Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Νόμος του Εννιά

Νικόδημος

1. Ο Νόμος του Εννιά είναι ο Νόμος της Ολοκλήρωσης.

Ο Νόμος του Τρία συμπληρώνει τον αιτιακό κόσμο με τις τρεις δυνάμεις που δημιουργούν όλα τα φαινόμενα και όλα τα πλάσματα και πράγματα στους μεταγενέστερους κόσμους. Ο Νόμος του Έξι δίνει τις διαστάσεις που συναποτελούν τον χωροχρόνο. Ο Νόμος του Εννιά εκφράζει όλο το σύμπαν με τους 9 κόσμους - τρεις στο αιτιακό, τρεις στο λεπτό και τρεις στο υλικό επίπεδο.

Το διάγραμμα 1 εκφράζει απλά την κατάσταση.

Από την αρχαιότητα ο αριθμός 9 συμβολίζει την τελειότητα και την ολοκλήρωση. Ο 9 είναι στο δεκαδικό σύστημα, ο τελευταίος αριθμός που περιέχει όλους τους προηγούμενους πριν το επίπεδο ή μέγεθος της δεκάδας.

Όπως το 4 είναι το τετράγωνο του 22 (=2x2=4), έτσι το 9 είναι το τετράγωνο του 32(=3x3=9).

2. Στην Κίνα ο αριθμός συνδέεται με πρόοδο κι ευμάρεια και στην μυθολογία σχετίζεται με τον μεγάλο δράκο, με μαγεία και δύναμη.

Στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε η Μεγάλη Εννεάδα, η μεγάλη presedjet της Ηλιούπολης (=aumi ‘πόλη των κολονών’), μια από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες ομάδες θεών. Πρώτος είναι ο Atum που αντιστοιχεί στον Ra, θεό Ήλιο, μετά ο Shu (αέρας και φως) και η Tefnet (το υγρό στοιχείο) που παράγουν τους Nut (ουρανό) και Geb  (=γη) και τελικά οι Osiris, Isis, Set και Nephthys.

Στον Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό βρίσκουμε 9 τάξεις ασωμάτων πνευμάτων:

Σεραφείμ (= καθαρίζουν με φωτιά), Χερουβείμ (=πλήθος γνώσης, φύλακες της Εδέμ), Θρόνοι, Κυριότητες,  Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Οι πρώτες δύο τάξεις πλαισιώνουν τον θρόνο του Θεού.

3. Στη Βεδική Παράδοση το σύμπαν έχει τρεις μεγάλους κόσμους: ουρανός, μεσοχώρος και γη. Κάθε κόσμος έχει τρία επίπεδα, όπου δεσπόζει ένας από τους τρεις γκούνα.

Η Σκανδιναβική μυθολογία επίσης διατήρησε την ιδέα των 9 κόσμων αλλά χωρίς λεπτομέρειες. Ομοίως στην Ιαπωνία.

Στον Ινδουισμό που είναι σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη της αρχαιότερης Βεδικής θρησκείας (άποψη κι αυτή της Βεδικής Παράδοσης) συναντάμε τις 9 μορφές της Θεάς Μητέρας που εορτάζονται στη μεγάλη πανήγυρη nava- rātri ‘εννιά νύχτες’ (daśa = δέκα, στο Νεπάλ).



Κάθε μορφή συμβολίζει μια άποψη της δημιουργίας. Ambā είναι η Μητέρα του σύμπαντος˙ mahāgaurī δίνει άφθονα σαν αγελάδα· bhuvaneśvarī είναι η πανίσχυρη Θεά του κόσμου˙ mahākālī (μαύρη) Κυρία του χρόνου˙ κλπ. Σε διαφορετικά μέρη χρησιμοποιούνται πολλές διαφορετικές ονομασίες.

Στην αρχαία Ελλάδα είχαμε τις 9 μούσες: Καλλιόπη (επική ποίηση), Κλειώ (ιστορία), Ευτέρπη (μουσική), Θάλεια (κωμωδία), Μελπομένη (τραγωδία), Τερψιχόρη (χορός), Ερατώ (ερωτική ποίηση), Πολύμνια (υμνωδία), Ουρανία (αστρολογία).

4. Το σχέδιο κίνησης 1428571... είναι ο δεκαδικός του κλάσματος 1/7 κι επαναλαμβάνει επ’ άπειρο 0,1428571... Αν προστεθούν οι 7 δεκαδικοί (ή πολλαπλασιαστούν επί 7) το αποτέλεσμα θα είναι 0,99999... Έτσι αυτός είναι ο Νόμος του 7 και της επανάληψης.

Ο Νόμος του Ένα είναι στο σύνολο Εννεάγραμμα, όπως λέγεται το όλο διάγραμμα. Ο Νόμος του Τρία  είναι προφανής (3,6,9). Στην πραγματικότητα οι Νόμοι όλοι εκφράζονται ποικιλοτρόπως.

Εδώ μπορούμε να αναπαραστήσουμε και τη διαδικασία της πέψης ή τη Οκτάβα της Τροφής. Στο ΝΤΟ (9) είναι η εισερχόμενη τροφή. ΡΕ είναι ο χυλός στο στομάχι με τα ένζυμα της χώνευσης. ΜΙ είναι η μετατροπή σε αίμα. ΦΑ είναι η σάρκα, αλλά προηγείται η είσοδος του αέρα που καθαρίζει το αίμα στο 3 που είναι το διάκενο. Η σάρκα γίνεται λίπος στο ΣΟΛ. Εδώ ακολουθεί μια λεπτή διαδικασία που εμπλέκει ασβέστιο, φώσφορο και χόνδρο (6) και παράγεται το κόκαλο στο ΛΑ. Μετά, μέσα στο οστούν είναι το ΣΙ το μεδούλι και αυτό δίνει πάλι ΝΤΟ που είναι το σπέρμα (ή ωάριο) για μια νέα ενσωματωμένη ύπαρξη.

5. Εδώ αρχίζει μια νέα Οκτάβα, ένα νέο Εννεάγραμμα.

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Αλλά εδώ γίνεται μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση. Το γενετήσιο υγρό μπορεί να μετατραπεί σε λεπτή νοητική ουσία. Αυτό δεν είναι γνωστό στην ‘επιστήμη’ διότι αυτή η λεπτή ουσία δεν ανιχνεύεται από κανένα επιστημονικό σύνεργο.

Ανανεώνει ή ενδυναμώνει την ουσία του νου, ο οποίος όπως και το σώμα κουράζεται κι έχει απώλεια ουσίας ή ενέργειας. Ο ισχυρός νους οδηγεί ευκολότερα σε ανώτερα επίπεδα οντότητας και συνειδήσεως. Γι’ αυτό στην εσωτερική πειθαρχία η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να έχει μέτρο και συγκράτηση. Για ορισμένους τύπους είναι απαραίτητη η πλήρης αποχή.

Η κατεύθυνση που θα κινηθεί η νέα Οκτάβα, δηλαδή νοητική ουσία αφενός ή σεξουαλική δραστηριότητα και ίσως νέο πλάσμα αφετέρου, θα εξαρτηθεί από τις εντυπώσεις που προσλαμβάνει ο νους και τη διαχείριση τους. Αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα.




6. Όπως είδαμε, ο Νόμος του 9 είναι ο νόμος της ολοκλήρωσης και τελειότητας.

Περιέχει, όπως φαίνεται και στο Εννεάγραμμα, τους άλλους νόμους. Ο απλός κύκλος είναι η Ενότητα. Αν διπλωθεί έτσι που το 1 να κολλά στο 8, το 2 στο 7 κλπ, μας δίνει τη Δυάδα. Το τρίγωνο αντιπροσωπεύει τον Νόμο του 3. Ο Νόμος του 4 υποδηλώνεται με τα 4 σημεία στη δίπλωση του κύκλου (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Το 5 είναι ο κεντρικός αριθμός και υποδείχνει τον Νόμο του 5. Ο Νόμος  του 6 αντιπροσωπεύεται στις έξι γωνίες του σχήματος 1-4-2-8-5-7-1. Ο Νόμος του 7 είναι οι επαναλαμβανόμενοι αυτοί αριθμοί (το κλάσμα 1/7). Ο Νόμος του 8 είναι η Οκτάβα, δηλαδή οι επτά αριθμοί και τα δύο ημιτόνια ή διάκενα.
Ο ίδιος ο αριθμός 9 αντιπροσωπεύει το τέλειο τετράγωνο (9=3x3) ως τελευταίος των απλών.

Πολλαπλασιάζοντας το 9 επί 9 έχουμε 81 (ο ένας αριθμός απέναντι στον άλλο στα δύο τόξα του κύκλου). Ομοίως στον πολλαπλασιασμό 8x9=72 και ούτω καθεξής ως το 5x9=45, οπότε αντιστρέφεται η θέση των αριθμών.

7. Είδαμε πως σε διάφορες παραδόσεις, ο 9 εκφράζει μια ομάδα δυνάμεων ή ανώτερων όντων όπως η Εννεάδα θεών στην Αίγυπτο και οι 9 Μούσες στην Ελλάδα.

Στη Βεδική Παράδοση το σύμπαν θεωρείται να έχει 9 κόσμους ή τρία μεγάλα επίπεδα με τρεις σφαίρες το καθένα, δηλαδή Ουρανός (με τρεις σφαίρες), Μεσοχώρος (πάλι με τρεις) και Γή (με τρεις) όπου σε κάθε σφαίρα δεσπόζει ένας από τους τρεις γκούνα (sattva, rajas tamas).

Η Σκανδιναβική μυθολογία επίσης διατήρησε την ιδέα των 9 κόσμων αλλά δίχως πολλές άλλες πληροφορίες. Ομοίως η Ιαπωνία.

Ένα φυσικό φαινόμενο είναι η ανθρώπινη κύηση που συνήθως διαρκεί 9 ηλιακούς μήνες(ή 10 της σελήνης).

Στο σώμα υπάρχουν 9 οπές ή δίοδοι: 2 μάτια, 2 αυτιά, 2 ρουθούνια, το στόμα, το σεξουαλικό όργανο και ο πρωκτός.

8. Το φιλοσοφικό σύστημα Vaiśeṣika των Ινδιών (προσιδιάζον στη Φυσική και Χημεία) στηρίζεται σε 9 βασικά στοιχεία: γη, νερό, φωτιά, αέρας, αιθέρας, χρόνος, χώρος, πνεύμα, νοημοσύνη. Αλλά αυτά είναι μάλλον αυθαίρετα - ειδικά τα 4 τελευταία - αφού ο χρόνος καθαυτός δεν είναι στοιχείο και ο χώρος είναι στην πραγματικότητα ο «αιθέρας» (ākāśa).

Ο Βουδισμός αναφέρει 9 μεγάλες αρετές του ίδιου του Βούδα: τελειότητα, φώτιση, άψογη συμπεριφορά, ευγενής ομιλία, γνώση του σύμπαντος, διδασκαλία ανθρώπων, καθοδήγηση θεών, κατανόηση, μακαριότητα. Αλλά και αυτές είναι μάλλον αυθαίρετες και οπωσδήποτε δεν ανήκουν ακόμα και σε ανθρώπους που ακολουθούν μια γνήσια πειθαρχία προς τη φώτιση και τελειότητα.

Στην Ποιητική της Βεδικής Παράδοσης επισημαίνονται 9 αισθήματα (ή διαθέσεις) όπως ηρωισμός, έρως, θυμός κλπ. Αυτά χρειάζονται περισσότερη αναλυτική προσέγγιση σε άλλη μελέτη.

9. Από διαφορετικά φιλοσοφικά συστήματα (Sāṅkhya, Vedānta) εξάγεται ο κύκλος των 9 σημείων που δίνει την εξέλιξη και δομή του σύμπαντος. Ο Κύκλος αυτός σχετίζεται με το Εννεάγραμμα κι εκφράζει τον Νόμο του 9, αλλά δίνει διαφορετική προοπτική.

Στην αρχή είναι το Brahman, Πνεύμα Απόλυτο, αυθύπαρκτο, πέρα από αισθήσεις και νου. Είναι η Πρωταρχή και Πρωταιτία των πάντων και είναι μέσα στα πάντα, ο Εαυτός του σύμπαντος.
Έχει τη Φύση του, μια πρωτουσία που περιέχει όλες τις δυνατότητες, όλη τη γνώση και όλη την ενέργεια για τη δημιουργία. Λέγεται να είναι ζωή ατελεύτητη (sat ‘ον αμετάβλητο’), παντογνωσία (cit ‘συνείδηση, νοημοσύνη’) και μακαριότητα (ānanda ‘αδιάλειπτη ευτυχία’) σε μια ενότητα.

Στο 3 (Φανερωμένη Φύση) κάποιες δυνατότητες εκδηλώνονται σύμφωνα με την Απόλυτη Βούληση και η ενέργεια διαφοροποιείται στους τρεις γκούνα οι οποίοι, πάντα υπό την Απόλυτη Βούληση, δημιουργούν όλα τα άλλα.

Στο 4 οι τρεις γκούνα ξανασμίγουν σε ισορροπία σχηματίζοντας το οικουμενικό αίσθημα ύπαρξης που, φέροντας το πνεύμα του Απολύτου και της Φύσης του, εισέρχεται σε όλα. Στον άνθρωπο γίνεται ο νους, το νοητικό σώμα με τα δικά του όργανα, που θα κυβερνά τα επόμενα επίπεδα.

Ο Αιθέρας (5) είναι ο χώρος όπου τα πάντα ενσωματώνονται για να υπάρχουν και να κινούνται. Ιδιότητα του είναι η σιωπή από όπου εγείρονται όλες οι δονήσεις.

Ο Αέρας μεταφέρει τις δονήσεις, στηρίζει τα πολυποίκιλα όντα, δίνοντας την ζωτική πνοή και προκαλώντας κάθε κίνηση.

Το πυρ εκδηλώνει τις μορφές των όντων παρέχοντας φως κι ενέργεια.

Το Ύδωρ διατρέφει και κρατά ενιαία τη μορφή με τις ιδιότητες της.

Τέλος, κάθε μορφή ενσωματώνεται στη γη για να υπάρχει και να κινείται στον υλικό κόσμο.

10. Η εξέλιξη του σύμπαντος ολοκληρώνεται με το υλικό επίπεδο.

Βέβαια, οι πλείστοι άνθρωποι νομίζουμε πως η εξέλιξη ξεκινά από την ύλη (η οποία παραμένει εντελώς άγνωστη ως ουσία) και πως μια κατώτερη υλική μορφή εξελίσσεται σε μια ανώτερη με βαθμιαίες, μικρές ή μεγάλες αλλαγές και τυχαίες επιλογές (random selection). Αυτή είναι η σύγχρονη «επιστημονική» θεώρηση που έχει πάρα πολλούς οπαδούς.

Το πρόβλημα με αυτή τη θεώρηση είναι πως δεν αρχίζει με νοημοσύνη και τάξη ενώ η τάξη που παρατηρείται στα φυσικά φαινόμενα υποδείχνει νοημοσύνη.

Η εξέλιξη στη Βεδική Παράδοση μπορεί να είναι λαθεμένη στον υλικό κόσμο, μα τουλάχιστον αρχίζει με νοημοσύνη και έχει τάξη.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.