Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Οταν ο Ήφαιστος ορέχτηκε την Αθηνά, πρόβαλε ο Εριχθόνιος

Η Αθηνά περιφρονεί το ερωτικό κάλεσμα του Ήφαιστου.
Bordone, Paris, περίπου 1560, λάδι σε μουσαμά
Στην κοινωνία των θεών, φίλες και φίλοι μου, σημειώνουμε, χωρίς έκπληξη, αφού πρόκειται για ανθρωπομορφική στην ειδή και τη συμπεριφορά κοινωνία, ερωτική παρενόχληση κι από θεό πρός Θεά
Ο Ήφαιστος παρενοχλεί την Αθηνά και το φως της πρωτοϊστορίας το βλέπει ο Εριχθόνιος!
Κατά τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο, ο Ήφαιστος, ο τεχνίτης θεός, πόθησε τη θεά Αθηνά, όταν αυτή παρουσιάστηκε στο εργαστήρι του, για να παραγγείλει μια πανοπλία.
Ήταν η εποχή που η Αφροδίτη τον είχε εγκαταλείψει και η θέα της παρθενικής, πλην αυστηρής ομορφιάς της Αθηνάς, του άναψε τον πόθο.
Στην ανεπιτυχή προσπάθεια να ενωθεί μαζί της, αφού τον απέφυγε τρέχοντας, άφησε τεκμήριο του πόθου του πάνω στη γάμπα της θεάς.
Αυτή με αηδία σκουπίζει με το ύφασμα του ιματίου της την πίστη και τη ρίχνει με περιφρόνηση στην Αθηναϊκή γη
Και όπως από το σπέρμα του Ουρανού αναδύθηκε από τη θάλασσα η Αφροδίτη, έτσι και από τη Γη, γονιμοποιημένη μ' αυτόν τον τρόπο, γεννήθηκε ένα παιδί.
Παρά την απέχθειά της για το συμβάν, η παρθένος Αθηνά, ατελής μητέρα, περιμάζεψε το παιδί που ονόμασε Εριχθόνιο από το μαλλί, το έριον που χρησιμοποίησε για να σκουπιστεί, και τη χθόνα, τη Γη, που το κυοφόρησε.
Το μέρος που μεγάλωσε ονομάστηκε Ερέχθειο
Έτσι γεννήθηκε ο Εριχθόνιος(έριον = μαλλί + χθων=γη).

Η Αθηνά αναδέχεται τον Εριχθόνιο.
Ερυθρόμορφη στάμνος του Ζωγράφου του Ερμώνακτα, 460-450 π.Χ. Η Γη ξεπροβάλλει από κάποιο χάσμα για να παραδώσει το νεογέννητο Εριχθόνιο στην Αθηνά. Αριστερά καμαρώνει ο Ήφαιστος. Μόναχο, Staatliche Antikkensammlungen

Εξ αρχής τον Εριχθόνιο τον προστατεύει η θεά. 
Αν αυτή δεν ήθελε να διατηρήσει την παρθενία της, θα μπορούσε να ήταν η πραγματική και στοργική του μητέρα.
Ο Εριχθόνιος είναι ο μυθικός φιδόμορφος παλιός βασιλιάς της Αθήνας, που πρώτος έστησε το άγαλμα της θεάς στην Ακρόπολη και καθιέρωσε τα Αθήναια, που μετά τον συνοικισμό της Αττικής από τον Θησέα έγιναν Παναθήναια.
Η Θεά Αθηνά πάντα του παραστέκεται και, όταν αυτή σκοτώνει κατά τη Γιγαντομαχία, στη Φλέγρα της Αττικής τη Γοργόνα, του κληροδοτεί από το αίμα της, που είχε τη δύναμη να παίρνει και να δίνει ζωή!
Οι παρενοχλήσεις ερωτικού χαρακτήρα στον Όλυμπο, όπως καταλαβαίνετε, φίλες και φίλοι μου, γεννούν σεπτούς βασιλιάδες! Και δεν είναι μόνον αυτές. Ενδεικτική αναφορά επιχειρήσαμε!
Ο Όλυμπος και οι κάτοικοί του έχουν, πέραν της ποθητής αιώνιας νιότης και αθανασίας, όλες τις αρετές μα και τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του ανθρώπου!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.