Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Χουάν Ροδρίγεθ Καμπρίγιο: Η Ανακάλυψη της Καλιφόρνια


  Το 1521, ο Ισπανός κονκισταδόρος Ερνάν Κορτέζ, καταλαμβάνει την πρωτεύουσα πόλη των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν, και καταλύει την Αυτοκρατορία τους. Οι Ισπανοί, είχαν εξαπλωθεί πλέον και στο Μεξικό, εγκαθιδρύοντας στην περιοχή το Βασίλειο της Νέας Ισπανίας το οποίο συμπεριλάμβανε όλες τις Ισπανικές αποικίες του Νέου Κόσμου μέχρι τότε, και είχε ως Βασιλιά, τον Βασιλιά της Ισπανίας. Το 1535, η Νέα Ισπανία, γίνεται Αντίβασίλειο της Ισπανικής Αυτοκρατορίας και ως πρώτος Αντιβασιλέας της, ορίζεται ο Αντόνιο δε Μεντόθα. Μέχρι εκείνη την εποχή, οι Ισπανοί, αγνοούσαν για το τι υπήρχε βορειότερα του Μεξικό. Η πιθανότητα όμως βόρεια των Ισπανικών ανακαλύψεων να υπάρχει θάλασσα, δημιούργησε τον θρύλο του Πορθμού του Ανιάν μέσω του οποίου συνδεόταν ο Ατλαντικός με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην σπουδαιότητα μιας τέτοιας ανακάλυψης, ο Αντόνιο δε Μεντόθα, ανέθεσε την εξερεύνηση των Αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, βορειότερα των Ισπανικών αποικιών, στον Χουάν Ροδρίγκεζ Καμπρίγιο

   Ο Καμπρίγιο γεννήθηκε πιθανότατα στην Πορτογαλία (οι ιστορικοί ερευνητές ερίζουν για το αν γεννήθηκε στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία) με την χρονολογία γέννησης του να μην είναι τεκμηριωμένη (εκτιμάται πως γεννήθηκε περίπου το 1499). Υπηρέτησε το Ισπανικό Στέμμα και σε νεαρή ηλικία, το 1521, συμμετείχε στην κατάκτηση του Τενοτστιτλάν υπό τον κονκισταδόρο Ερνάν Κορτέθ, καθώς και στην κατάκτηση των νοτιότερων περιοχών, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι χώρες της Ονδούρα, του Σαν Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας όπου και εγκαταστάθηκε. Το 1530, άρχισε να αποκτά σημαντικά κέρδη από την εξόρυξη χρυσού εκμεταλλευόμενος το σύστημα της ενκομιένδα, η οποία ήταν μια πρακτική των Ισπανών προς τους ιθαγενείς, αναγκάζοντας τους να αποτίουν φόρο τιμής προς τον Ισπανό Βασιλιά. Ο Καμπρίγιο, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πρακτική αυτή, χωρίζοντας τις οικογένειες των ιθαγενών, επιβάλλοντας στους άνδρες να εργάζονται στην εξόρυξη χρυσού και στις γυναίκες να υπηρετούν τους λειτουργούς του Αντιβασιλείου και τους ναυτικούς. Μέχρι που το 1542, ο Αντιβασιλέας του ανέθεσε την εξερεύνηση βόρεια των δυτικών ακτών του Μεξικό. 

   Στις 27 Ιουνίου του 1542, με τα πλοία Σαν Σαλβαδόρ, Σαν Μιγκέλ και Λα Βικτόρια, απέπλευσε από το λιμάνι Ναβιδάδ (σημερινό Μανσανίγιο του Μεξικό) με τρία πλοία προς βόρεια κατεύθυνση. Την 1η Αυγούστου έφτασε και αγκυροβόλησε στο Νησί των Κέδρων (Isla Cedros) δυτικά της Χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια. Από εκεί, συνέχισε να πλέει βόρεια μέχρι που έγινε ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στις ακτές της σημερινής Καλιφόρνια, φτάνοντας στις 28 Σεπτεμβρίου του 1542 σε έναν κόλπο τον οποίο ονόμασε Σαν Μιγκέλ προς τιμή του ενός από τα τρία πλοία του. Ο κόλπος αυτός, είναι ο σημερινός Κόλπος του Σαν Ντιέγκο όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Αφού εξερεύνησε την περιοχή, ήρθε σε ειρηνική επαφή με τους ιθαγενείς Κουμεγιάι. Έπειτα από λίγες μέρες, συνέχισε το ταξίδι του. Στις 7 Οκτωβρίου του 1542 ανακάλυψε το νησί Σάντα Καταλίνα το οποίο ονόμασε  Σαν Σαλβαδόρ από το όνομα του πλοίου του, ονομάζοντας επίσης το κοντινό νησί που σήμερα έχει το όνομα Σαν Κλεμέντε, Βικτόρια από το όνομα του τρίτου πλοίου της αποστολής. Την επόμενη μέρα ανακάλυψε τον Κόλπο του Σαν Πέδρο και την μεθεπόμενη τον Κόλπο της Σάντα Μόνικα όπου εκεί κάρφωσε ένα σπαθί στην ακτή αξιώνοντας τις νέες ανακαλύψεις στο όνομα του Ισπανικού Στέμματος. 

   Στις 13 Νοεμβρίου, τα πλοία έφτασαν στο Ακρωτήριο του Πόιντ Ρέγες, τριάντα περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο του οποίου δεν εντόπισε την είσοδο (τον Πορθμό Γκόλντεν Γκέιτ) πιθανότατα λόγω κάποιας ομίχλης. Ο Καμπρίγιο, έδωσε την πρώτη ονομασία στο ακρωτήριο ως Ακρωτήριο των Πευκών (Cabo de Pinos) προφανώς λόγω της πληθώρας των πεύκων που υπήρχαν στην περιοχή. Το βορειότερο σημείο στο οποίο έφτασε η αποστολή, ήταν στις εκβολές του Ρώσου Ποταμού (Russian River), πενήντα χιλιόμετρα βορειότερα του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, καθώς άρχιζε ο χειμώνας, οι ισχυρές βόρειες καταιγίδες, ανάγκασαν τον Καμπρίγιο να επιστρέψει πίσω. Στις 23 Νοεμβρίου, ο στόλος του Καμπρίγιο, κατέπλευσε και πάλι στο νησί της Σάντα Καταλίνα όπου και αγκυροβόλησε για να επισκευαστούν οι ζημιές των πλοίων που προέκυψαν από τις καταιγίδες και για να περάσει ο χειμώνας. Κατά την παραμονή στο νησί, μια ομάδα ανδρών της αποστολής που αποβιβάστηκε με μια βάρκα στην ακτή, δέχθηκε επίθεση από τους ιθαγενείς. Ο Καμπρίγιο, για να τους σώσει, κατευθύνθηκε στην ακτή με ενισχύσεις. Πηδώντας από την βάρκα του, σκόνταψε σε έναν βράχο και έσπασε την κνήμη του. Το τραύμα του, σύντομα ανέπτυξε γάγγραινα και μετά από λίγες μέρες, στις 3 Ιανουαρίου του 1543 πέθανε και τάφηκε στο νησί. Η υπόλοιπη αποστολή, επέστρεψε στο Ναβιδάδ, στις 14 Απριλίου του 1543. 




  Ο Καμπρίγιο, έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στην σημερινή Πολιτεία της Καλιφόρνια πιστεύοντας πως οι ακτές που εξερεύνησε ήταν μέρος ενός νησιού, παρασυρόμενος από την Χερσόνησο την σημερινής Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικό. Το γεωγραφικό αυτό σφάλμα παρέμεινε μέχρι το 1701 όταν o Ισουήτης Εουσέβιο Φρανθίσκο Κίνο, απέδειξε πως η Καλιφόρνια είναι χερσόνησος. Σήμερα, στην Πολιτεία της καλιφόρνια, η 28η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Ημέρα Καμπρίγιο.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.