Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Δωρεάν Δημιουργία Blog - Αποκτήστε τη Δική σας Ιστοσελίδα


Κάποτε, για να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστοσελίδα χρειάζονταν είτε γνώσεις προγραμματισμού ή να πληρώσουμε έναν επαγγελματία. Πλέον, μπορούμε να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα δωρεάν και χωρίς ειδικές γνώσεις. Δείτε τη δημιουργία site και τη δημιουργία blog, βήμα προς βήμα. Στο τέλος του οδηγού, θα έχετε τη δική σας σελίδα.


Από τεχνικής άποψης, η δημιουργία site δεν έχει καμία διαφορά από τη δημιουργία blog. Πρακτικά, το blog είναι μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα, όπως αντίστοιχα εξειδικευμένο είναι ένα e-shop.
Η λέξη blog προέρχεται από τη λέξη weblog, που είναι συνδυασμός του web (ιστός, με την έννοια του ίντερνετ ως "παγκόσμιου ιστού") και του log (αρχείο καταγραφής).
Ένα blog είναι μια ιστοσελίδα, κυρίως ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπου αναρτώνται τακτικά δημοσιεύσεις. Συνήθως οι δημοσιεύσεις παρουσιάζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τη νεότερη προς την παλαιότερη.
Ένας μεγάλος αριθμός από blog είναι προσωπικά, με έναν μόνο αρθρογράφο. Θα βρούμε όμως και σημαντικό αριθμό από επαγγελματικά blog, με ομάδα αρθρογράφων, τα οποία έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία διεθνώς.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστοσελίδα Mashable.com, την οποία ξεκίνησε ο Pete Cashmore σαν ένα απλό προσωπικό blog τον Ιούλιο του 2005 από το σπίτι του, όταν ήταν μόλις 19 ετών.
Σήμερα, το Mashable έχει δεκάδες υπαλλήλους και δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα. Εκτιμάται πως βρίσκεται ανάμεσα στις 700 μεγαλύτερες σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδες στον κόσμο.

Πλατφόρμες blogging: Η ευκολότερη μέθοδος για τη δημιουργία blog
Ένα σημείο-κλειδί για την εύκολη δημιουργία blog είναι οι έτοιμες πλατφόρμες blogging. Πιθανώς να έχετε ακούσει για το Blogger, για το WordPress.com, ή ακόμα και για το Wix.
Οι πλατφόρμες αυτές μας δίνουν αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη διαμόρφωση της ιστοσελίδας, για τη δημιουργία των δημοσιεύσεων, και ταυτόχρονα δωρεάν φιλοξενία της σελίδας μας.
Με την κατάλληλη πλατφόρμα, για να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα αρκεί απλά να κάνουμε drag and drop τα στοιχεία της, για να τη διαμορφώσουμε στα μέτρα μας. Επίσης, η σύνταξη κάθε δημοσίευσης είναι εξίσου απλή με το να γράφουμε στο Word.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αμέτρητες πλατφόρμες bloggging, που μας επιτρέπουν τη δωρεάν δημιουργία blog.
Για τις ανάγκες του οδηγού επιλέξαμε τη Webnode. Έχοντας δοκιμάσει κατά καιρούς αρκετές πλατφόρμες, βρίσκουμε πως η Webnode ξεχωρίζει γιατί συνδυάζει την εύκολη δημιουργία blog με τις πλούσιες δυνατότητες παραμετροποίησης.
Έτσι, μπορούμε να έχουμε μια ιστοσελίδα ακριβώς όπως την θέλουμε, χωρίς τους περιορισμούς που εισάγουν συγκεκριμένες πλατφόρμες. Σε μελλοντικό οδηγό, θα κάνουμε αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στις πιο γνωστές πλατφόρμες blogging.
Δημιουργία λογαριασμού και ονομασία ιστοσελίδας
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία blog στη Webnode είναι να φτιάξουμε έναν δωρεάν λογαριασμό.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να εισάγουμε ένα όνομα για την ιστοσελίδα μας, μία έγκυρη διεύθυνση email, και έναν ισχυρό κωδικό.
Να σημειωθεί πως το όνομα που θα επιλέξουμε θα είναι και η διεύθυνση της σελίδας μας, της μορφής http://onoma.webnode.gr. Βεβαίως, μπορούμε όποτε θέλουμε να αποκτήσουμε ένα δικό μας domain και να το συνδέσουμε με το blog μας.
Βέβαια, με περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες στη Webnode, και εφόσον κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει απεριόριστα blog, τα ονόματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί είναι δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό ισχύει σε κάθε γνωστή πλατφόρμα.
Αν επιλέξουμε κάποιο όνομα που χρησιμοποιείται ήδη, η Webnode δεν θα βγάλει κάποιο μήνυμα σφάλματος. Απλώς θα προσθέσει έναν αριθμό σε αυτό, πχ myblog3186.webnode.gr. Αυτό φαίνεται άμεσα μετά την επιλογή ονόματος.
Αν λοιπόν το όνομα που επιλέξαμε είναι πιασμένο, θα φαίνεται ένας αριθμός μετά το ?p=onoma στη γραμμή των διευθύνσεων.
Να σημειωθεί πως τα ονόματα κατοχυρώνονται άμεσα με τη δημιουργία της ιστοσελίδας, ακόμη και αν δεν αναρτηθεί ποτέ η σελίδα για δημόσια προβολή.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν το myblog.webnode.gr φαίνεται ελεύθερο αν το επισκεφθούμε...
...αυτό δεν σημαίνει πως το όνομα είναι διαθέσιμο για τη σελίδα μας.
Φροντίστε λοιπόν να επιλέξετε ένα πρωτότυπο όνομα, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσετε ένα δικό σας domain, που είναι απαραίτητο για κάθε επιτυχημένο blog.
Αν το πρώτο όνομα που επιλέξαμε ήταν κατοχυρωμένο, στην αρχική σελίδα webnode.gr μπορούμε να πάμε στο μενού...
...και να επιλέξουμε "Τα Project μου"
Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια νέα ιστοσελίδα με ένα νέο όνομα.
Μπορούμε επίσης να διαγράψουμε το project με το όνομα που δεν μας άρεσε. Αρκεί να κάνουμε κλικ επάνω του, και στη σελίδα που θα ανοίξει να επιλέξουμε τη Διαγραφή project.

Email επιβεβαίωσης

Σύντομα μετά την εγγραφή θα έρθει ένα email στη διεύθυνση που δηλώσαμε. Θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο που περιέχει, για να επιβεβαιώσουμε το λογαριασμό μας.
Αν δεν μας ήρθε καθόλου το email, και ελέγξαμε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, είναι πιθανώς να γράψαμε λάθος τη διεύθυνσή μας.
Μπορούμε να την ελέγξουμε πηγαίνοντας στο μενού στην αρχική σελίδα και επιλέγοντας "Το προφίλ μου".
Αν η διεύθυνση είναι λανθασμένη, μπορούμε να την αλλάξουμε από την επεξεργασία.
Είναι σημαντικό να έχουμε τη σωστή διεύθυνση, γιατί είναι απαραίτητη σε περίπτωση που ξεχάσουμε τον κωδικό μας.
Προσωπική Ιστοσελίδα, Επαγγελματική Ιστοσελίδα, ή Online Κατάστημα
Στο επόμενο βήμα μετά την εγγραφή, θα επιλέξουμε τι είδους ιστοσελίδα θέλουμε να φτιάξουμε. Για τη δημιουργία blog, η "Προσωπική Ιστοσελίδα" είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.
Οι διαφορές ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ιστοσελίδα αφορούν κυρίως τα διαθέσιμα template για την εμφάνιση της σελίδας μας. Η επιλογή Online Κατάστημα προσθέτει πλήρεις δυνατότητες για αγορές και πληρωμές.
Επιλογή εμφάνισης (Template)
Έχοντας επιλέξει το είδος της σελίδας, στη συνέχεια επιλέγουμε το Template, δηλαδή τη βασική εμφάνιση της σελίδας.
Οι γραφίστες της Webnode έχουν δημιουργήσει δεκάδες εμφανίσεις, για να επιλέξουμε αυτή που ταιριάζει στο Blog μας.
Σε κάθε ένα από τα template μπορούμε να επιλέξουμε το "Δες" για να δούμε πώς θα φαίνεται η σελίδα μας.
Φυσικά, όλες οι φωτογραφίες μπορούν και πρέπει να αλλαχτούν για την προσωπική μας ιστοσελίδα. Οι έτοιμες φωτογραφίες χρησιμοποιούνται απλά για να μας δώσουν μια αίσθηση για την εμφάνιση του blog.
Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με κάποιο template, πατάμε το "Επιλέξτε template" πάνω δεξιά.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η ιστοσελίδα μας είναι έτοιμη να την επεξεργαστούμε όπως θέλουμε.
Διαμορφώνοντας την εμφάνιση
H Λειτουργία επεξεργασίας δείχνει το template που επιλέξαμε. Περνώντας το δείχτη πάνω από οποιοδήποτε από τα στοιχεία της σελίδας επί της οθόνης, εμφανίζονται διακεκομμένες γραμμές.

Επεξεργασία στοιχείων

Κάνοντας κλικ σε κάθε ένα από τα στοιχεία, θα εμφανιστούν επιπλέον επιλογές, ανάλογα με το είδος του στοιχείου.
Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στον τίτλο πάνω αριστερά, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το κείμενο, να αλλάξουμε τη μορφή του κειμένου, ή να το αντικαταστήσουμε με ένα λογότυπο.

Διαγραφή στοιχείων

Σε στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα, θα εμφανιστεί και ένας κάδος αχρήστων, για να τα διαγράψουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην θέλουμε φωτογραφία μας πάνω αριστερά.
Πριν τη διαγραφή κάθε στοιχείου, το σύστημα θα ζητήσει επιβεβαίωση, για να μην σβήσουμε από λάθος κάτι που δεν θέλαμε να σβηστεί.

Προσθήκη νέων στοιχείων

Τοποθετώντας το δείκτη ανάμεσα σε υπάρχοντα στοιχεία, θα εμφανιστεί ένα σύμβολο "+" για να προσθέσουμε επιπλέον πληροφορίες. Αυτή η δυνατότητα λειτουργεί στη sidebar...
...στο κεντρικό τμήμα της σελίδας...
...ή ακόμα και για προσθήκη σε όλο το πλάτος της σελίδας.
Κάνοντας κλικ στο σύμβολο +, εμφανίζονται αναλυτικά οι επιλογές για το τι μπορούμε να προσθέσουμε.
Ανάλογα με τη θέση επί της σελίδας, έχουμε και διαφορετικές επιλογές.
Επίσης, οι τελείες πάνω δεξιά στην κάθε ενότητα "προσθέστε περιεχόμενο" μας δίνουν ακόμα περισσότερες σελίδες με προτάσεις.

Μετακίνηση στοιχείων

Κάθε ένα από τα υπάρχοντα στοιχεία στην ιστοσελίδα μπορεί να μετακινηθεί με ένα απλό drag and drop. Αρκεί να τοποθετήσουμε το δείκτη ώστε να αλλάξει σχήμα...
...και μετά να κρατήσουμε πατημένο το αριστερό κλικ και να μετακινήσουμε το στοιχείο. Μία έντονη γραμμή δείχνει που θα τοποθετηθεί μόλις το αφήσουμε.
Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε την αναλογία ανάμεσα στη sidebar και την κυρίως στήλη της  σελίδας, κάνοντας κλικ και τραβώντας τη διακεκομμένη γραμμή ανάμεσα σε δύο στοιχεία.
Η πλατφόρμα του webnode θα προσαρμόσει αυτόματα το κείμενο και τις φωτογραφίες ώστε να εκμεταλλεύεται τις νέες διαστάσεις.
Προσθέτοντας επιπλέον σελίδες στο blog
Κάθε ιστοσελίδα ή blog έχει υποχρεωτικά μια αρχική σελίδα. Από εκεί και πέρα, όμως, μπορούμε να έχουμε και άλλες σελίδες, για πληροφορίες, επικοινωνία, φωτογραφική gallery, ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Για να επεξεργαστούμε τις σελίδες του blog μας, αρκεί να επιλέξουμε την αντίστοιχη ρύθμιση "Σελίδες" στη γραμμή εργασιών στην κορυφή της σελίδας.
Από εδώ μπορούμε να προσθέσουμε σελίδες, να αφαιρέσουμε κάποια από τις υπάρχουσες, και να επιλέξουμε αν η νέα σελίδα θα φαίνεται στο μενού, ή αν θα είναι προσβάσιμη μόνο με σύνδεσμο μέσα από τη σελίδα.
Όπως και σε όλο το περιβάλλον της Webnode, οι οδηγίες είναι σε απλά Ελληνικά, και δεν θα δυσκολέψουν ακόμα και τους πλέον αρχάριους.
Εμφάνιση των δημοσιεύσεων
Το πιο σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία blog είναι η ενότητα με τις δημοσιεύσεις.
Το Template που επιλέξαμε είχε ήδη ενσωματωμένη τη σχετική ενότητα.
Αν έχουμε επιλέξει κάποιο template που δεν περιλαμβάνει δημοσιεύσεις από προεπιλογή, μπορούμε να τις προσθέσουμε χειροκίνητα. Αρκεί να εισάγουμε το στοιχείο "Πρόσφατες Δημοσιεύσεις" από τη δεύτερη ενότητα του περιεχομένου.
Κάνοντας κλικ στο στοιχείο που εισάγαμε, από την επιλογή "Διάταξη" ...
...έχουμε πρόσβαση στο μενού που μπορούμε να διαμορφώσουμε την εμφάνιση των δημοσιεύσεων όπως θέλουμε.
Μπορούμε να έχουμε από σκέτους τίτλους μέχρι μεγάλα πεδία...
...μεγάλη εικόνα και κείμενο, και άλλες επιλογές.
Πώς κάνω δημοσιεύσεις στο blog μου
Αρχικά, για να προσθέσουμε δημοσιεύσεις στο blog πρέπει να είμαστε υποχρεωτικά στην ενότητα επεξεργασίας της σελίδας.
Για να μπούμε εκεί, συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας της Webnode από την αρχική σελίδα, και επιλέγουμε από το μενού "Τα project μου".
Στη συνέχεια επιλέγουμε τη σελίδα μας, και κάνουμε κλικ για να την επεξεργαστούμε.
Για να προσθέσουμε νέα δημοσίευση, κάνουμε κλικ στο στοιχείο με τις δημοσιεύσεις. Με την επιλογή "Νέα δημοσίευση" μπορούμε να συντάξουμε το κείμενο της επιλογής μας.
Επιλέγουμε ένα τίτλο και κάνουμε κλικ στη Δημιουργία.
Αυτό θα ανοίξει τη νέα δημοσίευση. Μπορούμε πλέον να προσθέσουμε το κείμενο της επιλογής μας.
Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε και επιπλέον επιλογές μορφοποίησης του κειμένου, από το βελάκι στην άκρη της μπάρας.
Φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε και εικόνες...
...καθώς και επιπλέον παραγράφους κειμένου.
Όταν είμαστε έτοιμοι να εμφανίσουμε τη δημοσίευσή μας, απλά επιλέγουμε "Δημοσίευση".
Πλέον η νέα δημοσίευση εμφανίζεται μαζί με τις άλλες στην αρχική σελίδα.
Από την επιλογή "Διαχείριση δημοσιεύσεων" μπορούμε να διαχειριστούμε όλες τις παλαιότερες δημοσιεύσεις, καθώς και να προγραμματίσουμε δημοσιεύσεις για δημοσίευση στο μέλλον.
Από την ενότητα "Ρυθμίσεις SEO" μπορούμε να ορίσουμε σημαντικές πληροφορίες για κάθε δημοσίευση όσον αφορά το Search Engine Optimization, όπως τις λέξεις-κλειδιά (meta keywords).
Ρυθμίσεις για την ιστοσελίδα
Επιλέγοντας τις "Ρυθμίσεις" μπορούμε να προσαρμόσουμε αρκετές διαφορετικές παραμέτρους της σελίδας μας.
Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε την ενότητα "Ρυθμίσεις Ιστοσελίδας", από όπου μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα της ιστοσελίδας, να επιλέξουμε αν θα ενημερωθούν οι μηχανές αναζήτησης, και να συνδέσουμε το λογαριασμό μας του Google Analytics.
Να σημειωθεί πως αλλάζοντας το όνομα της ιστοσελίδας, δεν θα αλλάξει η διεύθυνσή της. Η Webnode δεν υποστηρίζει την αλλαγή της διεύθυνσης http://onoma.webnode.gr.
Αν θέλουμε άλλη διεύθυνση, θα πρέπει είτε να αγοράσουμε όνομα χώρου, ή να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα από το μηδέν στη Webnode.
Δημοσιεύοντας ολόκληρη την ιστοσελίδα
Όσο επεξεργαζόμαστε την ιστοσελίδα μας, οι αλλαγές δεν θα είναι εμφανείς στους επισκέπτες, παρά μόνο σε εμάς, ως διαχειριστές.
Όταν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, από την αρχική σελίδα κάνουμε κλικ στη "Δημοσίευση".
Σε λίγα δευτερόλεπτα, η σελίδα μας είναι πλέον δημοσιευμένη, και μπορεί να την επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε.
Πόσο καιρό θα κάνει η σελίδα μου να εμφανιστεί στις αναζητήσεις της Google?
Οι περισσότεροι αρχάριοι, αμέσως μετά την δημιουργία blog και τη δημοσίευσή του, μετρούν τις ώρες μέχρι να εμφανιστεί στα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Η αλήθεια όμως είναι πως για μία νέα ιστοσελίδα, αυτό θα πάρει χρόνο. Δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Για να βρεθούμε στην πρώτη σελίδα και ψηλά, θα χρειαστούν ενδεχομένως μήνες δουλειάς, ειδικά για "δύσκολες" λέξεις-κλειδιά.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράφουμε τακτικά νέες δημοσιεύσεις, τουλάχιστον δύο ή τρεις την εβδομάδα, με υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Και, βεβαίως, να κάνουμε κοινοποιήσεις στα social media.
Μπορώ να εισάγω διαφημίσεις Adsense στη Webnode?
Ορισμένες πλατφόρμες blogging, όπως το WordPress.com, δεν υποστηρίζουν διαφημίσεις Adsense.
Στη Webnode δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε κάνει αίτηση στο Adsense και να έχει γίνει δεκτή.
Από εκεί και πέρα, στην επεξεργασία της σελίδας μας προσθέσουμε ένα στοιχείο "</> HTML", που θα το βρούμε στη δεύτερη σελίδα των περιεχομένων.
Στο πεδίο που θα ανοίξει εισάγουμε τον κώδικα της διαφήμισης, όπως μας τον έχει δώσει η Google.
Μέσω της εισαγωγής HTML μπορούμε να προσθέσουμε και άλλων ειδών σκριπτάκια για τη σελίδα μας.
Τα πληρωμένα πακέτα της Webnode
Όλες οι παραπάνω διαδικασίες δεν θα μας κοστίσουν τίποτα, και η σελίδα μας θα φιλοξενείται στη Webnode επ' αόριστον.
Όμως η φιλοξενία του blog μας έχει κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα μπορούμε να ανεβάσουμε έως 100MB δεδομένων (εικόνες κλπ), και το δωρεάν πακέτο υποστηρίζει μέχρι 1GB Bandwidth το μήνα. Μπορούμε να δούμε τα όρια από τις ρυθμίσεις.
Για την αρχική δημιουργία blog, αυτά τα όρια είναι παραπάνω από αρκετά. Καθώς όμως η επισκεψιμότητά μας μεγαλώνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα χρειαστούμε περισσότερο χώρο και μεγαλύτερο bandwidth.
Για το σκοπό αυτό, η Webnode παρέχει πακέτα που ξεκινούν από 2,95 ευρώ το μήνα. Εκτός από την επιπλέον χωρητικότητα και το μεγαλύτερο bandwidth, σε αρκετά πακέτα περιλαμβάνεται δωρεάν domain, λογαριασμοί email, και άλλες παροχές.
Να τονίσουμε βεβαίως πως η αναβάθμιση σε ένα από αυτά τα πακέτα είναι καθαρά προαιρετική, και αφορά μόνο ιστοσελίδες και blog αρκετά επιτυχημένα ώστε να χρειάζονται το επιπλέον bandwidth.
Αν ένα site έχει αρκετή επισκεψιμότητα, το πιθανότερο είναι πως θα έχει αρκετά μηνιαία έσοδα για να καλύψει αυτό το κόστος.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.