Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Ο Καρλ Γιούνγκ και η Αστρολογία στην Ψυχανάλυση


Ο Καρλ Γιούνγκ ήταν αυτός που έφερε την αστρολογία στην ψυχανάλυση. Ο Ελβετός ψυχαναλυτής, μαθητής του Φρόιντ, αντιμετώπισε θέματα που θεωρούνταν από πολλούς κοντινότερα στη μαγεία παρά στην επιστήμη. Ακόμα κι έτσι, οι υποθέσεις του είναι βαθυστόχαστες και ενδιαφέρουσες. Κατάφεραν να γίνουν ολόκληρο σχολείο σκέψης που υπάρχει ακόμα.

Για τον Γιούνγκ η Αστρολογία είναι το άθροισμα όλης της αρχαίας γνώσης της ψυχολογίας. Διαισθητικά, τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού δούλευαν ως επιτομή των ψυχικών πραγματικοτήτων. Διαμορφώνουν αυτό που ο Γιουνγκ αποκαλούσε «αρχέτυπα», τα οποία είναι ψυχολογικά μοτίβα ή μοντέλα που κατοικούν στο συλλογικό ασυνείδητο.

Ο Καρλ Γιουνγκ ήταν σίγουρος ότι μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον υπάρχει μια έμφυτη διάθεση γι αυτό που είναι. Και δεν το αποκτούμε. Αντιθέτως, γεννιόμαστε με αυτό.

Εδώ μπορούμε να δούμε την επιρροή της αστρολογίας στην ψυχανάλυση του Γιούνγκ. Οι αστρολόγοι είναι βέβαιοι ότι υπάρχει μια κλίση να ζήσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο εκ γενετής.

«Η αστρολογία, όπως το συλλογικό ασυνείδητο με το οποίο ασχολείται η ψυχολογία, περιέχει συμβολικές συνθέσεις: οι ‘πλανήτες’ είναι οι θεοί, σύμβολα της δύναμης του ασυνείδητου». -Καρλ Γιουνγκ.

Ο Γιούνγκ ανέπτυξε την έννοια της «συγχρονικότητας» στη θεωρία του. Αυτή είναι η υπόθεση που φέρνει την αστρολογία στην ψυχανάλυση.

Η συγχρονικότητα αναφέρεται σε γεγονότα που δημιουργούν συμπτώσεις. 

Συμβαίνουν την ίδια στιγμή αλλά φαινομενικά δεν είναι συνδεδεμένα. Όπως όταν σκέφτεστε κάτι ασυνήθιστο, σαν μια νυχτερίδα και λίγο αργότερα βλέπετε μια στο παράθυρο.

Για τον Γιούνγκ αυτές οι συμπτώσεις υπακούουν σε συγκεκριμένα αόρατα θέματα που συνδέουν τα πάντα. Αυτό συμφωνεί με τις αστρολογικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτή τη γνώση, υπάρχουν αόρατες δυνάμεις που προέρχονται από το σύμπαν. Αυτές οι δυνάμεις συνεχώς αναμειγνύονται και δημιουργούν τα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή κάποιου.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιρροή της αστρολογίας στην ψυχανάλυση του Γιούνγκ είναι σαφής. Μια άγνωστη παγκόσμια εντολή εκδηλώνεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Οι κινήσεις του σύμπαντος οδηγούν σε συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή κάποιου. Αυτό ίσως να φαίνεται κάπως απομακρυσμένο από την επιστήμη, αλλά η κβαντική φυσική ασχολήθηκε επίσης με παρόμοιες υποθέσεις.

Ο Γιούνγκ αποκαλεί την αστρολογία την «διαισθητική μέθοδο». 

Δήλωσε σε πολλές περιπτώσεις ότι επαληθεύτηκε πως συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις ή συγκεκριμένα γεγονότα συσχετιζόταν με πλανητικές κινήσεις.

 «Συγκεκριμένα, όταν ο Κρόνος και ο Ουρανός επηρεάστηκαν», δήλωσε το 1954 σε μια συνέντευξη.

Οι Αστρολόγοι και ο Γιούνγκ

Οι αστρολόγοι από την πλευρά τους συμφωνούν με πολλές απόψεις του Γιούνγκ. Επιμένουν στην ύπαρξη αόρατων δυνάμεων που δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα σε όσα συμβαίνουν.

«Η δύναμη που κινεί τον ήλιο και τα αστέρια είναι η ίδια δύναμη που κινεί την ανθρώπινη ψυχή» είπε ο Ισπανός Αστρολόγος Lluís Gisbert.
Οπότε, όπως η επιρροή της αστρολογίας είναι φανερή στην ψυχανάλυση, συμβαίνει επίσης το αντίστροφο. Πολλοί αστρολόγοι στρέφονται στις ιδέες του Γιούνγκ για να αναπτύξουν τις ερμηνείες τους.

Μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτή του Richard Tarnas. Αυτός ο ακαδημαϊκός είναι μοναδικός: είναι φιλόσοφος στο Χάρβαρντ αλλά επίσης ψυχολόγος και αστρολόγος.

Εξηγεί πως έφτασε στην αστρολογία αφού δούλεψε με τις διδασκαλίες του Γιούνγκ. Η αρχική του προσέγγιση ήταν πάνω απ όλα εμπειρική.

Ήταν έκπληκτος όταν ανακάλυψε πως τα διαγράμματα των αστέρων του Γαλιλαίου, του Αϊνστάιν και του Δαρβίνου ήταν παρόμοια. Επίσης όταν η ίδια πλανητική διαμόρφωση επαναλαμβανόταν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Μπετόβεν και την πιο απίστευτη παράσταση του Τζίμι Χέντριξ.

Μια φράση συνοψίζει την θέση του: «Η ψυχή σου είναι η αναπνοή του Κόσμου».

Μια άβολη σχέση

Σχεδόν κάθε ψυχαναλυτής αμφισβητεί την επιρροή της αστρολογίας στην ψυχανάλυση. Οι περισσότεροι το βλέπουν ως μια μετατροπή των φανταστικών μύθων και θρύλων οι οποίοι δεν είναι έγκυροι.

Στην πραγματικότητα, η κλασσική ψυχανάλυση βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το πεπρωμένο τους. Πως οι συμπτώσεις δεν υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αμφισβητούν την ακραία Καρτεσιανή λογική που έχει επιβληθεί. Λένε πως δεν υπάρχει ένας τρόπος αλλά πολλοί για να φτάσεις τις αλήθειες. Και πως η λογική, επιστημονική αλήθεια είναι μόνο μία από αυτές.

Παρόλα αυτά, η χρήση της αστρολογίας στην ψυχανάλυση επικρατεί ακόμα. Τουλάχιστον στο πεδίο σκέψης του Γιούνγκ. Και οι ακόλουθοι αυτής της προσέγγισης και οι αστρολόγοι αισθάνονται πιο κοντά στην κβαντική φυσική.

Επιβεβαιώνουν ότι τελικά ένα καινούργιο είδος σοφίας που αμφισβητεί τους ορθολογικούς νόμους θα ανοιχτεί. Ας δούμε τι θα συμβεί…


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.