Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΚΟΥΝΙΟΤΑΝ Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

seismosthesalo
Σα σήμερα 20 Ιουνίου το 1978 στις 11 και 03΄ το βράδυ έγινε ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης. 

Ο αποδυτηριάκιας εκείνο το καιρό βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ήμουνα 19 χρονών και έμενα στην οδό Ατλαντίδος 2, Κάτω Τούμπα. Καινούργια η πολυκατοικία. 

Μετά πήγα πιο κέντρο, Αντωνίου Καμάρα πάλι στο 2 εκεί πίσω απο την καφετέρια του Ξαρχάκου και μετα Καυταντζόγλου απο το 3ο σώμα στρατού πάνω. 

Κατ΄αρχάς να σας πώ ότι οι σεισμοί στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει και κάνενα 5μηνο πιο νωρίς. Χαρακτηριστικό ήταν εκείνο το βουητό που αν το έπαιρνες χαμπάρι σου προκαλούσε πανικό και συγχρόνως άκουγες και τα σιάρτερ να χτυπάνε και έλεγες η ζωή εδώ τελειώνει.

 Τις περισσότερες φορές ναι μεν άκουγα το βουητό και ένιοθα το κούνημα αλλά νόμιζα κάτι άλλο συνέβαινε μέχρι που ερχόταν οι συγκάτοικοι στο δωμάτιο και με τραβούσαν να κατέβουμε κάτω. 

Πρώτος όροφος ήταν, απέναντι είχε και ένα γήπεδο μπάσκετ  και μαζεύονταν μετά το σεισμό κι΄αλλα παιδιά και παίζαμε μπάσκετ. 

Το βράδυ τις 20ης Ιουνίου δεν είχε παιχνίδι στο μουντιάλ της Αργεντινής. 

Ενα 5 μηνο, συνέχεια κάθε μέρα 2 με 3 φορές τη μέρα η Θεσσαλονίκη κουνιόταν οπότε λίγο πολύ τους είχε συνηθίσει ο κόσμος. 

Το βράδυ της 20ης Ιουνίου χτύπησε με 6,5 βαθμούς στη κλίμακα ρίχτερ.


 Πανικός,  μία οκταώροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου  κατέρρευσε, λόγω προβλήματος που όπως ακούστηκε δημιούργησε  Ζαχαροπλάστης που είχε εργαστήριο με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 29 από τους ενοίκους της. 

Άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σεισμού της 20ης Ιουνίου να φθάσει τους 49. Οι τραυματίες ανήλθαν σε 220. 

Οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με σημερινές τιμές. 

9.480 οικοδομές υπέστησαν μη επισκευάσιμες βλάβες (3.170 στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων 35 σχολεία), 23.589 σοβαρότερες βλάβες (13.918) και 67.541 ελαφρότερες (49.071 στη Θεσσαλονίκη). 

Σημαντικές φθορές υπέστησαν και τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, που είχαν να συντηρηθούν από την απελεύθερωση της Θεσσαλονίκης  το 1912. 

Πολλές πολυκατοικίες είχαν κόκκινο σημάδι που σήμαινε ακατάλληλη. Η δική μας ήταν με πράσινο δεν είχε πάθει τίποτα γιατί ήταν καινούργια. 

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι πέρασαν το καλοκαίρι σε αντίσκηνα. Στη φωτογραφία τα αντίσκηνα και αριστερά το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού στη Μοναστηρίου αν θυμάμαι καλά μετά το Βαρδάρη.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.