Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Μήπως προλαβαίνεις να τα σκεφτείς όλα...εκτός από την ευτυχία σου;



Προσπάθησες ποτέ να σταματήσεις το μυαλό σου να σκέφτεται; Δεν είναι εύκολο ε; Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η δουλειά του μυαλού, να σκέφτεται. Το μυαλό σου παράγει σκέψεις, όπως τα αυτιά σου ακούνε ήχους και όπως τα μάτια σου βλέπουν όσα υπάρχουν γύρω σου. Το να σκέφτεσαι δεν είναι κακό. Το θέμα είναι στο ότι πολλές φορές οι σκέψεις μας κατακλύζουν και γινόμαστε υπόδουλοί τους. Οι σκέψεις εξουσιάζουν τη ζωή μας. Θεωρούμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα σκεφτόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι ότι προσκολλούμαστε στις ιστορίες που φτιάχνει το μυαλό μας και καταλήγουμε να εγκλωβιζόμαστε στις σκέψεις μας.

Το γεμάτο σου μυαλό είναι ένα μείγμα από σκέψεις, συναισθήματα, αμφιβολίες και φόβους. Αυτό ισχύει για όλους μας. Στις μέρες μας η διαδικασία γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Το μυαλό μας λειτουργεί σαν μηχανή: σχεδιάζει, κρίνει, αναλύει, σχολιάζει, θυμάται, προβλέπει και πολλά άλλα. Και εμείς δεν συνειδητοποιούμε πως αυτός ο υπερβολικός ρυθμός ελέγχει και καθορίζει την ημέρα μας, έως ότου ‘καταρρέουμε’ το βράδυ στο κρεβάτι μας.

Για να κατανοήσουμε το βαθμό στον οποίο οι σκέψεις μας καθορίζουν τον κόσμο μας, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πόσο “απασχολημένο” είναι το μυαλό μας. Εδώ θα βρεις μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το μυαλό σου είναι τόσο γεμάτο…που σου στερεί το χρόνο να σκεφτείς την ευτυχία.

1. Ο ‘σκόρπιος’ νους


Έτσι αποκαλώ το μυαλό που χάνεται μέσα στις σκέψεις του και στους περισπασμούς από το περιβάλλον. Σε όλους μας έχει τύχει να νιώθουμε κάπως χαμένοι στις σκέψεις μας και να μην λειτουργούμε με συγκέντρωση. Μου έχει τύχει να φύγω από το σπίτι με τις παντόφλες μου, να ξεχάσω τα κλειδιά μου, να φοράω τα γυαλιά μου και την ίδια στιγμή να τα ψάχνω με μανία στο σπίτι. Πολλοί από εμάς ζούμε με ένα σκόρπιο μυαλό. Και αυτό δεν είναι μια κριτική, είναι μια διαπίστωση.

Ο αποσυντονισμένος, σκόρπιος νους είναι ένας αδύναμος νους. Τρέχει, τρέχει και δεν σε αφήνει να επιβραδύνεις το ρυθμό σου για να μπορείς συνειδητά να ακουμπήσεις τα κλειδιά σου πάνω στο τραπέζι όταν επιστρέφεις σπίτι, ή να δεις το σήμα του ΣΤΟΠ στο δρόμο.



2. Ο ‘εθισμένος’ νους


Είμαστε τόσο εθισμένοι στο να εκτελούμε όλο και περισσότερα πράγματα, που αγνοούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των ανθρώπων που διαρκώς ελέγχουν το κινητό τους σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, περιμένοντας, διασκεδάζοντας, τρώγοντας ή και μιλώντας με τους άλλους.

Όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε ή να επικεντρωθούμε στο συνομιλητή μας.  Το μυαλό μας είναι ‘κολλημένο’ σε αυτά που έχουμε να κάνουμε. Κι εμείς, τότε, νιώθουμε ότι όλα γύρω μας κινούνται με τέτοια ταχύτητα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε και αυτό γίνεται σταδιακά ένας φαύλος κύκλος. Συχνά, καταλήγουμε να νιώθουμε ότι “δεν ζούμε”.

3. Ο αυτόματος πιλότος


Αρκετά από αυτά που κάνουμε μέσα στην ημέρα είναι επαναλαμβανόμενα, όπως το να βουρτίζουμε τα δόντια μας, να τσεκάρουμε τα emails μας, να κάνουμε μπάνιο. Φαίνεται, όμως, ότι και ο τρόπος που σκεφτόμαστε τείνει να είναι επαναλαμβανόμενος. Πολλές από τις σκέψεις που κάναμε χτες, γίνονται οι σκέψεις του σήμερα και εμφανίζονται ξανά και ξανά στο μυαλό μας. Σταδιακά δημιουργείται ένα σταθερό μοτίβο σκέψης το οποίο λειτουργεί αυτοματοποιημένα, χωρίς να συνειδητοποιούμε αυτό που σκεφτόμαστε και το αν είναι σημαντικό για εμάς. Γίνεται μία σταθερή φωνή που μας εξουθενώνει και μας αφαιρεί ενέργεια και ζωτικότητα κάθε μέρα.

Παρατηρώ, συχνά, στις συνεδρίες μου αυτό το μοτίβο αυτόματου πιλότου, τις περισσότερες φορές μέσα από τις φράσεις που ξεκινούν με “πρέπει” (πρέπει να συγκεντρωθώ, πρέπει να αλλάξω, πρέπει να χάσω βάρος, πρέπει να κάνω σχέση). Παρατηρώ τον “αυτόματο πιλότο” γύρω μου, στον κόσμο που βιάζεται να μπει στο μετρό, στο σούπερ μάρκετ, στο γραφείο. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που δεν αφήνουν το μυαλό για μια στιγμή να ησυχάσει, που δεν το αφήνουν να “δει”, να λειτουργήσει συνειδητά, να απολαύσει.

4. Ο ‘υπερ-φορτωμένος’ νους


Όπου και να κοιτάξεις, μια πληροφορία θα βρεθεί μπροστά σου. Κατακλυζόμαστε από υπερβολικό όγκο πληροφοριών τις οποίες, τις περισσότερες φορές, δεν έχουμε καν το χρόνο να επεξεργαστούμε. Βομβαρδιζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα, ειδήσεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο «σκληρός» μας δίσκος να γεμίζει και να γίνεται αναποτελεσματικός και αργός. Ζούμε σε μια εποχή, που ο όγκος των πληροφοριών που καλούμαστε να θυμιθούμε και να αποθηκεύσουμε προκαλεί κόπωση, χρόνιο άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.

5. Ο ‘υπερ-σκεπτόμενος’ νους


Από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης χρόνιου στρες είναι η υπεβολική σκέψη. Ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις καταστάσεις και τις εμπειρίες που βιώνουμε, συχνά ξεπερνά τις σκέψεις και γίνεται ερμηνεία, κρίση, υποψία, αμφιβολία, ανησυχία. Σχεδιάζουμε εξαντλητικά, ανησυχούμε υπερβολικά, ζούμε κάτι πριν συμβεί. Ένα επαναλαμβανόμενο σενάριο που ξεπερνά τη λειτουργία του νου και μας αφαιρεί κάθε δυνατότητα να ζήσουμε στο εδώ και τώρα, μας γεμίζει άγχος και συχνά οδηγεί σε κρίσεις πανικού.

Τέσταρε το δικό σου τρόπο


Συνειδητοποιείς ότι και ο δικός σου νους ανήκει και κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες; Νιώθεις ότι το μυαλό σου τρέχει από εδώ και από εκεί όλη την ώρα;

Δεν είσαι μόνος.

Σε προκαλώ να κάνεις τις παρακάτω ασκήσεις, για να διαπιστώσεις πώς ο τρόπος που σκέφτεσαι μπορεί να σε απομακρύνει από τους ανθρώπους που αγαπάς ή να επηρεάζει την καθημερινότητά σου με ένα τρόπο που δεν συνειδητοποιείς ή να σου στερεί χρόνο από την ευτυχία και την ευημερία σου.

Γράψε, τρεις στιγμές, που παρατηρείς μέσα στην ημέρα ότι ο νους σου αποσπάται, τρέχει ή αγχώνεται (π.χ. όταν οδηγείς, όταν τρως, όταν κάνεις μπάνιο, όταν διαβάζεις):
1. _______________________________________
2. _______________________________________
3. _______________________________________

Γράψε τρεις λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση του νου σου (π.χ. αποσυντονισμένος, στρεσαρισμένος, εξουθενωμένος):
1. _______________________________________
2. _______________________________________
3. _______________________________________

Οι απαντήσεις σου, στη διάρκεια της ημέρας, θα σου προσφέρουν έδαφος για να διερευνήσεις πώς το μυαλό σου επηρεάζει τον τρόπο που ζεις.

Αξιοποίησε τις παρατηρήσεις σου για να επαναφέρεις το νου σου στο εδώ και τώρα. Για παράδειγμα, αν σημειώσεις ότι ο νους σου αποσπάται όταν οδηγείς, ξεκίνησε να επικεντρώνεσαι στην εμπειρία της οδήγησης όταν είσαι στο αυτοκίνητο. Κλείσε το ραδιόφωνο και παρατήρησε όσα συμβαίνουν γύρω σου τη στιγμή που οδηγείς. Δες τον ουρανό, τα δέντρα και ‘άκουσε’ το σώμα σου.

Μετά, σημείωσε τη στιγμή που χάνεις τη συγκέντρωσή σου και επιστρέφεις στο συνηθισμένο μοτίβο σκέψης. Αυτός είναι ο τρόπος να ‘εκαιδεύσεις’ το μυαλό σου σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας. Παρατηρείς, παρατηρείς, παρατηρείς.

Κατανοώντας τον τρόπο που το μυαλό σου λειτουργεί σημαίνει ότι κάνεις το πρώτο βήμα για να αλλάξεις το συνηθισμένο τρόπο. Επαναφέροντας το νου στο τώρα, βοηθάς τον εαυτό σου να εστιάσει σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει, να βιώσεις την εμπειρία σε παρόντα χρόνο, είτε είναι θετική, είτε αρνητική.

Η παρατήρηση και μόνο είναι αρκετή για να ‘αφυπνιστείς’ και να δράσεις. Η παρατήρηση είναι ο χρόνος σου, να σκεφτείς την ευτυχία!

* Όπως σοφά έχει γράψει μία φίλη συγγραφέας “τίποτε δεν συμβαίνει, όταν δεν συμβαίνει”.


us10.campaign

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.