Toυ Τάσου Δαφνομήλη, Συνθετική Συμβουλευτική
Καθώς ακούμε ανθρώπους να μιλάνε για τις ανάγκες τους, ο νους έχει την τάση να σκέφτεται τις σωματικές και τις βιολογικές ανάγκες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και επόμενο διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ψυχικές ανάγκες τους.
Τι εννοούμε όμως λέγοντας ψυχικές ανάγκες;
Ως ψυχική ανάγκη ορίζουμε τη συναισθηματική και πνευματική τροφή που έχει ανάγκη ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός για να μπορεί να διατηρήσει τόσο την ψυχική του ευεξία όσο και την λειτουργικότητα του ως άτομο. Η συναισθηματική τροφή παρέχεται μέσω της αλληλεξάρτησης δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων. Η αμοιβαία έκφραση και φανέρωση του συναισθηματικού κόσμου είναι η αμβροσία της ψυχικής ευεξίας καθώς τα συναισθήματα συναντιούνται δίχως να ταυτιστούν. Οι ουσιαστικές φιλοσοφικές συζητήσεις όπως και το επιλεκτικό διάβασμα συμβάλλουν στην εξασφάλιση της πνευματικής τροφής. Η σύνθεση των δύο παραπάνω άυλων τροφών δημιουργεί και διατηρεί την λειτουργικότητα.
Ένα εύλογο και απαραίτητο ερώτημα είναι, πως γίνεται να διακοπεί η μία ή η άλλη τροφοδότηση; Τι επιπτώσεις έχει στον άνθρωπο;
Δεν είναι δύσκολο να ατροφήσει το σύστημα σίτισης, αντίθετα γίνεται με έναν μεθοδευμένο μηχανικό τρόπο.