Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Το δόγμα του πρώτου χτυπήματος και το μυστικό πολεμικό συμβούλιο

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Το δόγμα του πρώτου χτυπήματος και το μυστικό πολεμικό συμβούλιο

 Όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι - Ποιες μορφές αντίδρασης εξετάζουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις - Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον συναγερμό έτοιμο να χτυπήσει σε κάθε παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους Τούρκους από αέρα, στεριά και θάλασσα.

Από την τελευταία απάντηση που εξέδωσε το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα αλλάζει στάση στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. 
Άλλωστε η τακτική του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα αναβαθμίστηκε από την κατηγορία της προκλητικότητας στην κατηγορία της επιθετικότητας. 
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα απάντησης, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φέρνουν στο προσκήνιο - έστω και σε θεωρητικό επίπεδο - μια παλαιότερη μελέτη για το Δόγμα του Πρώτου Χτυπήματος! 
Τ ο 1997 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη, Θεωρία του Πολέμου (εκδ. Θεμέλιο).
Στην ελληνική έκδοση προστέθηκε ένα Επίμετρο τριάντα μία σελίδων με τίτλο Γεωπολιτικές και Στρατηγικές Παράμετροι ενός Ελληνοτουρκικού Πολέμου, στο οποίο διατυπώνει το δόγμα του «πρώτου χτυπήματος» από ελληνικής πλευράς.
Το δόγμα αυτό προκύπτει από την στρατηγική ανάλυση των τότε δεδομένων που σήμερα έχουν εξελιχθεί εις βάρος της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο Κονδύλης επισημαίνει το μειονέκτημα του κατακερματισμένου ελληνικού χώρου, γεγονός που επιτρέπει στον εχθρό να καταλάβει ορισμένα νησιά, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα σε σύντομο χρονικά διάστημα.
Ο Κονδύλης επισημαίνει τέσσερις παράγοντες που μπορούν να αντισταθμίσουν τα ελληνικά μειονεκτήματα, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε «αξιόλογες πιθανότητες νίκης» την ελληνική πλευρά:

I. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά θα έχει εδαφικές απώλειες, δεν θα πρέπει να εξαντληθεί στην προσπάθεια ανακατάληψής τους, αλλά στην κατάληψη τουρκικών εδαφών είτε ως αντιστάθμισμα, είτε για τη μετέπειτα διαπραγμάτευση. Η ελληνική δυνατότητα είναι κυρίως στον Έβρο και την ανατολική Θράκη, όπου παρά την υψηλή συγκέντρωση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές, εάν καταφέρει να διασπάσει τις αντίπαλες δυνάμεις και με ένα κυκλωτικό ελιγμό να τις αποκόψει από τις εφεδρείες και να αποκομίσει εδαφικά κέρδη προς διαπραγμάτευση. Στο θέατρο του Αιγαίου, ο Κονδύλης τονίζει ότι δεν έχει κανένα νόημα η δημιουργία προγεφυρωμάτων στη μικρασιατική ακτή και μόνο η Ίμβρος και η Τένεδος μπορούν να αποτελούν στόχο, εφόσον το ελληνικό ναυτικό και η αεροπορία μπορούν να καλύψουν την άμυνα. Στο μέτωπο της Κύπρου, ο Κονδύλης υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει πια νότος, όπως το 1974, και ότι είναι καθοριστικής σημασίας για «παλλαϊκή αντίσταση μέχρις εσχάτων» του κυπριακού πληθυσμού, κάτι που δεν έγινε με τον Αττίλα.
II. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η αποφυγή του κατακερματισμού των ελληνικών δυνάμεων και η συγκέντρωση των ελληνικών δυνάμεων σε συγκεκριμένους στόχους. Ειδικά η αεροπορία, δεν πρέπει να αναλωθεί με την προάσπιση πόλεων και άμαχων πληθυσμών, αλλά να επικεντρωθεί στα καίρια επιχειρησιακά σημεία και στην συντριβή των εχθρικών δυνάμεων.
III. Για να αντισταθμίσει τα γεωγραφικά της μειονεκτήματα, η ελληνική πλευρά, πέρα από τα θέατρα του πολέμου, πρέπει να είναι σε θέσει να ενεργεί σε όλη την τουρκική επικράτεια, ώστε να αποτρέψει την απόσυρση σημαντικών δυνάμεων του εχθρού στο βάθος της Τουρκίας, από όπου θα μπορεί να πλήξει ελληνικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
IV. Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τη νίκη είναι για την ελληνική πλευρά «η αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό». Το πρώτο πλήγμα «είναι μια συντονισμένη και ακαριαία ενέργεια όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων προς εκμηδενίσει των ζωτικών σημείων του εχθρικού πολεμικού δυναμικού, ιδίων όσων εμφανίζονται κρίσιμα μέσα στη δεδομένη συγκυρία».-
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Real News και του δημοσιογράφου Πάρι Καρβουνόπουλου, αποκαλύπτει τα όσα έγιναν στο Πεντάγωνο την περασμένη Τρίτη κατά τη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Ήταν νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι αρχηγοί γύρισαν στα γραφεία τους «μαγκωμένοι» και αμέσως κάλεσαν τους επιτελείς τους για να δώσουν οδηγίες. Μετά την ενημέρωση βγήκαν σκυθρωποί... Ένας από αυτούς μάλιστα φέρεται να είπε: «Ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες» (σ.σ. αναφορά στην ταινία The Darkest Hour για τις πρώτες μέρες του Γουίνστον Τσόρτσιλ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το χειρισμό του στην Δουνκέρκη).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν, επί της ουσίας, ένα «πολεμικό συμβούλιο». Το γενικότερο κλίμα ήταν βαρύ. Και οι εντολές που έδωσαν οι αρχηγοί έκαναν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».
Σύμφωνα πάντα με τη Real News και τον Πάρι Καρβουνόπουλο, η ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων, μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά από το 1996 και την κρίση στα Ίμια.

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου.
Κάποιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.
«Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.
Η εξέταση των σεναρίων έφερε τη συζήτηση στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει. Για τους χρόνους αντίδρασης και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ανθρώπινο δυναμικό, τη χρησιμότητα της Εθνοφυλακής. Η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης, που έτσι κι αλλιώς γίνεται κατά καιρούς, επαναλαμβάνεται μετά τη συνεδρίαση στο Πεντάγωνο.
Εξετάστηκαν επίσης οι τρόποι για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, ειδικά αεροπορικά.

Η ενεργοποίηση των επίλεκτων κομάντο

Για να… τεσταριστούν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε η διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα».
Μια άσκηση αιφνιδιαστική, χωρίς τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά προηγούμενων ασκήσεων, προηγούμενων χρόνων, στην οποία μετρήθηκε ο πραγματικός χρόνος ενεργοποίησης και αντίδρασης μονάδων όλων των Όπλων.
Δεν ήταν τότε η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Δέλτα. Το ίδιο είχε γίνει και την Παρασκευή. Τότε υπήρξε ευρεία κινητοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά, έξοδος πλοίων του Στόλου στο Αιγαίο και προετοιμασία άμεσης απογείωσης πολλών μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το φετινό Πάσχα θα βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό. Μπορεί οι άδειες να μην κόπηκαν, αλλά όσοι πήραν έχουν εντολή να μην απομακρυνθούν από τον τόπο όπου υπηρετούν.
Πηγή: Εφημερίδα RealNews και http://makisandronopoulos.blogspot.gr


newsbomb

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.