Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Έβδομη Πύλη: Φωτεινό ονείρεμα ή διαλογισμός;

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη
Ο διαλογισμός είναι η καλύτερη τεχνική για να έχει κάποιος φωτεινά όνειρα, καθώς οι συνειδησιακές καταστάσεις είναι παρόμοιες.
ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ όνειρα –στα οποία το άτομο αποκτά ξαφνικά συνείδηση ότι ονειρεύεται– είναι ένα αίνιγμα όχι μόνο για τους ονειρευόμενους, αλλά και για τους επιστήμονες που τα μελετούν. Τι προκαλεί το ξαφνικό ξύπνημα της συνείδησης;
Επιπλέον, γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν φωτεινά όνειρα σχεδόν κάθε νύχτα, ενώ άλλοι δεν έχουν ποτέ; Και γιατί τα άτομα που έχουν φωτεινά όνειρα, περιγράφουν μια διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και να «ξυπνήσει» μέσα στο όνειρο;
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες έχει προταθεί από τον Χάρυ Χαντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπροκ του Καναδά. «Το φωτεινό ονείρεμα», υποστηρίζει ο καθηγητής, «είναι μια μορφή διαλογισμού». Και αναφέρει μια σειρά από σπουδαία ψυχολογικά και σωματικά χαρακτηριστικά που είναι ίδια και στις δύο καταστάσεις.
Για παράδειγμα, ένας αρχάριος στο διαλογισμό, συχνά περισπάται από θορύβους, κινήσεις και από τις δικές του σκέψεις. Έτσι ασκείται πρώτα στην αυτοσυγκέντρωση για να μπορεί να διαλογίζεται μετά απερίσπαστα.

Παρόμοια, όταν για πρώτη φορά μέσα στο όνειρο αποκτάς επίγνωση ότι ονειρεύεσαι, είναι σαν κάποιο μέρος του νου σου να ξυπνάει, να στέκει παράμερα και να παρατηρεί το όνειρο. Ο εγκέφαλος μπορεί να διεγερθεί τόσο πολύ από αυτή την ξαφνική επίγνωση, ώστε το όνειρο να χάσει την αληθινότητά του με αποτέλεσμα το άτομο να ξυπνήσει εντελώς. Ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό, το όνειρο μπορεί να πάψει να είναι φωτεινό και καθαρό.
Αλλά όπως και στο διαλογισμό, ο άνθρωπος μπορεί να μάθει να αποσπάται και να παίζει το ρόλο του ανέμελου παρατηρητή του νου, πετυχαίνοντας έτσι την συνειδησιακή ισορροπία που απαιτείται για τη συνέχιση του φωτεινού ονείρου.
«Στον εστιασμένο διαλογισμό και στα φωτεινά όνειρα», προσθέτει ο δρ. Χαντ, «αυτή η λεπτή ισορροπία της αποσπασμένης και δεκτικής στάσης, κατά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή, συνδέεται με ισχυρά αισθήματα αγαλλίασης, ελευθερίας και άνεσης, μαζί με μια ιδιαίτερη νοητική διαύγεια».
Το συναίσθημα της ολότητας
Οι άνθρωποι που φτάνουν σε βαθιές διαλογιστικές καταστάσεις και εκείνοι που έχουν φωτεινά όνειρα, νιώθουν το βαθύ συναίσθημα της ολότητας της ύπαρξης, μια κορυφαία εμπειρία τόσο ευδαιμονική, ώστε επιθυμούν να εμφανιστεί ξανά.
Οι μελέτες έχουν αποκαλύψει επίσης ομοιότητες στις προσωπικότητες αυτών που έχουν φωτεινά όνειρα και εκείνων που διαλογίζονται. Τα επίπεδα στρες και άγχους είναι σε αυτούς ελάχιστα, σε σχέση με τους άλλους συνανθρώπους τους.
Αντίθετα είναι πολύ υψηλή η κλίμακα απορρόφησης (η ικανότητα δηλαδή να καταλαμβάνεσαι από μια πνευματική εμπειρία), καθώς και η ατομική αυτεπίγνωση (η επίγνωση από το άτομο των εσωτερικών διαδικασιών της συνείδησής του).
Άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο νιώθουν ανεξάρτητοι και προσανατολίζονται καλύτερα από τους άλλους στο χώρο και στο χρόνο, χωρίς οπτικές ή ακουστικές εντυπώσεις.
Σύμφωνα τέλος με πρόσφατες μελέτες, η δραστηριότητα ορισμένων εγκεφαλικών κυμάτων είναι παρόμοια ανάμεσα στους διαλογιζόμενους και σ’ εκείνους που έχουν φωτεινά όνειρα.
Το σημαντικότερο είναι ότι η άσκηση του διαλογισμού, προφανώς διευκολύνει την εμφάνιση των φωτεινών ονείρων.
Όταν ο Χαντ και άλλοι συνάδελφοί του σύγκριναν τα όνειρα των διαλογιζόμενων και των μη διαλογιζόμενων ατόμων, βρήκαν ότι οι διαλογιζόμενοι όχι μόνο είχαν περισσότερα φωτεινά όνειρα, αλλά και ότι τα όνειρά τους έτειναν στην αρχετυπική και διαπροσωπική εικονοπλασία,
Περιλάμβαναν δηλαδή την εμπειρία της διάχυσης λευκού φωτός, της πτήσης και συχνές συναντήσεις με πρόσωπα της μυθολογίας. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που σπάνια συναντώνται σε όνειρα μη διαλογιζόμενων ατόμων.
Με άλλα λόγια, αν θέλεις να έχεις ένα φωτεινό όνειρο, μάθε πρώτα να διαλογίζεσαι!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.