Πόσοι υπάρχουν σήμερα σ' όλη τη γη που είναι σε θέση να γράψουν ένα έργο τέχνης το οποίο θα διαβάζεται, θα αντέχει μετά από 100 και 200 χρόνια; Πόσοι, αλήθεια, συγγραφείς είναι αυτοί, ένας, ενάμισυ, το πολύ δυο-τρεις. Να διαπραγματευτούν λογοτεχνικά, θεατρικά ένα θέμα ανθρώπινο, με τέτοιο τρόπο που να ''περνάει'' στον κόσμο, αν συνεχίσει να υπάρχει κόσμος ανθρώπων και μετά από 4-5 αιώνες.
Ο Ζαν Παπίστ Ποκελίν, ο πασίγνωστος μας Moliere, Μολιέρος στην Ελλάδα, είναι μια ιδιοφυία. Ο κορυφαίος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, αυτός που προσέδωσε στις κωμωδίες την ίδια αξία που είχαν οι τραγωδίες. Επειδή έγραψε κωμωδίες, όπου αναδεικνύει την τραγική ύπαρξη του ανθρώπου. Κωμωδίες που δεν τις παρακολουθείς μόνον για να γελάσεις, αλλά και να δεις το ξεβράκωμα από τον συγγραφέα στα ήθη, τα αιώνια ήθη του δίποδου.
Κλασικός είναι ο Μολιέρος. Όπως ο Σαίξπηρ με τις τραγωδίες του, όχι πως δεν έγραψε και κωμωδίες ο Άγγλος. Ο Μολιέρος πήγε σε ιησουήτικο κολέγιο κι έγινε δικηγόρος στο Παρίσι. Γνωρίστηκε με μια ηθοποιό, έγιναν ζευγάρι και μ' αυτή την ερωτική σχέση του βγήκε το θεατρικό που είχε μέσα του. Το πρώτο του έργο, «Οι γελοίες κομψές κυρίες», έκανε θραύση. Έγινε προστατευόμενος του βασιληά. Με την επόμενη επιτυχία του, «Το Σχολείο των Γυναικών», ανέλαβε διευθυντής του βασιλικού θιάσου.
Πήραν πρέφα τι σόι είναι ο Μολιέρος όταν ανέβασε τον Ταρτούφο. Ανοικτό μυαλό ο Λουδοβίκος, ο βασιληάς, τον στήριξε, του είπε πρόσεχε, θα σε βάλουν στο σημάδι οι θεούσες, οι θρησκόληπτοι. Μέχρι αφορισμό τον απείλησε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού. Έγραψε τον Δον Ζουάν, τον Μισάνθρωπο, τον Αρχοντοχωριάτη, τον Φιλάργυρο, τον Κατά Φαντασία Ασθενή, πολλά. Πέθανε σα σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, το 1673, μόλις 51 χρονών.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.