Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς η σιωπή επιδρά στον εγκέφαλο αλλάζοντας τη δομή του

Πώς η σιωπή επιδρά στον εγκέφαλο αλλάζοντας τη δομή του


Το 2011 η αρμόδιοι φορείς τουρισμού της Φινλανδίας, «έτρεξαν» μια καμπάνια χρησιμοποιώντας τη σιωπή ως το εμπορεύσιμο προϊόν τους ώστε να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Η καμπάνια περιείχε φωτογραφίες και υλικό από διάφορα μέρη της χώρας με το σλόγκαν «Ησυχία παρακαλώ», διαφημίζοντας έτσι αυτό το κάτι διαφορετικό που μπορούσε να τους προσφέρει μια επίσκεψη στη Φινλανδία.
Μπορεί να σας ακούγεται παράλογο ή αστείο αλλά στην πραγματικότητα ίσως είναι ένα από τα πράγματα που θα αναζητεί ο άνθρωπος στο άμεσο μέλλον, λίγη σιωπή. Σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και περισσότερο θορυβώδης και πολυπληθής, η απόλυτη χαλάρωση σε ένα ήρεμο και απομονωμένο μέρος, βιώνοντας την απόλυτη ησυχία, μπορεί να αποδειχθεί η νούμερο ένα ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου.
Την επινοητικότητα των Φινλανδών έρχεται, δύο χρόνια αργότερα το 2013, να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Structure and Function, η οποία μελέτησε την επίδραση που έχει η σιωπή στον εγκέφαλο και στην ανάπλασή του. Τα ευρήματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα, αφού οι επιστήμονες βρήκαν πως, στην πραγματικότητα, τα οφέλη της σιωπής είναι πολύ περισσότερα από ό,τι νομίζαμε.
Πιο συγκεκριμένα, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, βρέθηκε πως όταν βρισκόντουσαν σε περιβάλλον απόλυτης ησυχίας για δύο ώρες την ημέρα, ήταν σε θέση να αναπτύξουν καινούρια κύτταρα στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο. Η περιοχή αυτή, συνδέεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και την ικανότητα μάθησης.
http://enallaktikidrasi.com/2016/09/pws-siopi-epidra-egkefalo-allazontas-domi/
Το γεγονός αυτό, από μόνο του, δεν είναι τόσο ανατρεπτικό στη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο, οι ειδικοί βρήκαν κάτι το οποίο αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται από την έκθεση στην ησυχία, μετατρέπονται σε νευρώνες και αφομοιώνονται από το σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές, συγκρίνοντας επίσης αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, τονίζουν πως όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, χωρίς να υπάρχουν ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή, ή όταν ξεκουράζεται, μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα τις πληροφορίες που έχει δεχτεί, πραγματοποιώντας ποιοτικότερες διεργασίες στη διαδικασία της σκέψης και εξάγοντας πιο ακριβή συμπεράσματα.


Γι’ αυτό, λοιπόν, μη φοβάστε τη σιωπή, αγκαλιάστε την και γνωρίστε τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την συνεχή διάθεση, πληροφοριών, εικόνων και ήχων, η σιωπή τείνει να γίνει το πιο δυσεύρετο αγαθό.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.