Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τα Επτά Στρώματα της Σκέψης – Μέρος Πρώτο

Όπως γνωρίζετε, ο νούς μας μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ θορυβώδης. Καθώς αυτή η Αλλαγή συνεχίζει να ξετυλίγεται και προκαλεί περισσότερο από αυτό-που-δεν-είμαστε να αναδύεται και να έρχεται προς τα έξω, το να κατανοήσουμε τα βήματα ή τα επίπεδα μέσα από τα οποία περνάνε οι σκέψεις μας μπορεί να αποδειχθεί βοηθιτικό στο να τις διαχειριστούμε. Προχωράμε προς την κατάσταση του να γίνουμε πιο αριστοτέχνες στην παρατήρηση κάθε σκέψης, συναισθήματος και πράξης ανα πάσα στιγμή. Οι σκέψεις συμβαίνουν σε πολλά επίπεδα ηχηρώτητας από την απόλυτη ησυχία της γνώσης στην κραυγάζουσα και αντιφατική εσωτερική φωνή. Παρόλο που υπάρχουν πολλά επίπεδα και στρώματα σκέψης, ας μείνουμε στα απλά και ας μιλήσουμε για τα επτά ευδιάκριτα στρώματα που είναι διαθέσιμα στον καθένα μας. Καθώς θα το κάνουμε αυτό, παρακαλώ μην σκέφτεστε αυτά τα στρώματα σαν άκαμπτες γραμμές. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια ρευστότητα και ροή ανάμεσα τους. Η ροή από το ένα στρώμα σκέψης στο επόμενο είναι παρόμοια με την παρατήρηση του ξημερώματος. Για παράδειγμα δεν μπορείτε με ευκολία να πείτε την διαφορά του 6.30 με 6.32 απλά κοιτάζοντας τον ουρανό. Ο ήλιος ανατέλει και ο ουρανός ρέει από το σκοτάδι στο φώς. Μια στιγμή πριν ήταν πριν το χάραμα. Τώρα ο ήλιος είναι ψηλά και λάμπει.
Πρώτο Στρώμα Σκέψης
Το πρώτο στρώμα σκέψης είναι αυτό που απλά μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε και πολύ αυτό που λέμε. Το βλέπουμε να συμβαίνει κάθε μέρα. Ο άντρας στο αεροδρόμιο απλά ξεστόμισε σχόλια χωρίς νόημα. Η γυναίκα φλυαρεί σαν να μην έχει καθόλου φίλτρο. Δύο λεπτά αργότερα δεν θυμούνται τι έλεγαν. Λειτουργώντας σε αυτό το στρώμα σκέψης το άτομο γενικά δεν έχει συνείδηση ότι δεν έχει συνείδηση και περνάει όλη του την ημέρα στον αυτόματο αντί να είναι συνειδητό και με πρόθεση. Αυτοί που δεν έχουν αφυπνιστεί πνευματικά ζουν εδώ. Ακόμα και αυτοί που είναι πιο αφυπνισμένοι και συνειδητοί μπορεί να δουν τον εαυτό τους σε αυτό το στρώμα σκέψης. Μπορείς να κάνεις ένα σχέδιο να γίνεις πιο συνειδητός όταν βρίσκεσαι σε αυτό το στρώμα. Παρατήρησε όταν κάνεις αχρείαστα σχόλια, κουτσομπολιό ή συνεισφέρεις σε μια συζήτηση που είναι θορυβώδης. Όταν αρχίσεις να αποκτάς συνείδηση αυτού του στρώματος της σκέψης, γρήγορα θα αρχίσεις να μην παίρνεις μέρος στην ασυνείδητη φλυαρία. Θα κάνεις καλύτερες επιλογές σχετικά με το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου και σε τι στρώμα σκέψης θέλέις να ζείς.
Δεύτερο Στρώμα Σκέψης.
Αυτό είναι το στρώμα όπου έχεις συζήτηση ή διαφωνία με κάποιον άλλον μέσα στο κεφάλι σου. Σκέφτεσαι ξανά και ξανά την κατάσταση στο μυαλό σου και πως είχες δίκιο/ ήσουν κακός/λάθος/πληγωμένος. Κατσιαδιάζεις τον άλλον για το πώςη είχε άδικο. Ήταν κακός/σε πλήγωση/ήταν χαζός. Η ενοχή και η επίρρηψη ευθυνών ζουν εδώ. Το ίδιο και η δυσαρέσκεια και η εκδίκηση. Όλες αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι πολύ πολύ δυνατές και να κουραστικές. Παρόλο που δεν είναι ομιλία, αυτός το επίπεδο σκέψης έχει επίσης σχέση με την τηλεπάθεια και την δι-ακοή, διότι αυτή η συζήτηση που έχεις στο κεφάλι σου είναι πολύ πραγματική στην στιγμή αυτή και συμβαίνει. Είτε το άτομο είναι δίπλα σου είτε είναι μίλια μακρυά, η συζήτηση γίνεται. Σε ενεργειακό επίπεδο, το άλλο άτομο μπορεί να νοιώσει την ενέργεια που του στέλνεις. Αυτό είναι επίσης και το επίπεδο στο οποίο πραγματικά θέλεις να βρίσεςι τον άλλον που στέκεται απέναντι σου: « χαζέ/βλαμένε/ηλίθιε», αλλά αντίθετα χαμογελάς ευχάριστα και συνεχίζεις να διαφωνείς μαζί τους μέσα στο κεφάλι σου. Όπως και το πρώτο στρώμα σκέψης, έχει και αυτό τεράστιο ποσό εσωτερικής κίνησης. Και στα δύο στρώματα συμμετέχεις στην κατάσταση αντί απλά να παραμείνεις αμέτοχος.

Τρίτο Στρώμα Σκέψης
Αυτό το τρίτο στρώμα είναι το μέρος όπου υπολογίζεις τα πράγματα, κάνεις στρατηγικές και λύνεις προβλήματα. Υπάρχει λίγη κίνηση ακόμα εδώ, και ένας εσωτερικός, μπρος και πίσω τύπος συζήτησης. Υπάρχει ακόμα ένας βαθμός διαμάχης και συναισθηματικής προσκόλλησης. «δοκίμασα τρια διαφορετικά πράγματα και ξέρω ότι και ο επόμενος τρόπος δεν θα πετύχει. Πως μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα του υπολογιστή πριν από την προθεσμια;» «εντάξει, την χαιρέτησα αλλά αυτή δεν με είδε. Τι κάνω τώρα για να προσελκύσω την προσοχή της;»
«τι λέει αυτή η πινακίδα εκεί κάτω; Μοιάζει να έχει τόσο ενδιαφέρον.» Παρόλο που δεν είναι τόσο κραυγαλέα και έντονη όσο στα προηγούμενα δύο στρώματα, υπάρχει ακόμα μια μικρή απειθάρχητη εστίαση. Ο νούς σας χοροπηδάει γύρω γύρω προσπαθώντας να βρει μια απάντηση. Υπάρχει μια αναζήτηση προς τα έξω για την απάντηση αντί να πάρετε μια ανάσα, να μείνετε ήσυχοι και να επιτρέψετε στην απάντηση να σας γίνει διαθέσιμή.
Τέταρτο Στρώμα Σκέψης
Αυτό το στρώμα είναι ένα μέρος που θα ορίσω σαν συλλογισμού. Είναι περίεργο και κάθεται πίσω χωρίς να εμπλέκεται στην κατάσταση. Αυτό είναι το πρώτο μη-εμπλεκόμενο, χωρίς να κάνει επενδύσεις, στρώμα σκέψης. Περίεργο: «αναρωτιέμαι πως δουλεύει αυτό;» ή «από πού ήρθε αυτό;» ή «τι ενδιαφέρουσα πιθανότητα.»δεν υπάρχει συναισθηματική προσκόλληση, κριτική ή προκαθορισμένες απαντήσεις ή δυνατότητες. Πολλές φορές μπαίνεις σε αυτό το εύκολο στρώμα όταν δεν είσαι αγχωμένος, ή δεν είσαι πιεσμένος, όταν υπάρχουν λίγες εξωτερικές απαιτήσεις από εσένα εκείνη την στιγμή. Ίσως να αρχίσεις να σκέφτεσαι « ίσως είναι ώρα να αρχίσω να σκέφτομαι να μετακομίσω. Αναρωτιέμαι που θα μου άρεσε να ζω;» Αυτή είναι μια ερώτηση χωρίς καθορισμένη απάντηση. Η ερώτηση είναι με ανοιχτό τέλος. Η απάντηση εμφανίζεται εκεί που τίθεται η χωρίς ένταση ερώτηση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να της επιτρέψεις να εμφανιστεί και να μην «κινηθείς» με την σκέψη σου να βρείς την απάντηση. Η απάντηση, και οι περιπλανόμενες σκέψεις που περιβάλλουν την απάντηση, έρχονται τότε στην αντίληψη σου από ένα ευρύτερο πεδίο πιθανοτήτων: « Εάν πάω στο Πόρτλαντ, Όρεγκον, θα έχω αυτή την εμπειρία, αλλά εάν πάω στο Τόκυο θα έχω εκείνη την εμπειρία και μετά πάντα θα μπορώ να πάω στο Πέρθ στην Αυστραλία και να έχω την άλλη εμπειρία.» Η διαδικασία ξεδιπλώνεται από μόνη της και εσύ απλά κοιτάζεις την διαδικασία από ένα μέρος ουδέτερης περιέργειας. Σε αυτό το στρώμα σκέψης κάποιος μπορεί να σου πεί « έχεις σκεφτεί το Μπόουλτερ στο Κολοράντο;» και είσαι αρκετά ανοιχτός να το σκεφτείς χωρίς να απορρίψεις ή να το κρίνεις την πιθανότητα. Όχι άποψη. Περιέργεια.
Δοκίμασε το. Νοιώσε την διαφορά – και ενημέρωσε μας τι ανακάλυψες.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.