Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Ο σκύλος ελκύεται στα χαμογελαστά ανθρώπινα πρόσωπα λόγω της ωκυτοκίνης



Οι επιστήμονες στο ερευνητικό πρόγραμμα Canine Mind του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν ότι χάρης στην ωκυτοκίνη ο σκύλος ενδιαφέρεται για τα χαμογελαστά ανθρώπινα πρόσωπα. Σε συνδυασμό με την αγάπη και την εμπιστοσύνη, η ορμόνη ωκυτοκίνη είναι πιθανώς ένας βασικός παράγοντας στην αλληλεπίδραση που αναπτύσσει ο σκύλος και ο άνθρωπος.
Οι ερευνητές του ομίλου Canine Mind έδειξαν 43 εικόνες σκυλιών με χαμογελαστά και θυμωμένα πρόσωπα σε οθόνη υπολογιστή. Κάθε σκύλος δοκιμάστηκε δύο φορές: μία φορά υπό την επίδραση της ωκυτοκίνης, η οποία χορηγήθηκε ως μέρος της δοκιμασίας και μία φορά χωρίς ωκυτοκίνη. Το βλέμμα του σκύλου στις εικόνες και στο μέγεθος της κόρης τους μετρήθηκε με μια συσκευή παρακολούθησης οφθαλμών. Τα συναισθήματα και η προσοχή καθοδηγούν το βλέμμα και ρυθμίζουν το μέγεθος των μαθητών, κάνοντας το μάτι να εντοπίζει ένα παράθυρο στο μυαλό των σκύλων.
Τα σκυλιά συνήθως επικεντρώνονται στην πιο αξιοσημείωτη πτυχή κάθε κατάστασης, όπως είναι τα απειλητικά ερεθίσματα σε μια τρομακτική κατάσταση. Η αναγνώριση και η γρήγορη ερμηνεία των απειλών είναι σημαντική για την επιβίωση. Τα σκυλιά υπό την επίδραση της ωκυτοκίνης ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χαμογελαστά πρόσωπα απ’ ότι ήταν σε κατάσταση θυμού.
Επιπλέον, η ωκυτοκίνη επηρέασε επίσης τις συναισθηματικές καταστάσεις των σκύλων, γεγονός που ήταν εμφανές στο μέγεθος των μαθητών τους.

«Ήμασταν μεταξύ των πρώτων ερευνητών στον κόσμο που χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις των μαθητών για την αξιολόγηση των συναισθηματικών καταστάσεων των σκύλων», λέει η καθηγήτρια Outi Vainio, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Χωρίς ωκυτοκίνη, οι σκύλοι επικεντρώνονταν στο μεγαλύτερο μέρος τους κοιτώντας τα θυμωμένα πρόσωπα των μαθητών. Αυτό έδειξε ότι τα θυμωμένα πρόσωπα προκάλεσαν την πιο ισχυρή συναισθηματική αντίδραση στα σκυλιά. Υπό την επίδραση της ωκυτοκίνης, ωστόσο, οι εικόνες των χαμογελαστών προσώπων βελτίωσαν τη συναισθηματική κατάσταση των σκύλων περισσότερο απ’ ότι τα θυμωμένα. Αυτό σημαίνει ότι η ωκυτοκίνη πιθανότατα έκανε τα θυμωμένα πρόσωπα να φαίνονται λιγότερο απειλητικά και τα χαμογελαστά πρόσωπα πιο ελκυστικά.
«Και τα δύο αποτελέσματα προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων και την ανάπτυξη σχέσεων στοργής», λέει η καθηγήτρια Vainio.
Η ερευνητική ομάδα της Vainio έχει προηγουμένως επιτύχει με επιτυχία την παρακολούθηση των ματιών και τα EEGs για να μελετήσει το μυαλό του σκύλου. Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα συνεργάστηκε με τον József Topál, έναν ούγγρο πρωτοπόρο της κτηνοτροφικής έρευνας που ειδικεύεται στην αλληλεπίδραση σκύλου-ανθρώπου και την κοινωνική νοημοσύνη των σκύλων.
Επιστημονικό άρθρο
Sanni Somppi, Heini Törnqvist, József Topál, Aija Koskela, Laura Hänninen, Christina M. Krause, Outi Vainio. Nasal Oxytocin Treatment Biases Dogs’ Visual Attention and Emotional Response toward Positive Human Facial ExpressionsFrontiers in Psychology, 2017.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.