Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Μην περιμένεις τους άλλους να σου δώσουν επιβεβαίωση

Μην περιμένεις τους άλλους να σου δώσουν επιβεβαίωση

Ποιες είναι οι κύριες πηγές για την επιβεβαίωση που λαμβάνεις στην καθημερινότητα σου; Ας κάνουμε ένα πείραμα!

Αν σε ρωτούσα «Πες μου 10 πράγματα που δεν έκανες καλά σήμερα;» πόσο εύκολα θα μπορούσες να κάνεις μια λίστα; Πολύ πιθανόν να έβρισκες πάνω από 10.
Αν τώρα σε ρωτούσα «Πες μου 5 πράγματα που έκανες καλά σήμερα» θα μου απαντούσες με την ίδια άνεση; Ή να το σκεφτόσουν λίγο παραπάνω;
Οι περισσότεροι δεν έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε μέσα μας και σπάνια αναγνωρίζουμε τους τομείς που πετυχαίνουμε. Βασιζόμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς παράγοντες παρά σε εσωτερικούς. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα πουν οι φίλοι μας, η οικογένεια μας, το αφεντικό μας κτλ. Οι νευρώνες στον εγκέφαλο μας έχουν σχηματίσει δρόμους οι οποίοι ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική επιβεβαίωση.

Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;

Από τότε που γεννηθήκαμε πρακτικά εκπαιδευόμαστε από τους γονείς μας για το τι είναι «λάθος» και «σωστό» μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης. Όταν κινούμασταν λάθος σύμφωνα με τον οικογενειακό μας κύκλο, το ποσό επιβεβαίωσης ήταν μηδαμινό. Αντίστοιχα όταν κάναμε κάτι που τους άρεσε ήμασταν «καλό παιδί».
Αμέσως μετά πηγαίνουμε στο σχολείο, όπου η αναζήτηση για επιβεβαίωση διευρύνεται. Εκτός από τους γονείς μας, τώρα θέλουμε να μας αποδέχονται οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές μας.
Τις περισσότερες φορές περνάει απαρατήρητη μια μικρή επιτυχία σε ένα διαγώνισμα αλλά ένας κακός βαθμός στο ίδιο διαγώνισμα θα φέρει δραματοποίηση και προβληματισμό από τους θεσμούς του σχολείου και της οικογένειας.
Το βάρος που πέφτει στις κακές αποδώσεις μας, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των επιτυχιών και των δυνατοτήτων μας.

Το κρεσέντο αυτού του μοτίβου είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις όπου πρακτικά εκεί κρίνεται από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αν τελικά είσαι «καλό παιδί» ή όχι.
Όταν φτάνουμε 18 και βγαίνουμε από όλη αυτή την κατάσταση δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας θυμίζει αυτό το μοντέλο επιβεβαίωσης, κατά μια έννοια είμαστε πια αυτό το μοντέλο. Γινόμαστε επαγγελματίες στο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας «τι δεν κάναμε καλά σήμερα» απορρίπτοντας κατά ένα μεγάλο μέρος τα θετικά μας στοιχεία. Παρόλο αυτά θυμήσου ότι…

…εσύ είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου.

Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε βιώσει την παραπάνω κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουμε θύματα του παρελθόντος μας, αναπαράγοντας την προσωπική μας ιστορία ξανά και ξανά. Πριν απ’ όλες τις τεχνικές είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας και τα γεγονότα που βιώνουμε τώρα.
«Είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου, μπορώ να την κουμαντάρω όπως θέλω.»
Το δεύτερο βήμα είναι να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια, να βιώσουμε τα συναισθήματα μας εκ των έσω και να μειώσουμε την αντίδραση μας σε εξωτερικά ερεθίσματα (κοινωνικός κύκλος κτλ).

Τα προβλήματα του μυαλού δεν μπορούν να λυθούν από το μυαλό

Η παραπάνω φράση σημαίνει ότι όταν σκέφτεσαι ένα πρόβλημα ξανά και ξανά σπάνια θα έρθει η λύση.
«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι σκέφτονται κάτι, τις περισσότερες φορές σκέφτονται χιλιάδες φορές την ίδια σκέψη» Nathaniel Branden
Οι πράξεις είναι αυτές που θα σε οδηγήσουν στην λύση πολλών καθημερινών προκλήσεων.

Πώς να δώσεις πραγματική επιβεβαίωση στον εαυτό σου;

Γράψε το βράδυ 10 πράγματα που κατάφερες την ημέρα που πέρασε και τους λόγους που είσαι ευγνώμων. Αυτά που θα γράψεις μπορεί να είναι πολύ «μικρά» από έναν εξωτερικό παρατηρητή αλλά πολύ σημαντικά για σένα.
Μερικά παραδείγματα:
«Κατάφερα να συγκεντρωθώ στη δουλεία μου για 2 συνεχόμενες ώρες»
«Βγήκα με τους φίλους μου και πραγματικά γέλασα και διασκέδασα. Δεν με ενδιέφερε τίποτα άλλο, ζούσα τη στιγμή»
«Άκουσα τους γονείς μου με προσοχή χωρίς να βιάζομαι για να έρθει η σειρά μου να μιλήσω»
Οι μικρές νίκες είναι αυτές που έχουν σημασία. Δώσε εσύ επιβεβαίωση στον εαυτό σου, για αυτά που έκανες σήμερα!
Αυτή τη συμβουλή την είχα ακούσει για πρώτη φορά από την κοπέλα μου όταν μου εξιστορούσε το ταξίδι της στην Τανζανία. Σχεδόν κάθε βράδυ μαζεύονταν γύρω από μια φωτιά και έκαναν δηλώσεις για τα πράγματα που είναι ευγνώμονες . Την ίδια περίοδο της ζωής μου διάβαζα το βιβλίο “The Code of the Extraordinary Mind”, όπου τονίζει πόσο σημαντική είναι συνήθεια του να γράφεις κάθε βράδυ αυτά που πέτυχες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η συνήθεια αυτή είναι λυτρωτική. Αποτελεί όαση για τους ανθρώπους που έχουν μάθει να είναι σκληροί με τον εαυτό τους.
Σημείωσε στο ημερολόγιο σου (ή κάνε bookmark στον browser σου) αυτό το άρθρο και έλα πίσω ένα μήνα μετά, αφού κάνεις αυτή την άσκηση.
Κάνε scroll κατευθείαν εδώ κάτω και πες μου «Τι έκανες καλά σήμερα;»
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.