Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ομοιοπαθητική & Ψυχοθεραπεία: Γεφυρώνοντας δυο επιστήμες

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι αλλαγές, στην κοινωνία και τον κόσμο, είναι σαρωτικές και αναπόφευκτα επηρεάζουν τις οικογένειες αλλά και τα μελή τους, το καθένα ξεχωριστά.
Ο καθένας μας βιώνει εξελίξεις, στις οποίες καλείται να προσαρμόσει τη ζωή του, τη δουλειά του, τις προσωπικές και οικογενειακές του σχέσεις και πολλές φορές, ακόμα και τις αξίες του. Όλα αυτά, προκαλούν τεράστια σύγχυση, συναισθήματα αγωνίας, θυμού και φόβου, που δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης. Έτσι, αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Με άλλα λόγια, όταν η εσωτερική ισορροπία χαθεί, το σώμα νοσεί και παρουσιάζει συμπτώματα που δηλώνουν ότι χρειάζεται βοήθεια. Το σύμπτωμα είναι η «φωνή» του οργανισμού να ζητήσει βοήθεια.
Η συστημική ψυχοθεραπεία βοηθάει τον άνθρωπο να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του και να βρει υγιείς τρόπους έκφρασης τους, να διευρύνει τους ορίζοντες και τις προοπτικές του και να καλλιεργήσει δεξιότητες επικοινωνίας ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις του. Ακόμα,  τον ενισχύει ώστε να τολμήσει να κάνει τις επιλογές που πραγματικά θέλει και που θα του επιτρέπουν να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συχνά, όμως τα προβλήματα έχουν επηρεάσει το σώμα σε τέτοιο βαθμό, που χρειάζεται η λήψη φαρμάκων. Η κλασσική ιατρική είναι γεμάτη με φάρμακα που κάποια λειτουργούν εξαρτητικά, άλλα έχουν πολλές και σοβαρές παρενέργειες, και τα περισσότερα πολύ μεγάλο κόστος.
Η ομοιοπαθητική και η συστημική ψυχοθεραπεία βλέπουν τον άνθρωπο ως σύνολο και διερευνούν την ψυχοσωματική του εικόνα μέσα στο οικογενειακό, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό του πλαίσιο.
Η ομοιοπαθητική, στοχεύει στην συνολική βελτίωση των επιπέδων υγείας του οργανισμού, ενισχύοντας τους μηχανισμούς άμυνας. Το σύμπτωμα εκφράζει μια «ανάγκη» του οργανισμού και ο στόχος δεν είναι η εξάλειψη μόνο του συγκεκριμένου συμπτώματος, αλλά η συνολική βελτίωση του οργανισμού, δηλαδή του ατόμου στο σύνολο του.
Επίσης, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, χορηγούνται σε εγκύους και παιδιά και είναι φτηνά.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα, τώρα που δεχόμαστε από παντού πιέσεις και νιώθουμε ασφυκτικά από τις συνεχείς αλλαγές, να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να σκύψουμε πάνω από τις πραγματικές μας ανάγκες και να μας ενισχύσουμε με έναν ολιστικό και ουσιαστικό τρόπο (σωματικά και ψυχολογικά);

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

eramoulaki

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.