Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς η στρατηγική της Τουρκίας είναι η καθαρή επέκταση (το είπαν ήδη δημόσια... πόσο πιο ξεκάθαρα πια; ) και η επικράτηση στην ΝΑ Μεσόγειο ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. Αν τώρα εμείς δείχνουμε εκ νέου καλή θέληση, δεν λέω να μην γίνει καθώς θα δώσει πόντους στην Ελληνική πλευρά από άποψη εικόνας σε διεθνή πεπραγμενα... αλλά να γίνει με καλύτερη θέση, με τους βέλτιστους όρους και όταν και όποτε το θελήσουμε εμείς.. χωρίς βιασύνες και επιπολαιότητες. Με αυτό ως σκεπτικό παραθέτω κάποιες βασικές αρχές που επί το πλείστον δεν τηρήθηκαν στην έναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό κατά την άποψη μου.
- Απαραίτητο να έχεις ίση ή μεγαλύτερη ικανότητα ισχύος από τον αντίπαλο σου.
- Πρέπει να έχεις πάντα την ευελιξία να κινηθείς εκτός πλαισίου και να απορρίψεις συνολικά ή να επικυρώσεις ολικά και γρήγορα οτι προκύψει. Αν πας συρρόμενος και υποχρεωμένος σε μια διαπραγμάτευση, μόνο να χάσεις μπορείς.
- Όταν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση, ξεκινάς πάντα από απόλυτη θέση και παίζεις ένα αντίστροφο "tit for tat" αποκλιμακώνοντας όσο αποκλιμακώνει ο αντίπαλος σου. Δεν ξεκινάς ποτέ από μειονεκτική θέση αλλιώς πάς για ολική παράδοση.
- Σε μια διαπραγμάτευση έχεις πάντα στρατηγική που θα κάνει τον αντίπαλο να πονέσει αν θελήσει να σε υποτιμήσει με τις απαιτήσεις του
- Οι παράμετροι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση αλλάζουν συνεχώς. Αν θεωρήσει κάποιος πώς "στριμώχνεται" τότε ανασυγκροτείται για μερικές μέρες (μπράβο στον κ. Κοτζιά για το "raincheck" στις 23.1 που θα υπάρχουν και οι ΗΠΑ σε πλήρη λειτουργία).
- Οι διαιτητές μιας διαπραγμάτευσης ποτέ δεν θα λάβουν το μέρος σου ή το μέρος άλλου. Αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο ή μια πίεση από αυτούς για να επιλυθεί κάτι γρήγορα με δικούς τους όρους για δικά τους συμφέροντα, κάνεις πίσω.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πώς εδώ δεν μιλάμε για μια οικονομική συμφωνία που αν πάει στραβά πάντα θα βρείς παράθυρο να την ακυρώσεις ή να την απαξιώσεις. Μιλάμε για εθνικά θέματα που αν επικρατήσουν δημιουργείται συμφωνία για δεκάδες χρόνια ή και για πάντα (εκτός πολεμικής σύγκρουσης). Οπότε η επιπολαιότητα του στυλ, θα συνέρθει η Τουρκία και θα συμμορφωθεί είναι τουλάχιστον ΗΛΙΘΙΑ όταν η ίδια η χώρα έχει δώσει διαχρονικά δείγματα ότι δεν κινείται με αυτό τον τρόπο.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
geopolitics
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.