Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον.
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν διαφορετικά από τον μέσο άνθρωπο. Ο εγκέφαλός τους είναι κυριολεκτικά προγραμματισμένος με μοναδικό τρόπο. Αλλά αυτή η προίκα μπορεί συχνά να δυσκολέψει τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.
Αν αγαπάτε ένα δημιουργικό πρόσωπο, πιθανότατα θα ζήσετε στιγμές που φαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εσάς. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει. Αλλά κάθε προσπάθεια να τους αλλάξετε δεν θα είναι εξ΄ίσου αποτελεσματική όσο η προσπάθεια να τους κατανοήσετε.
Όλα ξεκινούν μόλις καταφέρουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από το δικό τους πρίσμα και να θυμόμαστε αυτά τα 20 πράγματα.
1. Σκέφτονται συνεχώς και ακατάπαυστα!
Το δημιουργικό μυαλό είναι μια μηχανή που τροφοδοτείται από έντονη περιέργεια και δεν σταματά ποτέ. Δεν υπάρχει κουμπί παύσης λειτουργίας και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να την θέσουμε εκτός λειτουργίας. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό κατά περιόδους, αλλά είναι επίσης πηγή τρελών δραστηριοτήτων διασκέδασης και συζητήσεων.
2. Αμφισβητούν το status quo.
Δύο ερωτήματα είναι αυτά που κινητοποιούν κάθε δημιουργικό άτομο περισσότερο από κάθε άλλο: Τι γίνεται αν; και γιατί όχι; Αμφισβητούν τις αξίες του καθενός. Παρόλο που ίσως προκαλεί αμηχανία σε όσους βρίσκονται κοντά τους, αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στα δημιουργικά άτομα να επαναπροσδιορίσουν τι είναι δυνατό και τι όχι.
3. Αγκαλιάζουν την ευφυΐα τους ακόμη κι όταν οι άλλοι δεν την αναγνωρίζουν!
Τα δημιουργικά άτομα είναι μάλλον πιο αυθεντικά παρά δημοφιλή. Η συνέπεια σε αυτό που πράγματι είναι, χωρίς συμβιβασμό, είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζουν την επιτυχία, ακόμη και αν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να τους παρεξηγήσει ή να τους περιθωριοποιήσει.
4. Δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε μια δουλειά!
Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι ενεργοποιούνται κάνοντας μεγάλα νοητικά άλματα και να ξεκινώντας καινούργια πράγματα. Ό,τι υπάρχει στο παρόν τους μπορεί να μετατραπεί σε βαρετή αγγαρεία, όταν η υπόσχεση για κάτι νέο και συναρπαστικό τραβάει την προσοχή τους.
5. Δημιουργούν μέσα σε ένα κυκλικό πλαίσιο!
Ο δημιουργικός άνθρωπος ζει ανάμεσα σε περιόδους με υψηλούς ρυθμούς δημιουργικότητας που ακολουθούνται από στασιμότητα, απογοητεύσεις, χαμηλούς ρυθμούς δημιουργικότητας μέχρι τη στιγμή που επανέρχονται οι «φυσιολογικοί» για εκείνον υψηλοί ρυθμοί – γεγονός που μπορεί να ταλαιπωρεί τους δημιουργικούς ανθρώπους. Κάθε περίοδος είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να εκλείψει, όπως ακριβώς οι εποχές του χρόνου είναι αλληλένδετες και αναγκαίες.
6. Χρειάζονται χρόνο να φροντίσουν την ψυχή τους!
Κανείς δεν μπορεί να διανύσει μακρινές αποστάσεις χωρίς καύσιμα. Με τον ίδιο τρόπο, οι δημιουργικοί άνθρωποι πρέπει συχνά να ανανεώνουν την πηγή έμπνευσης και κινήτρων. Συχνά, αυτό απαιτεί μοναξιά για μεγάλες χρονικές περιόδους απουσίας και προσωπικού αναστοχασμού.
7. Θέλουν χώρο για να δημιουργούν!
Για να δημιουργήσει κανείς χρειάζεται χώρο, το σωστό περιβάλλον. Ίσως αυτό να είναι ένα στούντιο, μια καφετέρια, μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού. Ό,τι κι αν είναι, όπου κι αν είναι, αφήστε τους χώρο για να ορίσουν τα σύνορά τους και χαρίστε τους σεβασμό.
8. Συγκεντρώνονται με μεγάλο πάθος στο έργο τους!
Οι έντονα δημιουργικοί άνθρωποι απομακρύνονται εντελώς από τον κόσμο όταν δημιουργούν και συγκεντρώνονται στο έργο τους. Δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μπορεί να χρειαστούν 20 λεπτά για να συγκεντρωθούν και πάλι, εάν κάτι τους διακόψει, ακόμη κι αν αυτή η διακοπή διαρκεί πολύ λίγο.
9. Είναι βαθιά ενσυναισθητικοί.
Η δημιουργικότητα αφορά την ανθρώπινη έκφραση και την βαθιά επικοινωνία. Είναι αδύνατο να δώσετε όταν δεν έχετε και μπορείτε να κατανοήσετε κάποιον όταν μπορείτε να κατανοήσετε τον εαυτό σας. Ένας συγγραφέας μου είπε κάποτε ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να φωνάζει αν θέλει να ακουστεί ένας ψίθυρος. Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας δημιουργικός άνθρωπος πρέπει να νιώθει τον άλλον, την κατάσταση γύρω του, τον κόσμο, όταν θέλει να επικοινωνήσει βαθιά.
10. Ζουν ανάμεσα στα όρια της χαράς και της κατάθλιψης.
Ακριβώς, επειδή είναι ενσυναισθητικός, ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος μπορεί συχνά να οδηγηθεί από τη χαρά στη θλίψη ή ακόμα και την κατάθλιψη. Η ευαίσθητη καρδιά του, αν και πηγή της λαμπρότητάς τους, είναι επίσης η πηγή των δεινών τους.
11. Σκέφτονται και μιλούν με ιστορίες.
Τα γεγονότα δε συγκινούν ποτέ την ανθρώπινη καρδιά όπως η αφήγηση. Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι, ειδικά οι καλλιτέχνες, το γνωρίζουν αυτό καλά και πλέκουν ιστορίες για ό, τι κάνουν. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουν κάτι, ενώ δεν είναι η εξήγηση που αναζητούν, είναι το βίωμα!
12. Μάχονται ενάντια στην αμφιβολία κάθε μέρα.
Ο Steven Pressfield, συγγραφέας του Πολέμου της Τέχνης, αναφέρει:
“Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δύο ζωές. Τη ζωή που βιώνουμε και τη ζωή που δεν έχουμε ακόμη ζήσει μέσα μας. Μεταξύ αυτών των δύο υπάρχει η αμφιβολία.”
“Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δύο ζωές. Τη ζωή που βιώνουμε και τη ζωή που δεν έχουμε ακόμη ζήσει μέσα μας. Μεταξύ αυτών των δύο υπάρχει η αμφιβολία.”
Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί, έχοντας πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αναπτυχθούν και να προωθηθούν. Αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος, η αμφιβολία όπως το ονομάζει το Pressfield, ότι δεν διαθέτεουν τα απαραίτητα εργαλεία, εφόδια. Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένοι είναι, αυτός ο φόβος δεν φεύγει ποτέ. Απλώς μαθαίνουν να τον αντιμετωπίζουν – μερικές φορές και όχι.
13. Παίρνουν τη δουλειά τους προσωπικά.
Η δημιουργική εργασία είναι η αυθεντική έκφραση του εσωτερικού κόσμου του ατόμου που την έπλασε. Συχνά, δεν είναι σε θέση να διαχωριστούν από αυτό, έτσι κάθε κριτική θεωρείται είτε ως επικύρωση, είτε ως καταδίκη της αυτοεκτίμησής τους.
14. Δύσκολα πιστεύουν στον εαυτό τους.
Ακόμα και ο δημιουργικός άνθρωπος που φαινομενικά είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση συχνά αναρωτιέται, είμαι αρκετά καλός; Συνεχώς συγκρίνουν τη δουλειά τους με δουλειές άλλων και δεν βλέπουν τη δική τους λαμπρότητα, η οποία μπορεί να είναι προφανής σε όλους τους άλλους.
15. Είναι βαθιά διαισθητικοί.
Η επιστήμη εξακολουθεί να μην μπορεί να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί της δημιουργικότητας. Ωστόσο, τα δημιουργικά άτομα γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς να κολυμπάνε στη δημιουργικότητα ξανά και ξανά. Θα σας πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, παρά μόνο ως βίωμα!
16. Συχνά χρησιμοποιούν την αναβλητικότητα ως εργαλείο.
Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι διαβόητοι για την αναβλητικότητά τους, επειδή πολλοί από αυτούς λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση. Υποσυνείδητα, και μερικές φορές σκόπιμα, καθυστερούν την εργασία τους μέχρι την τελευταία στιγμή απλώς για να βιώσουν τη ένταση της πρόκλησης.
17. Είναι εθισμένοι στην δημιουργική ροή!
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στον χώρο της νευροεπιστήμης «η κατάσταση ροής» μπορεί να είναι η πιο εθιστική εμπειρία στη γη. Η ψυχική και συναισθηματική απόδοση είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι υποφέρουν από τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα δημιουργικότητας. Είναι η δύναμη που τους καθηλώνει. Στην ουσία, είναι εθισμένοι στη συγκίνηση της δημιουργίας.
18. Δυσκολεύονται στην αποπεράτωση ενός έργου!
Το αρχικό στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας κινείται γρήγορα και γεμίζει ενθουσιασμό τους δημιουργικούς ανθρώπους. Συχνά, θα εγκαταλείψουν προγράμματα που είναι πολύ οικεία για να βιώσουν την αρχική ροή που κρύβεται γοητευτικά στην απαρχή κάθε νέας δραστηριότητας.
19. Συνδέουν τις τελίτσες καλύτερα από όλους!
Η αληθινή δημιουργικότητα, όπως είπε ο Steve Jobs κάποτε, είναι κάτι παραπάνω από το να ενώνεις τις τελίτσες. Είναι να βλέπεις παντού πρωτότυπες εικόνες, πριν αυτές γίνουν προφανείς στους άλλους.
20. Δεν μεγαλώνουν ποτέ!
Τα δημιουργικά άτομα λαχταρούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και δεν χάνουν ποτέ την αίσθηση του θαύματος. Για αυτούς, η ζωή είναι μυστήριο, περιπέτεια και ωριμότητα χωρίς γήρας. Όλα τα άλλα απλώς υπάρχουν, δεν είναι η αληθινή ζωή!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
το διαβάσαμε : share24.gr /πηγή : Spirit Alive
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.