Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Υπάρχει ηθική σε 222 εκατομμύρια ευρώ;

Υπάρχει ηθική σε 222 εκατομμύρια ευρώ;

Για τους περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους το γαλλικό πρωτάθλημα συνήθως έχει ενδιαφέρον για μία αγωνιστική – την πρώτη. Ξεκινάει κατά κανόνα μια βδομάδα πριν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οπότε μην έχοντας με κάτι άλλο να ασχοληθείς, μπορεί και να ενδιαφερθείς να μάθεις τι έγινε. Μετά αρχίζει το αγγλικό και μια βδομάδα αργότερα τα υπόλοιπα (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) και το γαλλικό το ξαναθυμάσαι στο τέλος της χρονιάς για να δεις ποιος το κέρδισε. Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα… ε, είναι αυτό που είναι – άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσει…
Φέτος όμως, μάλλον η πρώτη αγωνιστική στη Γαλλία θα είναι η μοναδική που δεν θα ενδιαφέρει κανέναν. Με την Παρί Σεν Ζερμαίν (PSG)  να έχει μόλις ολοκληρώσει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όλοι θα θέλουν να δουν πως ο Neymar Jr (περί ου ο λόγος) θα δικαιολογήσει τόσο τα λεφτά που ξοδεύτηκαν γι’ αυτόν όσο και την απόφασή που ο ίδιος πήρε. Και με δεδομένο πως θα απουσιάσει από τη σημερινή πρώτη αναμέτρηση του πρωταθλήματος με την Amiens, το ενδιαφέρον για το γαλλικό πρωτάθλημα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων μετατοπίζεται σε όλες τις υπόλοιπες αγωνιστικές.
Η PSG πλήρωσε τη ρήτρα του Neymar Jr στην Μπαρτσελόνα (222 εκατομμύρια ευρώ) και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 105 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Γιουβέντους πέρσι για τον Paul Pogba. Ο Neymar Jr θα παίρνει 30 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα 5 χρόνια του συμβολαίου του, πέρα από τα μπόνους.
 Ο πατέρας του – που λειτουργεί ως μάνατζέρ του, αν και υπάρχουν κι άλλοι αληθινοί μάνατζερ που εμπλέκονται στην ιστορία – λέγεται πως θα λάβει μπόνους 40 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή του γιου του. Η PSG θα πρέπει να πληρώσει και την εφορία στη Γαλλία για τη μεταγραφή και το συμβόλαιο. Να μην το κουράζουμε, το όλο πακέτο λέγεται πως θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που δεν έχει πολύ νόημα όταν μιλάμε για 5ετές συμβόλαιο και απλώς δημιουργεί εντυπώσεις, λες και δεν φτάνουν τα 222 εκατομμύρια ευρώ, για να αναφωνήσεις: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!»

Είναι πράγματι πολλά τα λεφτά (;)

Είναι όμως όντως πολλά τα λεφτά; Καλά, προφανώς η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν ρωτάτε εμένα. Πλην όμως, δεν ρωτάνε εμένα αυτοί που τα δίνουν. Η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου έχει «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και τα ποσά που ξοδεύονται ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς. Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Αγγλία, έχει κάνει τις ομάδες να ξοδεύουν αλόγιστα ποσά – φέτος έχουν δώσει συνολικά παραπάνω από 950 εκατομμύρια ευρώ κι ακόμα έχουμε ένα μήνα για μεταγραφές. Ναι, είναι 20 ομάδες, για όλες τις μεταγραφές, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υπερβολή του πράγματος.
Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στο πως η αγορά καθορίζει τα ποσά που διακινούνται. Όπως ακριβώς δεχόμαστε το ότι η αμερικάνικη αγορά εξηγεί τα υπερβολικά ποσά που δίνονται στα αθλήματα εκεί (αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, NBA). Στο ΝΒΑ η ξαφνική εκτόξευση του salary cap έχει οδηγήσει μέτριους παίκτες να υπογράφουν συμβόλαια 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Κι αν σας φαίνονται πολλά τα 222 εκατομμύρια ευρώ που «επένδυσε» η PSG σε έναν παίκτη για 5 χρόνια ή τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα λαμβάνει αυτός για κάθε χρόνο (δηλαδή 50-60 90λεπτα παιχνίδια), πως σας φαίνονται τα 300 εκατομμύρια δολάρια που υποστηρίζει πως θα λάβει ο μποξέρ Mayweather για 36 λεπτά αγώνα με τον McGregor στις 26 Αυγούστου; Ναι, ο τύπος είναι γραφικός, αλλά για τον προηγούμενο μεγάλο του αγώνα με τον Pacquiaoέβγαλε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια και αυτός ο αγώνας υπολογίζεται πως θα αποφέρει συνολικά αντίστοιχα ποσά (γύρω στα 600 εκατομμύρια δολάρια).
Πιθανώς η PSG υπολογίζει πως η εμπορική εκμετάλλευση του Neymar Jr, μαζί με τις επιτυχίες που ευελπιστούν πως αυτός θα φέρει στην ομάδα, θα αποσβέσει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Ο Neymar Jr είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές παγκοσμίως και είναι ακόμα 25 ετών. Στη Βραζιλία λατρεύεται – κι η Βραζιλία είναι μια τεράστια αγορά από μόνη της. Τα λεφτά του θα τα βγάλει.

Το «κόλπο» του Κατάρ

Το πρόβλημα της PSG άλλωστε δεν είναι τα λεφτά. Πρόεδρος είναι ο NasserAl-Khelaifi, όντας πρόεδρος της Qatar Sports Investment, της εταιρείας που αγόρασε την PSG το 2011. Ναι, της ίδιας εταιρείας που έπεισε τη Μπαρτσελόνα να βάλει χορηγό στη φανέλα της. Η αξία της εταιρείας ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν είναι λίγα για να εμποδίσουν μια τέτοια εταιρεία από το να πετύχει μια νίκη γοήτρου. Μόνο που μια τέτοια κίνηση, δεν είναι μόνο μια νίκη γοήτρου. Είναι και μια κίνηση προβολής του ίδιου του Κατάρ. Που από τον Ιούνιο είναι σε κόντρα και απομόνωση από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων (και σχέσης με το Ιράν). Όλο αυτό το διάστημα το Κατάρ, συνάπτει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με διάφορες χώρες για επενδύσεις ή αγορά πολεμικού υλικού, προσπαθώντας να (εξ)αγοράσει τη συμπάθεια και τη συνεργασία άλλων χωρών και να μην απομονωθεί. Αν δεις την αγορά του Neymar Jr σε αυτό το πλαίσιο, έχει περισσότερο νόημα. Άλλωστε, το 2022 το Κατάρ θα διοργανώσει ένα Μουντιάλ με πολλά ερωτηματικά γύρω του. Από τον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε (που οδήγησε στην αλλαγή όλης της ηγεσίας του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου), μέχρι το πως και πότε θα γίνει. Οπότε χρειάζεται πρεσβευτές να το υποστηρίζουν. Και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές.

Ο βασιλιάς των Παρισίων

2SWSTO min
Κατά πόσο ο ίδιος ο Neymar Jr αντιλαμβάνεται το ρόλο που του επιφυλάσσεται εκτός γηπέδου είναι άγνωστο. Και πιθανώς αδιάφορο στον ίδιο. «Ήρθα στην Παρί διότι ήθελα κάτι νέο, μια νέα πρόκληση, όχι γιατί δεν ήμουν σταρ στη Μπαρτσελόνα ή γιατί δεν αισθανόμουν σημαντικός. Ήταν η ώρα για μια αλλαγή»Ο ίδιος ο Neymar Jr επιβεβαιώνει (ή αποδέχεται) την ερμηνεία που οι περισσότεροι έδωσαν ως προς το γιατί αποδέχτηκε ο ίδιος τη μεταγραφή. Ό,τι και να κάνει η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα του Μέσι κι ο Μέσι είναι ακόμα 30. Αφού δεν φαίνεται να έχει διάθεση να φύγει, θα είναι πάντα στη σκιά του. Θέλει να είναι το πρώτο βιολί κάπου, θέλει φυσικά να κερδίσει τίτλους όπως έκανε στην Μπαρτσελόνα, αλλά θέλει αυτοί να αποδίδονται πρώτα σε αυτόν. Θέλει να κερδίσει αυτός το Champions League, όχι η ομάδα του. Θέλει τη Χρυσή Μπάλα και αν είναι το νούμερο δύο στην ομάδα του δεν θα την κερδίσει ποτέ. Τα καλύτερά ποδοσφαιρικά του χρόνια έρχονται τώρα και θέλει να τα ορίσει ο ίδιος. Είναι φιλόδοξος. Ή ματαιόδοξος. Το ποιο επίθετο θα διαλέξετε καθορίζει τη δική σας στάση προς το ζήτημα, όχι τη δική του.
Στην PSG θα βρει ένα περιβάλλον που θα τον κάνει βασιλιά, αλλά κι ένα περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να χωρέσει στα νέα του ρούχα. Η PSG είναι βραζιλιάνικη αποικία. Ο Moura είναι παιδικός του φίλος, με το Marquinhosπάνε μαζί διακοπές, ο Thiago Silva είναι ο αρχηγός του στην εθνική Βραζιλίας κι ο Dani Alves λέγεται πως υπέγραψε εκεί για να είναι μαζί.
3 min
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.