Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγε



Στον Μυστικό δείπνο ο Θεάνθρωπος θα μοιράσει τον άρτο και το κρασί και μετά θα τον προδώσει ο Ιούδας…
Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες εκείνη την εποχή; Τι έτρωγαν τον 1ο αιώνα; Η Βίβλος δίνει αρκετές διατροφικές πληροφορίες για τις συνήθειες των ανθρώπων τότε…
Πολλοί σύγχρονοι διατροφολόγοι, τόσο του εξωτερικού, όσο και Έλληνες έχουν μελετήσει και αναλύσει, μέσα από τη Καινή Διαθήκη, τις τροφές της εποχής του Ιησού και έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν γιατί οι άνθρωποι τότε δεν ήταν παχύσαρκοι, πως τρέφονταν και κατάφερναν να μην έχουν ίχνος λίπους, και εάν είχαν χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια.
Πέντε φραντζόλες ψωμί, δύο ψάρια και ένα κύπελλο κόκκινο κρασί, αποτελούσαν το συνηθισμένο μενού της εποχής. Όπως γράφει και ο Αμερικάνος διατροφολόγος Don Colbert, στο βιβλίο του “Τι έτρωγε ο Ιησούς” , αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το λόγο του Ιησού σε κάθε τομέα της ζωής του, δεν μπορεί να εξαιρέσει την διατροφή του.

Σύμφωνα με τον ειδικό “ο Ιησούς έτρωγε κυρίως φυσικές τροφές και συνήθως στην φυσική τους κατάσταση – πολλά λαχανικά και όσπρια, όπως φασόλια και φακές. Πιθανότατα, έτρωγε ψωμί ολικής αλέσεως, πολλά φρούτα και έπινε πολύ νερό καθώς και κόκκινο κρασί.” Υπήρχε όμως κρέας στην διατροφή του; Από τις Γραφές προκύπτει ότι ο Ιησούς έτρωγε κρέας σε ειδικές περιπτώσεις, ίσως μόλις μια φορά το μήνα, ακριβώς όπως στην παραβολή με τον άσωτο υιό που έφαγε τον μόσχο τον σιτευτό.





Όπως εξηγεί: “Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί. Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες, απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί. Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι.”
Πάντως σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το τι τρώμε αλλά και πως το τρώμε. Έχει τεράστια σημασία η βρώση να γίνεται με ηρεμία, να μην τρώμε σαν να μας κυνηγάνε και να μασάμε την τροφή μας όπως πρέπει. Ο Μυστικός Δείπνος σαν διαδικασία, είναι χαρακτηριστική. Το δείπνο κρατούσε ώρες και έτρωγαν πολύ αργά. Οι απόστολοι κάθονταν γύρω από το τραπέζι και συζητούσαν ενώ παράλληλα έτρωγαν αργά. Δεν έτρωγαν στο πόδι αλλά ούτε βιαστικά όπως κάνουμε εμείς σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.