Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πλήξη, ένα ευχάριστο διάλειμμα..

Πλήξη, ένα ευχάριστο διάλειμμα..

Ήταν το 1930 όταν ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ, αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο από το βιβλίο του «Η κατάκτηση της ευτυχίας», στη δυνητική αξία της πλήξης: «Ένα παιδί αναπτύσσεται καλύτερα όταν, όπως ένα νεαρό φυτό, μένει ανενόχλητο στο έδαφος. Η τεράστια ποικιλία ερεθισμάτων δεν είναι καλή για τα μικρά παιδιά καθώς μπορεί στην ενήλικη ζωή τους να τους προκαλέσει ανικανότητα στο να διαχειριστούν τη γόνιμη μονοτονία την αφόρητη πλήξη και τον ίδιο τους τον εαυτό.»
Η ανία και η πλήξη για πολλούς έχει συνδεθεί με αρνητικό τρόπο, οι άνθρωποι σε χαρακτηρίζουν ακόμα και αργόσχολο όταν θέλεις να περνάς καιρό χωρίς να δραστηριοποιείσαι ιδιαίτερα σε κάτι. Πολλοί, μάλιστα, τείνουν να γεμίζουν συνεχώς τις ημέρες και τις ώρες τους με διάφορες δραστηριότητες κυρίως το καλοκαίρι– επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο του να μείνουν αδρανείς για λίγη ώρα. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι γονείς να γεμίζουν ασφυκτικά, ακόμα και το καλοκαίρι , το πρόγραμμα των παιδιών τους με διάφορες δραστηριότητες , ώσπου εκείνα να φτάνουν σε βαθμό ακόμα και να μη μπορούν ούτε να αναπνεύσουν. Η υπερβολική ενασχόληση με πολλά και διάφορα πράγματα όμως αντί να επιφέρει την προσωπική βελτίωση και εξέλιξη , οδηγεί στη σωματική και πνευματική κόπωση και εξουθένωση και το άτομο όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να εμβαθύνει στο νόημα αυτού που κάνει, αλλά ουσιαστικά δεν έχει μάθει και τίποτα.
Γιατί η πλήξη και η αδράνεια έχουν δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ;

Διότι ακριβώς η Δυτική κουλτούρα μαζί με τις ευρείες αντιλήψεις και τη θρησκεία μας εμφυτεύει από τη στιγμή που γεννιόμαστε κιόλας την πεποίθηση ότι πρέπει να προσφέρουμε διαρκώς, να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε, να κάνουμε οικογένεια. Άρα η πλήξη για την υπερκαταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε είναι κατακριτέα σε μεγάλο βαθμό. Διότι μέσα σε αυτή, ο άνθρωπος προσδιορίζεται από την αρχή και εμβαθύνει περισσότερο στη δική του αλήθεια και τα δικά του θέλω.
Και εδώ μπορούμε να εκτιμήσουμε την ωφέλιμη πλευρά της ανίας, της πλήξης. Η οποία, τελικά, παρά την άσχημη αντιμετώπιση και διάσταση που της έχει δοθεί , βοηθά στη σωματική και πνευματική χαλάρωση και εντέλει στην ίδια την αυτογνωσία αφού το άτομο μέσα στην ελευθερία και την έλλειψη άγχους, συνειδητοποιεί τα θέλω και έρχεται πιο κοντά στα ταλέντα και τις ανάγκες του. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν και οι γονείς όπως και όλοι μας , ότι λίγη ώρα πλήξης δεν είναι χαμένος χρόνος, αντιθέτως είναι ώρα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του «εσωτερικού ερεθίσματος» το οποίο επιτρέπει στη συνέχεια την έκφραση της αληθινής δημιουργικότητας, όπως και την έξαψη της ίδια της φαντασίας.
Επίσης, όταν οι γονείς ξοδεύουν όλο το χρόνο τους για να γεμίσουν τις άδειες ώρες των παιδιών τους, τότε εκείνα δε θα το κάνουν ποτέ οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Ο υπερβολικός προγραμματισμός τελικά μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για το παιδί , αλλά και την ψυχοσύνθεση του καθενός. Η πλήξη , τελικά , είναι ένας τρόπος να παρακινήσει κάποιος τον ίδιο τον εαυτό του και τον ωθεί στην κινητοποίηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μερικά από τα ωραιότερα πράγματα γεννήθηκαν την ώρα της ξεκούρασης και της πλήξης και όχι την ώρα του υπερβολικού άγχους και της σωματικής καταπόνησης.
Μία χρήσιμη ιδέα είναι οι γονείς, κατά την έναρξη του καλοκαιριού, να καθίσουν με τα παιδιά τους και να γράψουν μαζί μία λίστα με όλα αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό και θα δώσει αυτοπεποίθηση στα παιδιά, αλλά και τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Και για εμάς όμως είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε πάντοτε ένα μικρό διάλειμμα από κάθε μας ασχολία και να παραμένουμε τελείως αδρανείς, έστω και για λίγα λεπτά. και να παραμένουμε τελείως αδρανείς ή μη σκεπτόμενοι αυτό που μας απασχολεί. Έτσι, όταν επιστρέψεις στη μελέτη ή στην εργασία, θα αισθάνεσαι πως ανανεωμένος και με περισσότερη διάθεση για δημιουργία, αφού το μυαλό σου θα είναι ξεκούραστο.
Ας επιτρέπουμε, λοιπόν, στον εαυτό μας να νοιώθει πλήξη. Είναι πολύ πιο ωφέλιμη από όσο θέλουμε να πιστεύουμε!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.