Από ερευνητές του University College London (UCL) αναπτύχθηκε μια νέα εξίσωση που δείχνει ότι η ευτυχία μας επηρεάζεται όχι μόνο από ότι συμβαίνει σε μας αλλά επίσης πώς αυτή συγκρίνεται με άλλων ανθρώπων. Η ομάδα ανέπτυξε μια εξίσωση για να προβλέπει την ευτυχία το 2014, υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα των προσδοκιών και η νέα αναβαθμισμένη εξίσωση λαμβάνει επίσης υπόψη της τις τύχες άλλων ανθρώπων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, βρήκε ότι η ανισότητα μείωνε την ευτυχία κατά μέσο όρο. Αυτό ίσχυε αν οι άνθρωποι τα πήγαιναν καλύτερα ή χειρότερα από ένα άλλο πρόσωπο που μόλις είχαν συναντήσει. Τα υποκείμενα της έρευνας έπαιζαν τυχερά παιχνίδια σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρήματα και έβλεπαν αν ένα άλλο πρόσωπο κέρδιζε ή έχανε στα ίδια παιχνίδια. Κατά μέσο όρο, όταν κάποιοι κέρδιζαν ένα τυχερό παιχνίδι, ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν ο συμπαίκτης τους επίσης κέρδιζε το ίδιο παιχνίδι, σε σύγκριση με το όταν ο συμπαίκτης τους έχανε. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να αποδοθεί σε τύψεις. Παρόμοια, όταν οι άνθρωποι έχαναν ένα παιχνίδι ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν ο συμπαίκτης τους επίσης έχανε, σε σύγκριση με το όταν ο συμπαίκτης τους κέρδιζε, μια διαφορά που θα μπορούσε να αποδοθεί στο φθόνο.
«Η εξίσωσή μας μπορεί να προβλέψει ακριβώς πόσο ευτυχισμένοι θα είναι οι άνθρωποι, με βάση όχι μόνο το τι συμβαίνει σε αυτούς, αλλά επίσης του τι συμβαίνει στους ανθρώπους γύρω τους», εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr Robb Rutledge, από τοΙνστιτούτο Νευρολογίας του University College London. «Κατά μέσο όρο είμαστε λιγότερο χαρούμενοι αν οι άλλοι παίρνουν περισσότερα ή λιγότερα από ότι εμείς, αλλά αυτό μεταβάλλεται λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο. Περιέργως, η εξίσωση μας επιτρέπει να προβλέπουμε πόσο γενναιόδωρο θα είναι ένα άτομο, όταν σε ένα ξεχωριστό σενάριο ρωτήθηκαν κατά πόσο θα ήθελαν να μοιραστούν ένα μικρό χρηματικό ποσό με ένα άλλο πρόσωπο. Με βάση του κατά πόσο ακριβώς η ανισότητα επηρεάζει την ευτυχία τους μπορούμε να προβλέψουμε ποια άτομα θα είναι αλτρουιστές».