια του μυαλού λειτουργούν μέσα στο κεφάλι μας εντελώς έξω από τη συνείδηση. Οι εγκέφαλοί μας δεν σταματούν σε μία μόνο σκέψη. Θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε τις σκέψεις για τις σκέψεις. 

Αυτές οι σκέψεις για τις σκέψεις, όταν αναπαραχθούν πολλές φορές δημιουργούν τη νέα μας αντίληψη για την πραγματικότητα.. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις γίνονται κατά κάποιο τρόπο η «ευλογία» μας ή η «κατάρα» μας. Για παράδειγμα, εάν πειστούμε ότι «δεν αξίζουμε τίποτα» και το αναπαράγουμε συνεχώς αυτή θα είναι η πραγματικότητά μας. Αυτό θα ζούμε μέχρι να αλλάξουμε τον προγραμματισμό της σκέψης μας. 

Τα άτομα που καταφέρνουν να προβούν σε προσωπικές αλλαγές είναι τα άτομα που έχουν αναγνωρίσει ότι αυτές οι αντιλήψεις – ή περιοριστικές πεποιθήσεις όπως συνήθως καλούνται – είναι αυτές που τους εμποδίζουν να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν. 

- Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν σθεναρά ότι «ο χάρτης δεν είναι η περιοχή" (the map is not the territory). Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να πούμε ότι η αντίληψη μας δεν είναι η πραγματικότητα. Είναι μόνο η αντίληψή μας για τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε και η ερμηνεία που δίνουμε εμείς σε αυτή μέσω των πέντε αισθήσεων. 

Είναι απλά τα «σύμβολα» που μας βοηθούν (ή μας μπλοκάρουν) στην ερμηνεία του εξωτερικού κόσμου. Πόσες φορές πρέπει να το κάνω αυτό ώστε να αλλάξω τον προγραμματισμό της σκέψης μου; Καλή ερώτηση! Ο εγκέφαλος μαθαίνει μέσω της επανάληψης. 

Θυμηθείτε πώς μάθαμε να κάνουμε ποδήλατο ή να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο; Προσπαθήσαμε τόσες πολλές φορές, ώστε σήμερα οι κινήσεις γίνονται αυτοματοποιημένα χωρίς να σκεφτόμαστε καν, αν θα πρέπει να πατήσουμε γκάζι ή φρένο ή να αλλάξουμε ταχύτητα. Εκπαιδεύσαμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί επαναληπτικά για μία δραστηριότητα ώστε αυτή τελικά να έχει γίνει «κτήμα» μας και να μας φαίνεται πανεύκολη διαδικασία. 

Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για να σκεφτόμαστε τα θετικά πράγματα και τη γενναία αντίδρασή μας στις καταστάσεις από το να επιλέγουμε την τακτική του «δεν αξίζω τίποτα;» 

- Η τρομερή δύναμη του εγκεφάλου είναι να γνωρίζει την διαφορά μεταξύ σύνδεσης (association) και διαχωρισμού (dissociation). Εάν σας προέτρεπα να φανταστείτε ότι κάποιος στύβει ένα λεμόνι μέσα στο στόμα σας αυτό δεν θα σας έκανε να αυξηθεί η έκκριση του σάλιου σας; 

Δεν είναι κάτι που στην πραγματικότητα κάποιος σας κάνει, όμως και μόνο ότι το φαντάζεστε σας δημιουργεί αυτή την (ψευδ-) αίσθηση. Αυτή η μικρή άσκηση δείχνει ότι ο εγκέφαλος δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του τι φανταζόμαστε και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. 

- Οι άνθρωποι που αλλάζουν γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν το σωστό προγραμματισμό του εγκεφάλου τους. Όπως έχουμε μάθει, οι εγκέφαλοί μας δεν σταματούν σε μία μόνο σκέψη. Θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε τις σκέψεις για τις σκέψεις.

Όταν έχουμε μια «σκέψη για μια σκέψη» η δεύτερη σκέψη θα αλλάξει την πρώτη σκέψη. Τώρα όταν η δεύτερη σκέψη είναι θετική, καθησυχαστική τότε η αρχική μας σκέψη μετατρέπεται σε θετική. Αντίθετα, εάν η δεύτερη σκέψη είναι ακόμα πιο αρνητική από την πρώτη τότε μπλοκάρουμε και λειτουργούμε στο μοτίβο που αναφέραμε παραπάνω: «Δεν αξίζω τίποτα»... 





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.