Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

 Πως να δημιουργήσεις συνήθειες που σε κάνουν καλύτερο.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ σε τι ποσοστό κάποιες μικρές συνήθειες μπορούν να μεταβάλλουν είτε θετικά είτε αρνητικά την ζωή σου;

Οι συνήθειες είναι το σύνολο των επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων οι οποίες απαρτίζουν την καθημερινότητά μας.

Δραστηριότητες οι οποίες ενσωματώθηκαν με εμάς συνειδητά ή μη, γινόμενες ένα με την προσωπικότητά μας.

Οι συνήθειες διαμορφώνονται κυρίως για να διευκολύνουν πρακτικά την ζωή μας ώστε να αποταμιεύουμε χρόνο από «ανούσιες» εργασίες, εστιάζοντας την ενέργειά μας σε πιο παραγωγικές.

Φαντάσου πόσο χρονοβόρο θα ήταν αν κάθε μέρα ξυπνούσες και σπαταλούσες τον περισσότερο χρόνο σου σκεπτόμενος τι πρωινό θα φας, τι σταθμό θα επιλέξεις να ακούσεις στο ραδιόφωνο ή να προσπαθούσες να διαλέξεις από ποιον δρόμο θα πας σήμερα στη εργασία σου.

Όλα αυτά θα ήταν ειλικρινά σπατάλη χρόνου. Για αυτό λοιπόν ο εγκέφαλός μας, πολύ σοφά, έχει αυτοματοποιήσει τέτοιου είδους λειτουργίες ώστε να μας δίνει το περιθώριο να εστιάζουμε το δυναμικό μας αλλού.

Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο οι συνήθειες οι οποίες έχουν την τάση να μας επηρεάζουν χρονικά αλλά και σωματικά.

Υπάρχουν δυστυχώς όχι μόνο μη ωφέλιμες συνήθειες από άποψη χρόνου αλλά και αυτές που είναι αρκετά επιβλαβείς για τον οργανισμό μας, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης, το κάπνισμα ή η αναβλητικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθειες ασκούν μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της τωρινής καθημερινότητάς μας καθορίζοντας απόλυτα την μελλοντική μας υγεία και επιτυχία.


Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

Όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι παγκοσμίως, γνωρίζοντάς το, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο να αναπτύξουν συνειδητά ωφέλιμες και παραγωγικές συνήθειες ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Αλλά δίνουν επίσης ακόμη περισσότερη βαρύτητα στο να απαλλαγούν και να θέσουν όρια σε μη δημιουργικές συνήθειες οι οποίες σαμποτάρουν την πρόοδό τους, κρατώντας τους στάσιμους και συχνά υπονομεύοντας την επιτυχία τους.
Πώς πετυχαίνουν κάτι τέτοιο;
Πάμε να το δούμε!

#1. Επίλεξε Συνειδητά Ποιες Συνήθειες δεν σε Εξυπηρετούν

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες
Η αναγνώριση των «κακών» συνηθειών είναι το Α και το Ω ώστε να καταφέρεις να τις αλλάξεις.

Πολλοί άνθρωποι, πραγματικά μέσα στην ένταση και τις υποχρεώσεις της ημέρας τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν καν ότι υιοθετούν μη παραγωγικές συνήθειες.

Σε αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και ένα πρόχειρο γεύμα, το οποίο θα μπει εμβόλιμα μέσα στην ημέρα τους αποπροσανατολίζοντάς τους από το διατροφικό πλάνο τους.

Προσπάθησε να εντοπίσεις τέτοια γεγονότα που καταλήγουν να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να λαμβάνεις άμεσα τα μέτρα σου.

Μην διστάσεις ακόμα και να ζητήσεις την βοήθεια ενός στενού σου φίλου, συνεργάτη ή της οικογένειάς σου προκειμένου να σου πουν αυτοί κάτι που έχουν παρατηρήσει σε εσένα και θα σε ωφελούσε να το αλλάξεις.

#2. Εντόπισε το Συναισθηματικό Υπόβαθρο Πίσω από Κάθε Συνήθεια

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

Κάθε «κακιά» συνήθεια συνήθως τροφοδοτείται ή τροφοδοτήθηκε στο παρελθόν από ένα αρνητικό συναίσθημα το οποίο έχεις κρύψει καλά μέσα σου επειδή δεν μπορούσες να το διαχειριστείς και να το εκφράσεις την δεδομένη στιγμή.

Αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκουν ως μόνη διέξοδο το φαγητό όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις στρες, μοναξιάς, θυμού, απόγνωσης ή ακόμα και όταν θελήσουν να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για μια επιτυχία τους, μη γνωρίζοντας τον σωστό τρόπο, το κάνουν μέσω της τροφής.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και δες αν ταυτίζεσαι σε κάποιες από αυτές   :
  • Τρως περισσότερο όταν αισθάνεσαι άγχος;
  • Θεωρείς το φαγητό σου σύμμαχό σου ή εχθρό σου στην διατήρηση της υγείας σου;
  • Τρως για να αισθανθείς καλύτερα όταν είσαι λυπημένος ή ανήσυχος;
  • Έχεις εντοπίσει να ανταμείβεις τον εαυτό σου με φαγητό ή γλυκό;
Αν βρίσκεις τον εαυτό σου σύμφωνο σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε πρέπει να βρεις άλλους τρόπους εκτός της τροφής για να «ταΐσεις» τα συναισθήματά σου.

Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις την γυμναστική, τον χορό ή έναν περίπατο όταν αισθάνεσαι αγχωμένος.

Επίσης όταν νιώθεις μοναξιά μπορείς να πάρεις εσύ την πρωτοβουλία να συναντηθείς με έναν φίλο σου ή να ασχοληθείς εθελοντικά σε κάποιον οργανισμό που σε ενδιαφέρει.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντικαταστήσεις ένα αρνητικό συναίσθημα και να αποφύγεις να πέσεις στην παγίδα να δημιουργήσεις συνήθειες που όχι μόνο δεν θα σε ευνοήσουν μακροπρόθεσμα αλλά θα σου δημιουργήσουν και ενοχές.

#3. Θέσε τα Όρια σου στον Περίγυρό σου

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

Έχοντας την τάση να επηρεαζόμαστε από τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε καθημερινά, συχνά ενστερνιζόμαστε θετικά και αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Κάνοντας κτήμα μας δικές τους απλές λέξεις ή φράσεις, μορφασμούς, πεποιθήσεις ακόμα και μικροσυνήθειες τις οποίες ενσωματώνουμε υποσυνείδητα στην προσωπικότητά μας.

Προσπάθησε να σκεφτείς για λίγο τι επιπτώσεις θα έχει για εσένα η συναναστροφή σου με έναν αναβλητικό συνάδελφό που έχει την συνήθεια να δίνει συνεχώς παράταση στις εργασιακές του υποχρεώσεις.

Σίγουρα όχι και τις καλύτερες, διότι αργά ή γρήγορα θα επηρεαστείς από αυτόν αφού θα προσπαθήσει να σε «ρουφήξει» στην δική του πραγματικότητα.
Κάνοντας σου συνεχώς δελεαστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγει τυχόν υποχρεώσεις του και να μοιραστεί παράλληλα  με κάποιον τις ενοχές και το άγχος που του δημιουργεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Μην επιτρέπεις λοιπόν σε τέτοιους ανθρώπους να έχουν θέση στην ζωή σου και να σου διαμορφώνουν μη παραγωγικές συνήθειες που δεν αρμόζουν στην προσωπικότητά σου. Βάλε τα όριά σου από την αρχή και κάνε ξεκάθαρη την θέση σου.

#4. Θέσε Ρεαλιστικές Προσδοκίες

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

Συχνά όταν βάζουμε στόχους για να κάνουμε πράξη την αλλαγή που επιδιώκουμε στην ζωή μας, κάνουμε το σφάλμα και τους θέτουμε υπερβολικά υψηλούς.

Αυτό μπορείς να το παρατηρήσεις εύκολα στην αρχή κάθε νέου έτους όπου οι περισσότεροι κοιτάμε έντρομοι το παρελθόν για τα χρόνια που πήγαν ανεκμετάλλευτα και αποφασίζουμε ότι τη νέα χρόνια τίποτα δεν θα μείνει ίδιο.
Έτσι συνηθίζουμε να ορίζουμε υψηλούς στόχους αυξάνοντας τις απαιτήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας.

Γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ισχυρό πλήγμα στην προσωπικότητά μας αφού όση εσωτερική δύναμη κι αν έχουμε με τις πρώτες αποτυχίες θα κλονιστεί η πίστη μας και θα καταφύγουμε πάλι στις παλιές «κακές» μας συνήθειες εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια.

Έτσι στον αγώνα της αλλαγής των συνηθειών που θέλεις να δεις, προσπάθησε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σου.

#5. Επιβράβευσε τον Εαυτό σου

Πώς να Δημιουργήσεις Όρια Ανάμεσα σε Εσένα και τις Κακές σου Συνήθειες

Κάθε αλλαγή που μας συμβαίνει είναι σαν να αφήνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας πίσω μας, οπότε φρόντισε να αντικαταστήσεις αυτό το κενό που δημιουργείται ώστε να επέλθει η ισορροπία.

Η μη αντικατάστασή του θα επαναφέρει στην επιφάνεια την παλιά-«κακιά» σου συνήθεια από την οποία προσπαθούσες τόσο καιρό να απαλλαγείς.

Οπότε βρες μια παρεμφερή θετική συνήθεια και ένταξέ την στο πρόγραμμά σου στην θέση της προηγούμενης.

Η χρήση μιας παρεμφερούς συνήθειας δεν θα αποπροσανατολίσει πολύ το μυαλό σου ώστε να αντιδράσει με μεγάλο βαθμό, για αυτό τον λόγο θα την αφομοιώσει πιο εύκολα.

Αφού την εντάξεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου για αυτήν την αλλαγή που πραγματοποίησες.

Η επιβράβευση είναι το σημαντικότερο σημείο σε όλη την διαδικασία και πρέπει να γίνεται άμεσα ώστε ο εγκέφαλος να δημιουργήσει καινούργιους θετικούς νευρώνες οι οποίοι θα νεύρο-συσχετίζουν την νέα συνήθεια με το αίσθημα της ανταμοιβής.

Επανάλαβε το παραπάνω όσες φορές χρειαστεί έως ότου η νέα σου συνήθεια να ενσωματωθεί πλήρως στις δραστηριότητές σου και να γίνεται απόλυτα αυτοματοποιημένη έως ότου φτάσεις στο σημείο να μην έχεις την ανάγκη της επιβράβευσης.

 menofstyle

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.