Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Πώς να μάθω στο παιδί μου να μοιράζεται;

Της Κωνσταντίνας  Κένου, Ψυχολόγου, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας
«Δικό μου είναι» «Όχι, φέρε το μου πίσω» «Μην πειράζεις την κούκλα μου», ακούς πολύ συχνά το μικρό παιδί σου να λέει όταν παίζει μαζί με άλλα παιδιά. Σε κάτι τέτοιες στιγμές μπορεί να σκέφτεσαι ότι φέρεται εγωιστικά και ότι σίγουρα θα χάσει τις φιλίες του. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα παιδί μπορεί να δεθεί τόσο πολύ με ένα παιχνίδι, που να το θεωρήσει μέρος του εαυτού του, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να το αποχωριστεί. Ιδιαίτερα στην ηλικία των 2 ετών, αρχίζει να μαθαίνει τι είναι η κτητικότατη, και αναπτύσσει μια ισχυρή αίσθηση για τον εαυτό του, όπου η λέξη «δικό μου» γίνεται η αγαπημένη του. Φυσικά, υπάρχουν και παιδιά που από τη φύση τους είναι πιο πρόθυμα να μοιραστούν.  Ωστόσο, η πλειοψηφία συνήθως δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη σημασία του «δίνω και παίρνω». Το μοίρασμα είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται, και αποκτάει μια σταθερά με τη πάροδο του χρόνο.
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις ώστε να μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται;
Μην εφαρμόζεις την τιμωρία
Αν πεις στο παιδί σου ότι φέρεται εγωιστικά και το αναγκάσεις να δώσει ένα πολύτιμο- για το ίδιο- αντικείμενο, είναι πιο πιθανό να συνδέσει τη διαδικασία με ένα αρνητικό συναίσθημα όπως η θλίψη, παρά με ένα θετικό, όπως η γενναιοδωρία. Προτίμησε να χρησιμοποιείς προτάσεις που να δημιουργούν μια θετική ενίσχυση. Ακόμη και αν στην αρχή αντισταθεί, στην πορεία θα καταλάβει ότι είναι πιο ευχάριστο να μοιράζεται τα παιχνίδια του.
Μίλησε για τα συναισθήματά του
Βοήθησε το μικρό σου να κατανοήσει τα συναισθήματα που συνδέονται με το μοίρασμα και δείξε ότι καταλαβαίνεις  πώς αισθάνεται.  Για παράδειγμα όταν ένας φίλος κρατάει ένα παιχνίδι μπορείς να πεις « Το αγαπάει πολύ αυτό το παιχνίδι και θέλει να το κρατήσει αυτή τη στιγμή. Ξέρω ότι αυτό σε στεναχωρεί και ότι το θέλεις, όμως κάνε λίγο υπομονή και σε λίγο θα μπορείς να παίξεις και εσύ με αυτό». Είναι καλό να τονίζεις πόσο όμορφο είναι που παίζουν μαζί και πόσο πλάκα έχει να μοιράζεσαι με ένα φίλο.

Ενίσχυσε το μοίρασμα
Πολλές φορές τα παιδιά δείχνουν το αντικείμενο, και αφήνουν τους άλλους να το αγγίξουν χωρίς όμως να το δίνουν. Τόνισε πόσο όμορφο είναι που δείχνει το παιχνίδι του. Με τον καιρό, παίρνοντας  θετική ενίσχυση από εσένα, θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια για να το μοιραστεί.
 Στήσε το σκηνικό
Όταν έχεις προσκαλέσει ένα φίλο του στο σπίτι, ρώτησε το παιδί σου ποια είναι τα πιο «σημαντικά» παιχνίδια. Αντί να παίξουν με αυτά, δώσε τους πιο ουδέτερα αντικείμενα, όπως χαρτί και μπογιές ή ρούχα για να ντυθούν. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τα παιδιά ότι θα μοιραστούν αυτά τα παιχνίδια, και επιβράβευσέ τα όταν το κάνουν. Εάν το ένα παιδί πάει να πάρει ένα παιχνίδι που θέλει το άλλο, μπορείς να του αποσπάσεις τη προσοχή με μία ερώτηση, ή δίνοντάς του ένα άλλο παιχνίδι.
Δώσε το παράδειγμα
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις στο μικρό σου να μοιράζεται, είναι να σε δει να το κάνεις. Μοιράσου μαζί του το παγωτό σου. Δώσε του να φορέσει το φουλάρι σου, και ρώτησε το αν μπορείς να φορέσεις το καπέλο του. Χρησιμοποίησε πάντα τη λέξη «μοιράζομαι» και κάνε το παιδί σου να σε δει να δίνεις, να παίρνεις, να συμβιβάζεσαι και να μοιράζεσαι με άλλους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.