Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανού: Ο πρώτος καταγεγραμμένος εξερευνητής της Ιστορίας


  Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια περίπου, στην βορειοανατολική μεριά της Αφρικής, στις όχθες του Ποταμού Νείλου, άρχισε να δημιουργείται ένας από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της Ιστορίας. Ο Αιγυπτιακός Πολιτισμός, ο οποίος έφτασε στο αποκορύφωμα του τον εικοστό αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια της Ενδέκατης Δυναστίας των Φαραώ. Η Ενδέκατη Δυναστία, διήρκεσε 143 έτη όπου βασίλευσαν διαδοχικά εφτά Φαραώ. Κατά την βασιλεία του έκτου κατά σειρά Φαραώ, του Μεντουχοτέπ του Τρίτου, καταγράφεται ο πρώτος άνθρωπος της Ιστορίας που ηγείται μιας θαλάσσιας εξερευνητικής αποστολής. Ο Ανού. 

  Ο Ανού, ήταν ευγενής στην υπηρεσία του Φαραώ Μεντουχοτέπ του Τρίτου. Κατά το όγδοο έτος της βασιλείας του, περίπου το 2000 π.Χ., ο Μεντουχοτέπ ανέθεσε στον Ανού να οργανώσει μια εξερευνητική αποστολή που θα ξεκινούσε από την πόλη της Κόπτου και θα κατευθυνόταν ανατολικά για να εξερευνήσει τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, νοτιότερα της Αιγύπτου με σκοπό να ανακαλύψει νέους εμπορικούς προορισμούς ώστε να αναπτύξει την οικονομία της χώρας του. Ο Ανού, οργάνωσε την αποστολή σύμφωνα με τις προσταγές του Μεντουχοτέπ και αναχώρησε από την Κόπτο προς ανατολική κατεύθυνση, έχοντας μαζί του έναν στρατό τριών χιλιάδων ανδρών. Ακολουθώντας την ξερή κοιλάδα του Ποταμού Ουάντι Χαμαμάτ, έφτασε στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Εκεί, ο στρατός του κατασκεύασε έναν στόλο είκοσι πλοίων και συνέχισε να πλέει νότια μέχρι που έφτασε σε μία χώρα την οποία ανέφερε με την ονομασία “Πουντ”.

   Για το που ακριβώς βρισκόταν η χώρα της Πουντ, ακόμα και σήμερα, οι ιστορικοί και οι ερευνητές, ερίζουν. Κάποιοι πιστεύουν πως βρισκόταν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Ερυθρέα και το Τζιμπουτί ενώ άλλοι πιστεύουν πως βρισκόταν στις απέναντι όχθες, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Υεμένη. Αν σταθούμε όμως στα εμπορεύματα που έφερναν οι Αιγύπτιοι κατά την συνέχεια της Ιστορίας από την Πουντ τα οποία ήταν χρυσός, ελεφαντόδοντο, ξύλο ιρόκο, έβενος και ρητίνη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα - που είναι και η τρίτη εκδοχή - πως η χώρα της Πουντ βρισκόταν στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, στην ευρύτερη περιοχή του Πορθμού Μπαμπ ελ Μαντέμπ (μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν) εκτεινόμενη τόσο στις Αφρικανικές ακτές όσο και στις Αραβικές, καθώς ο χρυσός και το ξύλο ιρόκο είναι προϊόντα Αφρικανικής προέλευσης, ο έβενος και η ρητίνη την οποία χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των Φαραώ προέρχονται από την Μέση Ανατολή, ενώ οι ελέφαντες υπάρχουν και στις δύο ηπείρους. 

   Κατά το ταξίδι του, ο Ανού, είχε φτάσει στις Αφρικανικές ακτές της Πουντ. Από τις ελάχιστες αναφορές του που έχουν διασωθεί, περιγράφει την χώρα που έφτασε ως “εξαιρετικά πράσινη”. Αυτό και μόνο, μαρτυρά πως ο Ανού έφτασε στις ακτές της σημερινής Ερυθρέας καθώς εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα να έφταναν τα πρώτα τροπικά δάση της Υποσαχάριας Αφρικής, μεταξύ των ερήμων της Σαχάρας και της Σομαλίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται αδύνατο, οι Αιγύπτιοι να έπλευσαν πέρα των περιοχών αυτών αφού δεν είχαν ούτε την ικανότητα ούτε την ναυτική τεχνογνωσία ώστε να πλεύσουν στην ανοιχτή θάλασσα του Ινδικού Ωκεανού. Άλλωστε, η πολυάριθμη συνοδεία του Ανού, ήταν πολεμιστές κυρίως για να προστατεύσουν την αποστολή και όχι ναυτικοί. 



   Παρόλο που ο Ανού είναι ο πρώτος άνθρωπος της Ιστορίας που αναφέρεται ως ηγέτης μιας εξερευνητικής αποστολής, το ταξίδι του δεν ήταν το πρώτο που πραγματοποίησαν οι Αιγύπτιοι προς την χώρα της Πουντ. Το πρώτο καταγεγραμμένο ταξίδι των Αιγυπτίων προς την Πουντ, έγινε πέντε αιώνες πριν το ταξίδι του Ανού, υπό τον Φαραώ Σαχούρε, καθώς και ο Φαραώ Σνεφρού, έναν αιώνα περίπου πριν τον Σαχουρέ, είχε στείλει εξήντα πλοία να πλεύσουν μέσω του Νείλου στην χώρα της Νουβίας (στην βόρεια περιοχή του σημερινού Σουδάν) για να αιχμαλωτίσουν νέγρους αυτόχθονες και να τους μεταφέρουν στην Αίγυπτο ως δούλους, οπως επίσης, είχε στείλει και άλλα σαράντα πλοία προς τις ακτές - πιθανότατα - του σημερινού Λιβάνου για να μεταφέρουν στην Αίγυπτο το πολύτιμο ξύλο του κέδρου. Για τους άπειρους στην θάλασσα Αιγύπτιους, αναλογιζόμενοι και τα μέσα της εποχής, η δυσκολία ενός ταξιδιού προς την Πουντ, όσο παράξενο και αν φαίνεται, ήταν ανάλογη με την δυσκολία ενός ταξιδιού από την Πορτογαλία προς την Ινδία κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων. Παρόλα αυτά όμως, οι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν κατά καιρούς ταξίδια προς την περιοχή, μέχρι τον 10ο αιώνα π.Χ. όπου και η Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία διαιρέθηκε, παρακμάζοντας για τους επόμενους πέντε αιώνες. 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.