Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

H επόμενη παγκόσμια κρίση μπορεί να είναι… «εκδικητική»



Μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση ζυμώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες και θα μπορούσε να πλήξει "εκδικητικά", προειδοποίησε μια σημαντική ομάδα κεντρικών τραπεζιτών. Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα παρουσιάζουν τα ίδια σημάδια στις οικονομίες τους που έδειχναν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την οικονομική κρίση του 2007-08, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Ο Κλαούντιο Μπόριο, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, δήλωσε ότι μια νέα ύφεση μπορεί να έρθει "εκδικητικά " και "το τέλος μπορεί να μοιάζει περισσότερο με μια οικονομική άνθηση που πήγε στραβά". Η BIS, η οποία είναι γνωστή και ως κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες, προειδοποίησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια μετά από χρόνια χαμηλών επιπέδων προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που θα "πνίξει" την ανάπτυξη.

Η ομάδα προειδοποίησε επίσης για την απειλή που προκλήθηκε από την αύξηση του χρέους σε χώρες όπως η Κίνα και την άνοδο του προστατευτισμού, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε η "City AM". Το κινεζικό εταιρικό χρέος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007, φθάνοντας πλέον στο 166% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 44% του ΑΕΠ πέρυσι. Τον Μάιο, η Moody's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας για πρώτη φορά από το 1989 από το A1 στο Aa3, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την κινεζική κυβέρνηση.



Ο δείκτης κεφαλαιακής απόκλισης μεταξύ ΑΕΠ και πίστωσης έδειξε επίσης ότι το χρέος, το οποίο θεωρείται ως "δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης" για το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας, αυξάνεται πολύ ταχύτερα από ό, τι σε άλλες ασιατικές οικονομίες όπως η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ.

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και την κρίση του ευρώ που την ακολούθησε το 2010. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε ότι βιώνει μια "χαμένη δεκαετία", καθώς η παραγωγικότητα και οι μισθοί έχουν "παγώσει".

independent.co.uk



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.