Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πιο έντιμοι οι άνθρωποι που... βρίζουν!

franklymydearromanou.jpg
Βρίζετε; Παρόλο που πολλοί μπορεί για αυτό σας το ελάττωμα να σας χαρακτηρίσουν τραχείς ή οξύθυμους, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που βρίζουν έχουν κι ένα θετικό: είναι περισσότερο έντιμοι. Σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, ψυχολόγοι από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που βρίζουν έχουν μικρότερη σχέση με το ψέμα και την απάτη.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στις βρισιές και ο βαθμός της αποδοχής τους έχει αλλάξει με τα χρόνια. Όταν το 1939 ο Κλαρκ Γκέιμπλ έλεγε στην ταινία “Όσα παίρνει ο άνεμος” την ατάκα “Ειλικρινά, καρδιά μου, δεν δίνω δεκάρα”, οι παραγωγοί έρχονταν αντιμέτωποι με ένα πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Σήμερα όμως, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και ταινίες είναι γεμάτες με βρισιές, καθώς είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί απέναντι σε αυτές.
Κι ενώ κάποιες φορές η βωμολοχία συνδέεται με χαμηλά ηθικά στάνταρντ, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συσχετιστεί με την τιμιότητα, αν θεωρηθεί ότι με αυτήν εκφράζονται αφιλτράριστα συναισθήματα και ειλικρινείς απόψεις.
Οι ερευνητές φέρνουν το παράδειγμα του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έβριζε σε κάποιες από τις προεκλογικές του ομιλίες και θεωρήθηκε από ορισμένους πιο ειλικρινής από τους αντιπάλους του.
Ο Δρ David Stillwell, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ανεντιμίας είναι δύσκολη. Η βωμολοχία είναι συχνά μια απρεπής πράξη, αλλά μπορεί να είναι και ένα στοιχείο ότι κάποιος σας λέει τη γνώμη του με πάσα ειλικρίνεια. Απλώς δεν φιλτράρει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ώστε να είναι πιο αποδεκτές».

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών άρχισε να αναλύει τις απόψεις διαφόρων ατόμων για αυτό το είδος της γλώσσας σε μια σειρά από ερωτηματολόγια. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, ζητήθηκε από τους 276 συμμετέχοντες να να παραθέσουν τις αγαπημένες τους κακές λέξεις και αυτές που χρησιμοποιούν πιο συχνά. Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν τους αυτές τις λέξεις και μετά έκαναν ένα τεστ αλήθειας για να διαπιστωθεί αν έλεγαν όντως την αλήθεια ή αν απαντούσαν με τον τρόπο που θεωρούσαν κοινωνικό αποδεκτό. Εκείνοι που έγραψαν τις περισσότερς βρισιές είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να λένε ψέματα.
Μία δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από 75.000 χρήστες του Facebook, ζητώντας τους να αυτοαξιολογήσουν τη χρήση κακών λέξεων στις κοινωνικές τους επαφές on-line. Η έρευνα βρήκε ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν περισσότερες βρισιές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν λεκτικά μοτίβα που έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέονται με τιμιότητα, όπως η χρήση της προσωπικής αντωνυμίας “εγώ”. Οι χρήστες του Facebook “επιστρατεύτηκαν” από όλες τις πολιτείες και εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ διαφορετικών γεωργραφικών περιοχών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.