Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία της Ιατρικής.Έργα ζωγραφικής του Robert Thom.

ΜΕΡΟΣ 1ο 
















Ο Ιπποκράτης (460π.Χ. - 377π.Χ) ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός και θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής.
Αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής.














Ο Λουί Ζαν Παστέρ , (1822 – 1895), ήταν Γάλλος χημικός που έγινε διάσημος για τις ανακαλύψεις του στη Μικροβιολογία, τόσο ώστε να αποκληθεί «Πατέρας της Μικροβιολογίας» και της Ανοσολογίας. Τα πειράματά του επιβεβαίωσαν ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα. Είναι επίσης γνωστός από τον τρόπο που εφεύρε για να αποτρέπεται το ξίνισμα του γάλακτος , καθώς αυτή η διαδικασία πήρε το όνομά του και ονομάζεται παστερίωση.






















Ο Κλαύδιος Γαληνός ( 129 μ.Χ. – 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Δεν υπάρχει σχεδόν ιατρικός κλάδος που να μην απασχόλησε τον Γαληνό. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες του αναφέρονται στην ανατομική, τη φυσιολογία, τη χειρουργική, την οφθαλμολογία, τη μαιευτική, την παθολογία, τη θεραπευτική, την υγιεινή και τη φαρμακολογία.






















Ο Rene Laennec (1781 - 1826). Ήταν Γάλλος φυσικός και εφευρέτης του στηθοσκοπίου. Μέχρι τον 19ο αιώνα, η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γινόταν με το αυτί του γιατρού, τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς. Ο Ρενέ σκέφτηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς, φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό
Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους,
Αργότερα, το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού






















Ο Έντουαρντ Τζέννερ (1749 – 1823) ήταν Άγγλος γιατρός, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρούμενος ως ο "πατέρας της Ανοσολογίας". Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη. Κατά το 18ο αιώνα η ευλογιά ήταν πολύ κοινή νόσος και αποτελούσε μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου
Χάρη στον Τζέννερ και το εμβόλιό του οι κάτοικοι του πλανήτη είναι πλέον "απαλλαγμένοι από την ενδημική ευλογιά"





















Ο Ανδρέας Βεσάλιος (1514 - 1564) ήταν Φλαμανδός ανατόμος. Διάσημη είναι η πραγματεία του De humani corporis fabrica libri septem (1543 (Περί της κατασκευής του ανθρώπινου σώματος, το οποίο πιθανολογείται ότι εικονογραφήθηκε από τον ζωγράφο Γιαν Γιουστ ή Γιαν φαν Κάλκαρ). Ήταν η πρώτη περιγραφή του ανθρώπινου σώματος, η οποία διόρθωνε τα λάθη του Γαληνού. Πέθανε στη Ζάκυνθο.
Χάρβεϋ Ουίλλιαμ (1578 -1657).Διάσημος Άγγλος γιατρός και ένας από τους μεγαλύτερους φυσιολόγους όλων των εποχών, στον οποίο οφείλεται η περιγραφή της διπλής (μικρής και μεγάλης) κυκλοφορίας του αίματος. Το 1628 βασιζόμενος σε παρατηρήσεις, πειραματισμούς, και υπολογισμούς σε ανθρώπους και ζώα, διατυπώνει για πρώτη φορά την άποψη ότι το αίμα κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία με τη βοήθεια της καρδιάς, που αναλαμβάνει το ρόλο της αντλίας.





















Ο Λαβουαζιέ αναφέρεται συχνά ως ο πατέρας της σύγχρονης Χημείας. Από τις πάμπολλες συνεισφορές του Λαβουαζιέ στη χημεία είναι η ονομασία του οξυγόνου, καθώς ήταν ο πρώτος που κατανόησε τη χημική και βιολογική λειτουργία του στοιχείου αυτού και μελέτησε το φαινόμενο της ζύμωσης και της αναπνοής. Στον Λαβουαζιέ αποδίδεται και ο καθορισμός όρων, όπως οξείδια, οξέα, άλατα, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται στη χημική ορολογία


Οι πρωτεργάτες της ανακάλυψης και χρήσης της πενικιλίνης.
Από αριστερά προς το δεξιά:Alexander Fleming (1881-1955), Howard Florey (1898-1968), Ernst Boris Chain (1906-1979). Τιμήθηκαν από κοινού με το Βραβείο Nobel ιατρικής και φυσιολογίας το 1945.























Χάρβεϊ Κάσινγκ, αρχηγός της νεώτερης νευροχειρουργικής σχολής, γεννήθηκε στην Αμερική το 1869 Το Φεβρουάριο του 1910, ο Κάσινγκ εκτελεί μια τολμηρή επέμβαση στον στρατηγό Leonard Wood, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, αφαιρώντας του με επιτυχία από τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου ένα μηνιγγίωμα. Από τη στιγμή εκείνη εκτελεί συχνότερα και με περισσότερη επιτυχία εγχειρήσεις όγκων του εγκεφάλου. Αρχίζει να δημιουργεί το χειρουργικό του επιτελείο, και όταν, το 1912, καλείται στο Χάρβαρντ, τον ακολουθεί η ομάδα των βοηθών του και μαζί ιδρύουν μια από τις πιο περίφημες χειρουργικές κλινικές των Ηνωμένων Πολιτειών: το «Peter Bent Brigham Hospital».





















Ο Frederick Banting και ο Charles Best ανακαλύπτουν την ινσουλίνη και χορηγούν σε διαβητικούς δείγματα απομονωμένα από σκύλους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και μαζί με την εταιρία Eli Lilly & Co. βελτιώνουν τις τεχνικές καθαρισμού και την εισάγουν στην αγορά σαν φάρμακο. Με την ανακάλυψή της ο διαβήτης από θανατηφόρα ασθένεια μετατρέπεται σε χρόνια και αντιμετωπίσιμη. Τον Ιανουάριο του 1922 ένας διαβητικός 14 ετών, ο Leonard Thompson ήταν ο πρώτος ασθενής που έκανε μια ένεση με ινσουλίνη στο νοσοκομείο του Toronto. Η κατάσταση του βελτιώθηκε θεαματικά και η είδηση της ινσουλίνης έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου.






















Ο Τζέημς Λιντ (James Lind) ήταν Σκώτος γιατρός. Ήταν πρωτοπόρος της ναυτικής υγιεινής στο Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό. Ανέπτυξε τη θεωρία ότι τα εσπεριδοειδή θεραπεύουν το σκορβούτο. Εκτός από τις δημοσιεύσεις του για το σκορβούτο , ο Λιντ δημοσίευσε δοκίμια σχετικά µε τους πυρετούς και τις μολύνσεις (1763), σχετικά µε τις ασθένειες που πλήττουν τους Ευρωπαίους στα θερμά κλίματα Στις προτάσεις του συµπεριλαμβανόταν ένας αριθμός νεωτεριστικών ιδεών σχετικών µε την υγιεινή, τη διατροφή, τη σημασία της φωτιάς και της απολύμανσης στην καταπολέμηση των μολύνσεων και για τη σημασία της καταστροφής του ρουχισμού και των κλινοσκεπασμάτων ως µέσων που εμποδίζουν τη διάδοση του τύφου.





















Ο Σαντιάγο Ραμόν ι Καχάλ (Santiago Ramón y Cajal, 1852 - 1934) ήταν Ισπανός παθολογοανατόμος, ιστολόγος και νευροεπιστήμονας. Η πρωτοπόρα διεύρυνση της μικροσκοπικής δομής του εγκεφάλου είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της σύγχρονης νευροεπιστήμης.  Οι ιατρικές απεικονίσεις που σχεδίασε θεωρούνται άριστες και πολλές από τις απεικονίσεις του δέντρου επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 



O Giovanni Battista Morgagni (1682-1771), υπήρξε ο μεγαλύτερος παθολογοανατόμος όλων των εποχών. H φήμη του επεκτάθηκε γρήγορα πέρα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Iταλία, και έγινε παγκόσμια γνωστός ως ο Πατέρας της σύγχρονης Παθολογικής Aνατομικής. Έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ιατρικής ειδικότητας, της παθολογικής ανατομικής, που ήταν άγνωστη μέχρι εκείνη την εποχή. Δημιούργησε τον ανατομοκλινικό τρόπο σκέψης που εισήγαγε στην καθημερινή ιατρική πράξη, τη συσχέτιση δηλαδή από τον κλινικό ιατρό της συμπτωματολογίας των διαφόρων νοσημάτων με τις αντίστοιχες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις. Eπιπλέον, ανακάλυψε πολλές νέες νοσολογικές οντότητες και έγραψε πολλά βιβλία, τα οποία υπήρξαν μοναδικά για τη σοφία τους


Ο Frederick Banting και ο Charles Best ανακαλύπτουν την ινσουλίνη και χορηγούν σε διαβητικούς δείγματα απομονωμένα από σκύλους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και μαζί με την εταιρία Eli Lilly & Co. βελτιώνουν τις τεχνικές καθαρισμού και την εισάγουν στην αγορά σαν φάρμακο.Με την ανακάλυψή της ο διαβήτης από θανατηφόρα ασθένεια μετατρέπεται σε χρόνια και αντιμετωπίσιμη Ήταν το 1921 όταν οι ερευνητές από τον Τορόντο του Καναδά Frederick Banting και Charles Best με την βοήθεια του καθηγητού βιοχημείας J. B. Collip, απομόνωσαν την ινσουλίνη και απέδειξαν ότι η έγχυσή της διορθώνει τις μεταβολικές διαταραχές των σκυλιών με παγκρεατεκτομή.Τον Ιανουάριο του 1922 ένας διαβητικός 14 ετών, ο Leonard Thompson ήταν ο πρώτος ασθενής που έκανε μια ένεση με ινσουλίνη στο νοσοκομείο του Toronto. Η κατάσταση του βελτιώθηκε θεαματικά και η είδηση της ινσουλίνης έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου. Οι Banting και Macleod έλαβαν για τις εργασίες τους το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής..


History Of Medicine : All 45 Paintings By Robert Thom

polithrona

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.