Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πώς θα σταματήσετε να τρώτε λόγω άγχους

stress-eating

Σας έχει τύχει ποτέ να γυρίσετε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να μην θέλετε να κάνετε τίποτα άλλο από το να φάτε μια ολόκληρη πίτσα ή μια μεγάλη σακούλα με τσιπς ακόμα κι αν δεν πεινάτε;

Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού μας και του μυαλού μας, αλλά μερικές φορές αναζητάμε το φαγητό ακόμα κι αν δεν το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Το φαγητό μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τα συναισθήματα του άγχους ή για να καλύψουμε ένα κενό. Μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό όταν αισθάνονται ότι είναι ανολοκλήρωτοι, νοιώθουν θλίψη, μοναξιά, εκνευρισμό ή ανία.
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά χαρούμενη εμπειρία αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι και γιατί πρέπει να φάμε. Αλλά όταν τρώμε για να απαλύνουμε το άγχος μας ή για να συμπληρώσουμε το συναισθηματικό μας κενό ή όταν νοιώθουμε αποτυχημένοι, τότε καταλήγουμε να αισθανόμαστε ένοχοι για αυτά που έχουμε βάλει στο σώμα μας.
Αν τρώτε από άγχος, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε τα συναισθήματα που σας κάνουν να θέλετε να τρώτε. Υπάρχουν επίσης ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είστε ένας «ψυχαναγκαστικός καταναλωτής τροφής», ώστε να δράσετε αναλόγως.

Πριν φάτε
Σκεφτείτε τι θα φάτε. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε τώρα. Μην αισθανθείτε ότι θα στερήσετε από τον εαυτό σας κάποιες τροφές. Σκεφτείτε ότι θα φάτε κάποιες νόστιμες, υγιεινές τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας και θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Πιείτε νερό. Μερικές φορές νομίζουμε πως είμαστε πεινασμένοι, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε διψασμένοι. Εάν αισθάνεστε μια απροσδόκητη παρόρμηση για φαγητό (ενώ έχετε μόλις φάει για παράδειγμα), δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, αντί να αρπάξετε ένα σνακ.
Διακόψτε τη ρουτίνα. Εάν τρώτε ως αντίδραση στο στρες ή λόγω συναισθηματικής ανισορροπίας, μπορεί να έχετε παγιδευτεί σε μια ακούσια ρουτίνα. Από τη στιγμή που θα αισθανθείτε πως ξεκινά μια έντονη επιθυμία για φαγητό, σταματήστε αυτό που κάνετε (ή που πάτε να κάνετε) και διακόψτε τη ρουτίνα. Βγείτε έξω μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο.
Εάν αποφασίσετε να φάτε κάτι, πριν φάτε, φροντίστε να μην δημιουργηθούν περισπασμοί. Αν είστε άτομο multitasking ή αν βλέπετε τηλεόραση, το πιο πιθανό είναι να μην δίνετε σημασία στο τι είναι αυτό που τρώτε. Αν λοιπόν πρόκειται να φάτε, δημιουργήστε ένα περιβάλλον που θα σας επιτρέπει να δίνετε προσοχή στο φαγητό που τρώτε. Ετσι και τη μερίδα σας θα ελέγξετε καλύτερα, αλλά και το φαγητό σας θα απολαύσετε.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Δεν έχει να κάνει με το φαγητό, έχει να κάνει με την πρόθεση. Ακούστε το σώμα σας. Αν πραγματικά θέλει φαγητό, ταΐστε το και μην το πολυ-αναλύετε. Να είστε καλοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας.
Στη διάρκεια του φαγητού
Χρησιμοποιήστε ένα πιάτο. Μην τρώτε από σακούλες και τσάντες ούτε από τάπερ. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για το γεύμα ή το σνακ σας. Βάζοντας το φαγητό σας σε ένα πιάτο ή ένα μπολ, βοηθάτε τον εαυτό σας να ελέγξει τη μερίδα.
Κάντε διαλείμματα. Βάλτε κάτω το πιρούνι ή το κουτάλι σας για λίγο, για να… αναπνεύσει. Επαναξιολογήστε ότι όντως πεινάτε ακόμα πριν ξαναπάρετε το πιρούνι σας στο χέρι. Μην ξεχνάτε πως ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρόνο για να πάρει το μήνυμα του κορεσμού και αν εσείς δεν του δώσετε το χρόνο γι’ αυτό, τότε μπορεί να συνεχίσετε να τρώτε ακόμα κι αν δεν πεινάτε πια. Θυμηθείτε πως δεν η… τελευταία φορά που τρώτε, επομένως μην τρώτε σα να μην υπάρχει αύριο.
Μασήστε καλά. Αν μασάτε το φαγητό σας καλά, πριν την κατάποση, αυτό θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε. Μη βάλετε άλλη μπουκιά στο στόμα σας αν προηγουμένως δεν έχετε καταπιεί την προηγούμενη. Αυτό θα δώσει επίσης στον εγκέφαλο και το στομάχι σας το χρόνο να «εγγράψουν» ό,τι έχετε φάει και αν αισθάνεστε χορτάτοι ή όχι.
Συντονιστείτε με τις αισθήσεις σας. Ενώ τρώτε, δώστε προσοχή στο φαγητό σας, στις μυρωδιές, την γεύση, την υφή, ακόμα και τον ήχο που κάνει, όπως το «γρατζουνάει» το πιρούνι σας ή όπως ακουμπάει στα δόντια σας. Οσο κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε, οι αισθήσεις σας είναι ένα εργαλείο για να μείνετε εστιασμένοι στο φαγητό σας και να γνωρίζετε τι κάνετε.
Mετά το φαγητό
Είναι σημαντικό να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας. Η ιδέα δεν είναι να αναγκάσετε βίαια τον εαυτό σας να σταματήσει να τρώει. Επίσης, ακόμα κι αν έχετε ξεφύγει κάποια φορά και φάτε λόγω του άγχους σας πολύ φαγητό, μην σκεφτείτε ότι μια που πήρατε την «κάτω βόλτα» δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Σαφώς και υπάρχει. Μην αφήσετε αυτή την κατάσταση να γίνει χειρότερη. Την επόμενη φορά να έχετε υπόψιν σας όλα τα παραπάνω για να μπορέσετε να ελέγξετε την κατάσταση.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.