Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

9 τρόποι για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας μας


Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής που μπορούμε να μάθουμε. Παρόλα αυτά δεν πρόσπαθούμε και τόσο πολύ για αυτή. Αν θέλουμε να μπορούμε να έχουμε περισσότερο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην κοινωνική μας ζωή ή να υπολογίζονται οι ιδέες μας στη δουλειά, παρακάτω αναγράφονται απαραίτητες συμβουλές για αποτελεσματική επικοινωνία.
9. Πρόσεξε τη γλώσσα τους σώματος σου.
Αν λες στο συνεργάτη σου ότι είσαι έτοιμος-η να συζητήσεις αλλά τα χέρια σου είναι σταυρωμένα, του λες ότι ακούς αλλά δεν σε ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα αυτά που λέει. Η μη λεκτική μας επικοινωνία συχνά αποκαλύπτει περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Χρειάζεται να έχουμε υπόψην ότι είτε κοιτάμε κάποιον στα μάτια είτε στεκόμαστε σε μια συζήτηση μεταφέρουμε ένα μήνυμα ακόμη και αν δεν μιλήσουμε καθόλου. Συμβουλή για καλύτερη επικοινωνία: Σκέψου τη στάση σώματος που πέρνεις ή υιοθέτηση μια δυναμική στάση ώστε να σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση σε μια σημαντική συζήτηση. Μαθαίνοντας πως να διαβάζουμε τη γλώσσα σώματος των άλλων μπορούμε να ανταποκριθούμε κατάλληλα.
8.Σταμάτα να προσθέτεις φωνήντα ή σύμφωνα για να συνεχίσεις να κρατάς την προσοχή του άλλου.
Το ‘Εμ…’ ή το “α….” δεν βοηθούν το λόγο μας στις καθημερινές συζητήσεις. Χρειάζεται να τα σταματήσουμε ώστε να είμαστε περισσότερο πειστικοί και να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πως θα γίνει αυτό; Αρχικά χρειάζεται να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας πότε κάνει “εμ..” και “α..” ή κάτι παρόμοιο. Θα βοηθούσε επίσης αν βγάζαμε τα χέρια από τις τσέπες ή χαλαρώναμε κάνοντας μια παύση πριν μιλήσουμε. Οι σιωπές μοιάζουν περισσότερο περίεργες σε εμάς από ότι στους άλλους οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
7.Έχε ένα μικρό σενάριο για να πιάνεις σύντομη κουβέντα ή να το χρησιμοποιήσεις σε άλλες περιστάσεις.
Η σύντομη συζήτηση είναι κάτι που δεν είναι εύκολο για πολλούς. Για αυτό το λόγο το να ξέρεις ότι μπορείς να πεις κάτι μικρό σε ανθρώπους που μόλις γνώρισες ή ξέρεις ελάχιστα είναι σημαντικό. Το να συζητήσεις για τον καιρό είναι ένα θέμα που δεν προκαλεί αμηχανία και οποισδήποτε θα μπορούσε να το κάνει. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα και βίντεο που δείχνουν πως θα μπορούσες να ξεκινήσεις μια συζήτηση.

6. Κάνε ερωτήσεις και επανέλαβε αυτά που είπε το άλλο άτομο.
Σίγουρα θα υπήρξαν φορές που θα παρακούσαμε ή δε θα δώσαμε και τόση σημασία σε αυτά που έλεγε ο συνομιλήτης μας. Κάνοντας ερωτήσεις και επαναλαμβάνοντας τις τελευτέες φράσεις του συνομιλητή μας δείχνει ότι βρίσκουμε ενδιαφέροντα αυτά που ακούμε. Ταυτόχρονα βοηθάει και εμας να κατανοήσουμε ότι όντως καταλάβαμε το ίδιο με αυτό που ήθελε να περάσει. Είναι πολύ βοηθητικές οι ερωτήσεις για να σπάσουν οι “περίεργες” σιωπές. Αντί να προσπαθούμε να βρούμε μια ερώτηση θα μπορούσαμε άνετα να ρωτήσουμε “Έχεις κάποια σχέδια για αυτό το σαββατοκύριακο;” ή “Με τι ασχολήσε τελευταία;” Είναι σημαντικό να παραμείνουμε και να ακούσουμε την απάντηση που θα μας δώσει ο συνομιλητής. Είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για αυτό που μας λέει παρά για το ότι αυτό που θα πει είναι ή όχι ενδιαφέρον.
5.Σταμάτα ότι σε αποσπά από τη συζήτηση.
Είναι αγενές να χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν μας μιλάει κάποιος ή όταν υποτίθεται ότι βγήκατε για παρέα. Ίσως να μην είναι και τόσο εύκολο να αποφύγουμε την τεχνολογία τελείως αλλά συζητώντας με το άλλο άτομο δείχνει ότι το υπολογίζουμε. Κατ αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η μεταξύ μας επικοινωνία.
4. Δημιούργησε το κατάλληλο μήνυμα για τον αντίστοιχο αποδέκτη.
Η καλύτερη επικοινωνία βασίζεται στο πως προσαρμόζουμε αυτό που θέλουμε να πούμε ανάλογα σε ποιον απευθυνόμαστε. Διαφορετικό τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα συνάδελφό μας ή στο αφεντικό μας από στη σχέση μας, σε παιδιά ή σε άλλους. Χρειάζεται πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως βλέπει και ο άλλος τα πράγματα όταν προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα.
3.Γίνε σύντομος-η και συγκεκριμένος-η σε αυτό που θέλεις να πεις.
Πολλοί από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία και λέμε πολλές λεπτομέρειες προκειμένου να καταλήξουμε κάπου. Αυτό όχι μόνο κουράζει αλλά και αποπροσανατολίζει τον εκάστοτε παραλήπτη του μηνύματος. Αν κάτι τέτοιο μας δυσκολεύει μπορούμε να κάνουμε τα εξής: Ας παρατηρήσουμε τον εαυτό μας σε μια συζήτηση πόση ώρα μιλάμε και τι λέμε προκειμένου να καταλήξουμε στο βασικό νόημα που θέλουμε. Στη συνέχεια όταν είμαστε στο σπίτι ας γράψουμε και πάλι τι απάντηση δώσαμε στην τότε ερώτηση. Μετά ας υπογραμμίσουμε τις πιο σημαντικές προτάσεις. Αν όλα μας φαίνονται σημαντικά είναι βοηθητικό να ζητήσουμε τη γνώμη ενός κοντινού μας προσώπου.
2. Μάθε να μπαίνεις στη θέση του άλλου.
Αν εξασκηθούμε στο να μπαίνουμε στη θέση του άλλου μπορούμε να μειώσουμε τη δυσκολία και το άγχος που προκύπτει όταν επικοινωνούμε με κάποιον. (π.χ. Όταν κατανοούμε ότι ο/η σύντροφος μας είναι στ’αλήθεια κουρασμένος-η για να συζητήσει). Αναπτύσσοντας τη λεγόμενη εμπάθεια μας βοηθά να καταλάβουμε ακόμη και κομμάτια που δεν έχουν ειπωθεί στην επικοινωνία.
1. Άκου πραγματικά.
Το πιο σημαντικό πράγμα για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας μας είναι να ακούμε ουσιαστικά, να προσέχουμε αυτά που μας λέει ο συνομιλητής χωρίς να τον διακόπτουμε. Σίγουρα δεν είναι κάτι πολύ εύκολο καθώς ο καθένας μπορεί να έχει και το δικό τους στυλ που μεταφέρει πληροφορίες. Παρόλα αυτά δείχνοντας στην πράξη ότι ακούμε αυτά που μας λένε σίγουρα θα λάβουμε και εμείς μια αντίστοιχη ανταπόκριση.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.