Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα Ροδίτικα



Για να μυρίσει Χριστούγεννα το σπιτικό σας, κάντε την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα και σίγουρα θα θυμηθείτε τις συνταγές της γιαγιάς σας.
Υλικά
4 ποτήρια σπορέλαιο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι αλισίβα (βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μία χούφτα στάχτη, γεμίζουμε με νερό και το αφήνουμε για λίγο – με ένα σουρωτήρι  μετράμε την ποσότητα που θέλουμε)
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλιές σόδα (την διαλύουμε μέσα στον χυμό)
1 φακελάκι baking powder
1  φλιτζάνι σιμιγδάλι 
Αλεύρι όσο σηκώσει
Για το Σιρόπι 
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, την αλισίβα, τον χυμό πορτοκάλι μαζί με την σόδα, το κονιάκ και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το baking powder, αλεύρι και το σιμιγδάλι και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να γίνει μία κανονική ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα και πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε να χοχλάσουν, χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να σιροπιαστούν αναλόγως πόσο σιροπιαστά το θέλει ο καθένας.
Καλές γιορτές σε όλους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.