Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να νιώσει ενσυναίσθηση;


 Όλοι μας έχουμε γνωρίσει μια φορά στη ζωή μας κάποιον που να είναι ιδιαίτερα ναρκισσιστής. 


 Για εσένα που δεν γνώρισες ποτέ κανέναν τέτοιον επειδή πολύ απλά δεν σε νοιάζουν οι άλλοι και είσαι ήδη τέλειος/τέλεια, να ξέρεις ότι αυτό το άρθρο γράφει για το πως θα γίνεις ακόμα καλύτερος από όσο είσαι.

 Είναι αλήθεια ότι οι ναρκισσιστές , δεν πολύ ενδιαφέρονται για την δυστυχία των άλλων ανθρώπων, ή πιο συγκεκριμένα για οτιδήποτε βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι.

 Σύμφωνα με μια έρευνα όμως του 2014 (Hepper et al., 2014) , αν σε αυτούς τους ανθρώπους τους δώσουμε μια ώθηση προς μια κατεύθυνση, μπορούν να δείξουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα τους.

Στην έρευνα αυτή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ναρκισσισμού  και σε  άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού.( Κανείς από το σύνολο δεν είχε διαγνωσθεί με κάποια μια κλινική διαταραχή.)

Και στις δύο ομάδες έδωσαν να διαβάσουν ένα κείμενο που περιγράφει μια ερωτική σχέση που οδηγεί σε χωρισμό.



Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ναρκισσιστές δεν έδειξαν να φορτίστηκαν συναισθηματικά με αυτό που βίωναν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Τους ήταν όλο αδιάφορο.


Στο επόμενο κομμάτι του πειράματος όμως , τους δόθηκε μια ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Και οι 2 ομάδες παρακολούθησαν ένα βίντεο 10 λεπτών μιας γυναίκας , που περιγράφει την εμπειρία της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας.


Οι ερευνητές τους ρώτησαν πριν ξεκινήσει το βίντεο, κατά την διάρκεια και στο τέλος να φανταστούν πως αισθάνεται αυτή η γυναίκα.

 Όταν η ομάδα των ατόμων των υψηλών επιπέδων ναρκισσιμού μπήκαν στην διαδικασία αυτή, άρχισαν αν εκδηλώνουν σημάδια ενσυναίσθησης και υπήρξε προσπάθεια να για εμβάθυνση της ιστορίας που μόλις είδαν.

 Σίγουρα το οπτικοακουστικό μέσον δημιουργεί έντονα συναισθήματα, μιας και ο εγκέφαλος υποσυνείδητα το μεταφράζει σαν πραγματικό γεγονός, αλλά η έρευνα αυτή προωθεί την ιδέα ότι οι ναρκισσιστές μπορούν να αλλάξουν αρκεί να τους δώσει κάποιος την ευκαιρία να αλλάξουν.

 Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία... και όλοι έχουν την ανάγκη της παρώθησης.

 Το εύκολο είναι να αναφέρουμε: "Δεν μου αρέσει αυτός/αυτή, είναι παρτάκιας και δεν θέλω να κάνω παρέα".

 Το δύσκολο είναι να φανταστούμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να είμαστε εμείς σε θέση που θα πρέπει να βελτιώσουμε κάποιο αρνητικό στοιχείο μας και κανείς δεν θα ενδιαφέρεται.


 Νοιάσου για τον διπλανό σου... είναι μια καλή αρχή για να γίνεις ακόμα καλύτερος από όσο είσαι :)


Πηγή έρευνας : Erica G. Hepper et al., Can Narcissists Be Empathic? , 2014


psychologized

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.