Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Γιατί μας αρέσουν τα λυπητερά τραγούδια

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ένα λυπητερό τραγούδι και “κολλάμε” μαζί του. Ταυτιζόμαστε με τη μελωδία και τους στίχους που προβάλλουν κατά κύριο λόγο τη λύπη και τη μιζέρια. To ότι μας αρέσουν τα λυπητερά τραγούδια δεν σημαίνει ότι η θεματολογία τους σχετίζεται αυστηρά με τη μοναξιά, το χωρισμό, και τους ανεκπλήρωτους έρωτες.
Συνδέεται η επιθυμία μας να ακούμε τραγούδια με λυπητερό περιεχόμενο με το κατά πόσο είμαστε μαζοχιστές;
Για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα πρέπει να γίνει και μια σχετική έρευνα. Πράγματι, διεξήχθη σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο με ένα δείγμα 44 εθελοντών μουσικών και απλών ακροατών μουσικής οι οποίοι άκουσαν χαρούμενα-ανεβαστικά τραγούδια, αλλά και λυπητερά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η λυπητερή μουσική μπορεί να προκαλέσει αντιφαντικά συναισθήματα στον ακροατή. Και αυτό διαπιστώθηκε διότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρήκαν τη λυπητερή μουσική πολύ πιο τραγική, λιγότερο ρομαντική και φαιδρή από τη δική τους πραγματική ζωή.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική δεν υπήρχε περίπτωση η λυπητερή μουσική να τους επηρεάσει αρνητικά ώστε να μην επιθυμουν να την ακούν. Επιπλέον οι ερευνητές παρότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρήκαν τη λυπητερή μουσική λιγότερο ρομαντική διεπίστωσαν ότι:

“Η μουσική που γίνεται αντιληπτή ως θλιβερή πραγματικότητα προκαλεί ρομαντικό συναίσθημα, καθώς και θλιβερό συναίσθημα μαζί. Και οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την μουσική εκπαίδευση τους, βιώνουν αυτό το συναίσθημα όταν ακούν λυπητερά μουσικά κομμάτια”. Αυτή η συλλογιστική έχει νόημα γιατί αλλιώς κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει τέτοιου είδους τραγούδια τα οποία να προκαλούν μόνο θλίψη και τίποτα άλλο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η θλίψη που μπορεί να βιώσουν τα άτομα μέσω της μουσικής και της τέχνης γενικότερα είναι στην πραγματικότητα “ευχάριστη”. Αυτό συμβαίνει διότι η θλίψη αυτή δεν αποτελεί ουσιαστική απειλή για τη πραγματική μας ζωή και την ασφάλεια μας, σε αντίθεση με τα άσχημα συναισθήματα στη πραγματική μας ζωή, τα οποία μπορεί να μας “ταρακουνήσουν” σωματικά και συναισθηματικά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.