Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ (Μέρος Β)

(Μέρος Α)


Τα Παιχνίδια Εικονικής Πραγματικότητας και η Απόσπαση Βοηθούν στην Ανακούφιση Από τον Πόνο
Τα μονοπάτια του πόνου σας είναι πλαστικά – μπορούν να φορμαριστούν και να μετατραπούν με τη χρήση διαφόρων προσεγγίσεων, επειδή πάρα πολλές περιοχές του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος εμπλέκονται.
Αυτός είναι ένας άλλος δρόμος από τον οποίο το μυαλό σας έχει απίστευτη δύναμη πάνω στα σωματικά σας συμπτώματα, καθώς μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε δραστικά την εμπειρία του πόνου αποσπώντας το μυαλό σας.
Ερευνητές στην μονάδα εγκαυμάτων του Ιατρικού Κέντρου Harborview στο Σηάτλ, για παράδειγμα, δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι τα κέντρα προσοχής του εγκεφάλου μπορούν να «αποσπαστούν» από μια οδυνηρή εμπειρία. Θύματα εγκαυμάτων συχνά υφίστανται επώδυνες διαδικασίες φροντίδας τραύματος και καθαρισμού.
Επειδή όλοι ανταποκρινόμαστε σθεναρά σε οπτικά ερεθίσματα, ακόμα και η απλή θέα των εργαλείων για την φροντίδα της πληγής μπορεί να ενισχύσει τον πόνο στα θύματα εγκαυμάτων. Έτσι, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα βίντεο παιχνίδι δράσης, που ονομάζεται “Snow World”, όπου οι καμένοι ασθενείς μπορούν να συμμετάσχουν στην φροντίδα της πληγής.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά – οι καμένοι ασθενείς βίωσαν πάνω από 50% λιγότερο πόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας των εγκαυμάτων τους όταν έπαιζαν Snow World. Ο εγκέφαλος σας έχει όρια στην επεξεργαστική του δύναμη, οπότε, αν είστε πολύ αφοσιωμένοι σε μια δραστηριότητα, το μυαλό σας δεν θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί όλα τα σήματα πόνου.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι βιώνετε λιγότερο πόνο. Παρόμοιες μελέτες δείχνουν ότι όταν το μυαλό σας ενθαρρύνεται να «περιπλανηθεί» μακριά από επώδυνα ερεθίσματα, μια περιοχή του εγκεφάλου πλούσια σε οπιούχα διεγείρεται, με αποτέλεσμα την καταστολή του πόνου. Η Marchant είπε στο Scientific American:
«Αυτή είναι μία μόνον από τις πολλές έρευνες που μας λένε ότι ο εγκέφαλος παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό του επιπέδου του πόνου που αισθανόμαστε. Φυσικά, οποιαδήποτε σωματική βλάβη είναι σημαντική, αλλά δεν είναι ούτε αρκετή ούτε απαραίτητη για να αισθανόμαστε εμείς πόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε προσεγγίσει τον πόνο τελείως λάθος.
… Επικεντρωνόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στην προσπάθεια μας να τον διώξουμε με φάρμακα, κάτι που είναι εξαιρετικά δαπανηρό και προκαλεί τεράστια προβλήματα με παρενέργειες και εθισμό.
Έρευνες, όπως το Snow World, δείχνουν ότι τις δυνατότητες των ψυχολογικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του πόνου: και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, αντικαθιστώντας τα».
Πώς να Θεραπεύσετε Μια Ραγισμένη Καρδιά
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποφέρει από μια «ραγισμένη καρδιά» ή δύο κατά την διάρκεια της ζωής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από έναν ερωτικό χωρισμό, έναν θάνατο στην οικογένεια, ή οποιαδήποτε στιγμή κάποια σημαντική σχέση σταματήσει απότομα. Το ακραίο συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιοπάθεια, η οποία πυροδοτεί συμπτώματα που είναι πολύ παρόμοια με εκείνα μιας τυπικής καρδιακής προσβολής, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος, της δύσπνοιας, της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια τυπική καρδιακή προσβολή συμβαίνει λόγω αποφράξεων στις στεφανιαίες αρτηρίες που σταματούν τη ροή του αίματος και προκαλούν τα καρδιακά κύτταρα να πεθάνουν, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη βλάβη. Αλλά οι άνθρωποι με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συχνά έχουν φυσιολογικές αρτηρίες χωρίς σημαντικά μπλοκαρίσματα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω του συναισθηματικού στρες, έτσι, όταν το άγχος αρχίσει να μειώνεται, η καρδιά σας είναι σε θέση να ανακάμψει. Σε αυτή την περίπτωση, το μυαλό σας και πάλι μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο βοηθώντας την ραγισμένη σας καρδιά να ανακάμψει. O Lifehack συγκέντρωσε πολλά χρήσιμα βήματα για να χρησιμοποιήσει προς τον σκοπό αυτό:
• Αντιμετωπίστε να συναισθήματα σας ευθέως. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φύγετε μακριά από τον πόνο σας ή να κρυφτείτε από αυτόν (σκεφτείτε την υπερβολική εργασία ή την κατάχρηση ουσιών). Μια καλύτερη επιλογή είναι να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα σας, να τα αποδεχτείτε, και να τα νιώσετε. Μόνον τότε θα μπορέσετε να τα ξεπεράσετε.
• Εγκαταλείψτε την ενοχή. Αν κάνετε λάθος στην προηγούμενη σχέση σας, ζητήστε συγνώμη, αν είναι απαραίτητο. Κατόπιν, παραιτηθείτε από την ενοχή και προχωρήστε. Οι Τεχνικές Συναισθηματικής Ελευθερίας (EFT) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.
• Να είστε καλός με τον εαυτό σας. Καταλάβετε ότι το να περνάτε έναν χωρισμό ή μια απώλεια είναι δύσκολο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει πλήρως όλα τα συναισθήματα που το συνοδεύουν και μην κρίνετε τον εαυτό σας όταν χρειάζεστε επί πλέον χρόνο για να τα επεξεργαστείτε.
• Βυθιστείτε στα δημιουργικά πάθη σας. Αν σας αρέσει να γράφετε, να τραγουδάτε, να χορεύετε ή να δημιουργείτε με άλλον τρόπο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαθεί στην δημιουργική διαδικασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, με υγιή, παραγωγικό τρόπο.
• Επιλέξτε έναν θετικό τρόπο σκέψης. Παραμένοντας αρνητικός δεν θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Κάντε μια επιλογή κάθε μέρα να βλέπετε την φωτεινή πλευρά και να είστε ανοικτός σε θετικά νέα ξεκινήματα.
Όταν η ραγισμένη καρδιά σας αρχίσει να αναρρώνει, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει ακόμα καλύτερα επικεντρώνοντας στις ακόλουθες θετικές συνήθειες:
Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, υποστηρικτικούς ανθρώπους.
Ελάτε σε επαφή με την πνευματική σας πλευρά, μέσω της φύσης, του διαλογισμού, και/ή της προσευχής.
Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο στο να ξεκινήσει νέες σχέσεις.
Σπάστε οποιαδήποτε επιβλαβή μοτίβα (π.χ. αναγνωρίστε αν έχετε την τάση να βγαίνετε με τον ίδιο τύπο ανθρώπου που δεν είναι ο σωστός για σας).
Επικεντρωθείτε στις φιλοδοξίες και τους στόχους σας.
Συγχωρείστε τον εαυτό σας και τους άλλους.
Συνεχίστε να πηγαίνετε στα μέρη που αγαπάτε, ακόμα και αν σας θυμίζουν το παρελθόν σας. Αποκτήστε νέες εμπειρίες εκεί.
Κάντε κάτι αποκλειστικά για τον εαυτό σας, με τον εαυτό σας.
Μάθετε από τα λάθη σας.
Dr. Joseph Mecola


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.