Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Η διαπόμπευση του Έκτορα από τον μαινόμενο Αχιλλέα

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.


Ο Έκτορας ήταν ο πιο σημαντικός ήρωας της Τροίας. Ασκούσε ουσιαστική εξουσία στους συμπατριώτες του, αυτοί τον αγαπούσαν πάρα πολύ και του απέδιδαν σχεδόν θεϊκές τιμές. Ήταν ο κύριος υπερασπιστής της πόλης ενάντια στους Έλληνες και το στήριγμα της Τροίας που, όταν έπεσε αυτός, έπεσε και η Τροία.
Ο Αχιλλέας τον σκότωσε και συνέχισε τον εξευτελισμό του και μετά τον θάνατό του. Τρύπησε τους αστράγαλους του νεκρού, του πέρασε λουριά και τον έσυρε γύρω από την πόλη για να τον δούνε όλοι οι Τρώες. Μετά πέταξε το πτώμα στα σκυλιά και στα όρνια να το φάνε, αφαιρώντας του το μεταθανάτιο δικαίωμα για ταφή που ήταν κρίσιμο στην ηρωική εποχή. Ήθελε να τον εκμηδενίσει, να τον εξευτελίσει, και είχε τη δύναμη να το κάνει.
Μια σκέψη που θέλω να σκεφτούμε είναι, «δώσε σε κάποιον εξουσία, και θα δεις ποιος πραγματικά είναι.» Η ανυπέρβλητη εξουσία δίνει την ελευθερία στον άνθρωπο να πράξει όπως θέλει, χωρίς ενδοιασμούς.
Τι είμαστε οι άνθρωποι! Πόσο χαμηλά μπορούμε να πέσουμε.. Αν δεν υπήρχαν σήμερα τα μέτρα, οι έρευνες, η αστυνόμευση, θα είχαμε αλληλοσκοτωθεί. Η οργή, η εκδίκηση, η διεκδίκηση, είναι δυνάμεις πανίσχυρες μέσα μας και, αν και βαδίζουμε στον αιώνα της επιστήμης και της γνώσης, δεν έχουμε ακόμα μάθει να τις χαλιναγωγούμε. Ούτε καν κοντά σ' αυτό δεν είμαστε.

Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον που είμαστε υπηρέτες της σκοτεινής πλευράς μας ενώ θα μπορούσαμε να μην είμαστε; Όλες οι απαντήσεις έχουν βρεθεί. Η επιστήμη ξέρει πώς μπορούμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας, να φροντίζουμε την οικογένεια και την πόλη μας, να έχουμε ισορροπία και φιλοσοφία. Μακάρι να υπήρχε ένα βιβλίο που να εμπεριέχει όλη αυτήν τη σοφία που χρειαζόμαστε για να ζούμε μια ζωή με πλήρες και βαθύ νόημα. Να το διαβάζαμε και σαν από ώσμωση να μας περιέβαλλε η σοφία.
Όμως δεν υπάρχει φίλες και φίλοι μας.. Ούτε η ώσμωση είναι αρκετή για να βιώσουμε τη σοφία. Η γνώση είναι διασκορπισμένη σε πολλές μεριές, και καθένας χρειάζεται άλλα κομμάτια γνώσης για την εξέλιξή του. Αλλά και όλη τη γνώση του κόσμου να είχαμε, θα θέλαμε χρόνια δουλειάς για να την αξιοποιήσουμε – αν το καταφέρναμε. Η φύση δεν αγαπά τις απότομες αλλαγές στην περίπτωσή μας.
Στη μυθολογία το άταφο πτώμα του Έκτορα συγκίνησε ακόμα και τους Θεούς και έδωσαν εντολή να επιστραφεί στα χέρια του πατέρα του, του βασιλιά Πρίαμου, για να ταφεί με τις κατάλληλες νεκρικές τιμές. Έτσι κι έγινε. Ο Πρίαμος έπεσε γονατιστός μπρος στον Αχιλλέα για να του δώσει το πτώμα του γιου του, όπως βλέπουμε στον πίνακα του Theobald Chartran. Δώδεκα μέρες δόθηκαν μετά ως ανακωχή στους Τρώες προκειμένου να τελέσουν τα τελετουργικά που άξιζε ο πεσμένος ήρωας της πόλης.
Εικόνα:
Το Σκυλί. Αν δεν είναι εκπαιδευμένο κινείται απρόβλεπτα και μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και για το αφεντικό του. Ο ληστής ή ο επιτιθέμενος θα βρει τρόπο να το παρασύρει και να το βγάλει από το πεδίο της μάχης. Αν όμως έχει καλή εκπαίδευση και καθοδήγηση, θα είναι πιστός και άγρυπνος φρουρός. Θα εξουδετερώσει τον εχθρό ακινητοποιώντας τον και κάνοντάς του το ελάχιστο δυνατό κακό. Θα περιμένει μετά το αφεντικό του για να αποφασίσει τη μοίρα του επιτιθέμενου. Έτσι και ο δουλεμένος νους ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες με φρονιμάδα, σιγουριά και ηθική.
Α ) Αξίζει, να αφιερώσουμε την ζωή μας στη γνώση και στη σοφία; Ή θα αφήσουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να δρα όπως λαχταρά;
Β ) Πώς θα το κάνουμε αυτό μέσα στη δίνη της καθημερινότητας;


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.