Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πρωτεσίλαος, ο πρώτος Αχαιός νεκρός στην Τροία


Χαρά Νάστου

Στον ελληνικό κατάλογο των νεκρών που ξαναγύρισαν από τον Άδη συμπεριλαμβάνεται και ο Πρωτεσίλαος, ο πρώτος Αχαιός που πάτησε το πόδι του στην Τροία και τον φόνευσε ο Έκτορας. 

Έτσι επαληθεύεται ο χρησμός που έλεγε πως, αν πεθάνει ο πρώτος από τους Έλληνες που θα πατήσει σε τρωικό έδαφος, θα είναι βέβαιο το κούρσος της Τροίας.
Στη Μυθολογία ο Πρωτεσίλαος αναφέρεται ως βασιλιάς της Θεσσαλίας, γιος του Ιφίκλου και της Αστυόχης.

Το βασίλειό του εντοπίζεται στα όρια της σημερινής επαρχίας του Αλμυρού.
Ο Πρωτεσίλαος αναγράφεται στον κατάλογο των μνηστήρων της Ωραίας Ελένης και ως εκ τούτου λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας με 40 πλοία, ηγούμενος των Θεσσαλών των πόλεων Φυλάκης, Ανδρώνας Πυράσου και Πτελεού.

Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, είχε συμμετάσχει και στην πρώτη εκστρατεία των Ελλήνων, στη Μυσία.
Αφήνοντας πίσω τους το νησί Τένεδος, οι Αχαιοί φτάνουν επιτέλους στο ακρογιάλι της Τροίας. 

Και ο Πρωτεσίλαος(πρώτος+ ελαύνω) είναι ο πρώτος που σκοτώνεται στον Τρωικό Πόλεμο από την πλευρά των πολιορκητών.

Δέχτηκε να βγει αυτός πρώτος, γνωρίζοντας τον συγκεκριμένο χρησμό. 

Μάλιστα κατά τη μεταγενέστερη παράδοση το αρχικό του όνομα ήταν Ιόλαος και για την «ακραία» του αυτή προθυμία μετονομάσθηκε σε «Πρωτεσίλαο».
Σε μια άλλη εκδοχή, όταν έφτασαν στα παράλια, κανείς δεν τολμούσε να αποβιβαστεί και να πατήσει το πόδι του στην τρωική γη, γιατί όλοι τους ήξεραν την προφητεία της Θέτιδας, ότι ο πρώτος Αχαιός που θα πατούσε τη γη της Τροίας θα πέθαινε αμέσως. 


Ο Οδυσσέας, πολυμήχανος όπως πάντα, πετά την ασπίδα του και μετά πηδά πάνω της, καταφέρνοντας έτσι να μην πατήσει το πόδι του στο τρωικό χώμα.
Ξεθαρρεύοντας, ο αρχηγός των Θεσσαλών, o Πρωτεσίλαος, πήδηξε δεύτερος, νομίζοντας ότι ο χρησμός θα επαληθευόταν με το θάνατο του Οδυσσέα.
Τρίτος ακολούθησε ο Αχιλλέας και μετά οι υπόλοιποι.

Ο Πρωτεσίλαος πολέμησε γενναία και σκότωσε αρκετούς από τους Τρώες που είχαν μαζευτεί για να δυσκολέψουν τους Αχαιούς κατά την αποβίβαση. Γρήγορα όμως έπεσε νεκρός από το χέρι του Έκτορα, για να επαληθευτεί ο χρησμός που σωστά είχε ερμηνεύσει ο Οδυσσέας.
Ο Πρωτεσίλαος είχε, δεν είχε την επίγνωση αυτού του βήματος είναι ήρωας.
Μετά τον θάνατό του λατρευόταν ως ήρωας στον Ελεούντα της Χερσονήσου (Θράκη), όπου βρισκόταν και ο «τάφος» του, του οποίου τα αφιερώματα λεηλατήθηκαν κατά τους περσικούς πολέμους (5ος αι. π.Χ.). Οι Έλληνες τελικώς συνέλαβαν και εξετέλεσαν τον σατράπη που τα λεηλάτησε και επέστρεψαν τον θησαυρό στη θέση του. 

Oταν πέρασε από εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος στην αρχή της εκστρατείας του κατά των Περσών, προσέφερε θυσία πάνω στον τάφο, ελπίζοντας ν' αποφύγει τη μοίρα του Πρωτεσιλάου, όταν θα πρωτοπατούσε το πόδι του στην Ασία
Γυναίκα του Πρωτεσίλαου ήταν η Λαοδάμεια, κόρη του Άκαστου, του αδελφού της Άλκηστης του Πελία. 

Αυτή παραλογίζεται σχεδόν για το χαμό του. 

Ο γάμος τους είχε γίνει την προηγούμενη μέρα της εκστρατείας. 

Είναι μια απαρηγόρητη, απελπισμένη γυναίκα και αυτή η απελπισία της, αλλά και η αγάπη του Πρωτεσίλαου προκαλούν το θαύμα της ανάστασης, για την οποία, φίλες και φίλοι μου, θα μιλήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή.
΄Έως τότε, Έρρωσθε και Χαίρεσθε, Μυθολόγοι!



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.